Εγκαινιάστηκε στην Βέροια το "Κέντρο θεραπείας τραύματος" για κακοποιημένα παιδιά (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι τα εγκαίνια του Κέντρου Θεραπείας Τραύματος. Πρόκειται για μια δομή που στήθηκε από την Πρωτοβουλία για το Παιδί στην Βέροια, σε ακίνητο που δώρισε ο Γιάννης Κούσιος.
Στο Κέντρο αυτό, πιστοποιημένοι επιστήμονες (Παιδοψυχίατρος, Κοινωνική Λειτουργάς, Ψυχολόγος, Παιδαγωγός) θα εφαρμόζουν προηγμένες μεθόδους διάγνωσης και τεκμηρίωσης της κακοποίησης σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα της σεξουαλικής και θα αναλαμβάνουν την θεραπεία του προκληθέντος τραύματος, με συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων, βελτιώνοντας και επεκτείνοντας την έως τώρα ενασχόληση τους στον τομέα αυτόν.
Τα εγκαίνια έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης, ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Ζυγουλιάνος, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Διονύσης Διαμαντόπουλος κ.α.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Τέλης Σιδηρόπουλος, στο Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, που θα εφοδιαστεί και θα εξοπλιστεί με μεθόδους και αντικείμενα χρηματοδοτημένα από το 1° βραβείο με το οποίο τιμήθηκε ο Οργανισμός στον διεθνή διαγωνισμό NATOCharity 2016, θα εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές και οι επιστημονικές γνώσεις που αποκτήθηκαν επί διετία από τη θητεία της Διευθύντριας του στο NationalChildAdvocacyCenter, inHuntsville, Alabama-USA, κατόπιν υποτροφίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Στα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Κέντρου περιλαμβάνονται:
1. Η έγκαιρη, ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση της κακοποίησης, με την παιγνιώδη χρήση κατάλληλων μέσων
2. Η απόλυτη τεκμηρίωση του περιστατικού και π απόδοση στη Δικαιοσύνη αδιάσειστων στοιχείων γύρω από αυτό
3. Η άμεση δρομολόγηση της τιμωρίας των δραστών
4. Η απαλλαγή των θυμάτων από εξαντλητικές και ψυχοφθόρες, επαναλαμβανόμενες εξετάσεις από τις Αρχές και η αποφυγή παράστασης τους στην ποινική Δίκη
5. Η ευεργετική για τα θύματα διαδικασία αποκατάστασης, με την συστηματική και εξατομικευμένη θεραπεία που θα ακολουθεί
6. Η δόμηση σταθερών συνθηκών συνεργασίας συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και η διάδοση καλών πρακτικών σε στελέχη τους
7. Η αποτρεπτική επίδραση από τη λειτουργία του Κέντρου, επί δυνητικών παραβατών
8. Η απόδοση, χωρίς κανέναν όρο, στις αστυνομικές, δικαστικές και προνοιακές υπηρεσίες, αλλά και σε ΝΠΙΔ της ευρύτατης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, μίας δυνατότητας εξιχνίασης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης, που σήμερα δεν υπάρχει.
{jlex}flickr:72157665728055429{/jlex}