Μητροπολίτης: "Πόλεμος λάσπης εναντίον μου με σαθρά και γελοία επιχειρήματα" (βίντεο)

Αναληθή χαρακτήρισε τα όσα λέγονται και γράφονται για την σχέση της Μητρόπολης Βέροιας με Ρωσικά συμφέροντα και την συμμετοχή της στην διοργάνωση των συλλαλητηρίων, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (δείτε και το βίντεο της συνέντευξης).

Ο Μητροπολίτης μίλησε για πόλεμο λάσπης με γελοία και σαθρά επιχειρήματα και υποστήριξε ότι σε κανένα από τα δυο συλλαλητήρια δεν ήταν συνδιοργανωτής η Μητρόπολη. Υποστήριξε ότι στο πρώτο συλλαλητήριο κλήθηκε από τον δήμαρχο Βέροιας και στο δεύτερο από τους πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι του ζήτησαν να είναι και ομιλητής. Ο Μητροπολίτης θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημα ότι δεν έχει καμιά σχέση με την διοργάνωση των συλλαλητηρίων, τόνισε ότι όταν ξεκινούσαν τα πρώτα συλλαλητήρια ήταν στην Γερμανία ενώ πριν το συλλαλητήριο της Βεργίνας, ετοιμαζόταν για μετάβαση στο Άγιο Όρος.

Για την σχέση του με την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση των Ρώσων, αφηγήθηκε το πως γνωρίστηκε με τον κ. Παναγιωτίδη (ο οποίος βίωσε θαύμα του Αγίου Λουκά, έκανε δωρεά στο ναό στην Δοβρά) και χρόνια αργότερα του ζήτησε από τον Μητροπολίτη να κάνει αγιασμό για την Ένωση στην Δοβρά παρουσίασε τοπικών αξιωματούχων. "Το έθεσαν έτσι για να εκθέσουν τους Ιερείς της Βορείου Ελλάδος. Αν έχουν ντοκουμέντα ας τα δημοσιεύσουν. Αν έχουν ντοκουμέντα, καλώς απέλασαν τους Ρώσους διπλωμάτες. Η εμπλοκή Παναγιωτίδη με τα φρούτα είναι δικό του θέμα, δεν μας αφορά. Δεν γνωρίζουμε κάτι. Τα συλλαλητήρια δεν τα οργάνωσε η Μητρόπολη. Η Μητρόπολη συμπαραστάθηκε" υπογράμμισε ο Μητροπολίτης. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Μητροπολίτης είπε ότι η Μητρόπολη δεν έδωσε χρήματα για τα συλλαλητήρια, δήλωσε ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό "ανιστόρητος" του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρου Τσαπαρόπουλου και δήλωσε ότι περίμενε της παρέμβαση του Δημάρχου στα όσα είπε ο κ. Τσαπαρόπουλος.

Σε ερώτηση αν έχει φιλοδοξίες για την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, απάντησε ότι δεν ισχύει αυτό. "Τι φιλοδοξίες, εγώ έχω δώσει εντολή για τον χώρο του τάφου μου στην Δοβρά. Αγαπώ την Θεσσαλονίκη γιατί είναι η γενέτειρά μου αλλά εδώ στην Βέροια έχω γίνει ένα με το... χώμα" απάντησε.

Για το Βλαχογιάννειο σημείωσε ότι όταν ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλο ότι υπάρχουν ταμπέλες για "συμμοριτοπόλεμο" και "κομμουνιστοσυμμορίτες" ζήτησε να αφαιρεθούν και πρόσθεσε ότι αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία του Μουσείου, μετά το κείμενο που σηκώθηκε στο σάιτ της Χρυσής Αυγής. Είπε ακόμη ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα σάιτ και τις εφημερίδες δεν αφορούν εκθέματα που βρίσκονται στο Μουσείο αλλά αντικείμενα της προσωπική συλλογής Ντόντου που βρίσκονται αλλού. Για την παραμονή ή μη της συλλογής Ντόντου στο Μουσείο, είπε ότι αυτό είναι άγνωστο ακόμη και πρόσθεσε ότι η φιλοξενία της συλλογής δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα.