Η Πρωτοβουλία για το Παιδί εγκαινίασε το νέο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και νέα πτέρυγα στο Σπίτι στην Βεργίνα (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί εγκαινίασε το Σάββατο παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώς Φωτίου δυο Δομές της, στη Βέροια και στη Βεργίνα:

Πρόκειται για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας, που έφυγε από το κέντρο και εγκαταστάθηκε σε ακίνητο επί της οδού Σ. Πέτρουλα 7 (έναντι Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας) και της νέας «Πτέρυγας Αθανασίου Λασκαρίδη – Εύης Λαζού» στο Σπίτι της Βεργίνας.

Εκτός από την Υπουργό, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης, Χρήστος Αντωνίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, ο δημοτικός σύμβουλος Τηλέμαχος Χατζηθανασίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. Β. Ελλάδος Αστ/κος Δ/ντης Διονύσης Κούγκας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων.

Μιλώντας για τις νέες δομές, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Τέλης Σιδηρόπουλος είπε ότι θα δοθεί χαρά και χαμόγελα σε περισσότερα παιδιά και γνωστοποίησε ότι τα παιδιά από 20 θα αυξηθούν σε 40 (δείτε στο παρακάτω βίντεο την τοποθέτηση του κ. Σιδηρόπουλου).

Ο δήμαρχος Βέροιας σημείωσε ότι οι νέες δομές θα δώσουν ώθηση στην Πρωτοβουλία, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δέχεται βοήθειες από πολλές πλευρές.

Ο αντιπερειφερειάρχης τόνισε ότι πολλά παιδιά βρήκαν το σπίτι τους στην Πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο της Πρωτοβουλίας και πρόσθεσε ότι είναι ένα στοίχημα για το κράτος η ενίσχυση τέτοιων δομών.

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία δουλεύει με επιστημονικό τρόπο, ειλικρίνεια, συνέπεια και εντιμότητα.

Ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου πρόσθεσε ότι στόχος είναι να φτιαχτεί κάποτε η κοινωνία έτσι ώστε να μην χρειάζονται τέτοιες δομές.

Ο βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης είπε ότι δομές όπως της Πρωτοβουλίας ανεβάζουν ψηλά την Βέροια.

Η υπουργός Θεανώ Φωτίου υπογράμμισε ότι η νέες δομές θα αποτελέσουν ένα πολύ ωραίο σπίτι για τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν.

Νέο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας της Βέροιας (ΚΗΦ)

Το ΚΗΦ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. Σκοπός της λειτουργίας του είναι:

 Η μείωση της αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς και της συνεπαγόμενης περιθωριοποίησης παιδιών δυσλειτουργικών και διαλυμένων οικογενειών. Η άρση του σχολικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους, η κοινωνικοποίηση και η ένταξή τους.

 Η αλλαγή της κατάστασης κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών, από την περιοχή υψηλού κινδύνου, σε αυτήν χαμηλού ή και καθόλου κινδύνου.

 Η ανάσχεση της ροής τοποθέτησης παιδιών σε κίνδυνο, σε δομές μακράς φιλοξενίας, με παροχή εντατικής ψυχοκοινωνικής φροντίδας, για την παραμονή τους στους κόλπους της οικογένειας, με συστηματικές παρεμβάσεις και παράλληλη στήριξη των μελών της.

 Η ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών με παροχή υπηρεσιών πολύπλευρης υποστήριξης.

Με την εγκατάσταση του ΚΗΦ στους νέους χώρους, διπλασιάζεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών, ενώ βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τη χρήση νέων προωθημένων εργαστηρίων και νεωτερικών μεθόδων και εργαλείων δουλειάς, με εξειδικευμένο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό.

Πτέρυγα Αθανασίου Λασκαρίδη – Εύης Λαζού» του Σπιτιού της Βεργίνας

Το Σπίτι της Βεργίνας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012. Σκοπός της λειτουργίας του είναι:

 Η παροχή μακράς φιλοξενίας σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και έχουν απομακρυνθεί με δικαστική απόφαση από το οικογενειακό περιβάλλον, σε συνθήκες ασφαλείας και οικογενειακής θαλπωρής.

 Η απόδοση στην κοινωνία ανθρώπων ακέραιων, αξιοπρεπών και ικανών να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της ζωής και της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η νέα πτέρυγα εξασφαλίζει την άνετη, ασφαλή και οικογενειακού χαρακτήρα διαμονή, σε αγόρια πάνω από 12 ετών, που φιλοξενούνται στο Σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η διαμόρφωση της νέας μεγάλης και ενιαίας αυλής του συγκροτήματος, εξασφαλίζει τους αναγκαίους ελεύθερους χώρους για την εκτόνωση και την ψυχαγωγία των παιδιών, διανοίγοντας και προοπτικές υποδοχής εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων της κοινότητας.

{jlex}flickr:72157668354502808{/jlex}