Μικρά και μεγάλα παιδιά ζωγράφισαν τοίχο σε πλατεία της Βέροιας (φωτογραφίες)

"Το Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας" διοργάνωσε μία όμορφη δράση την Πέμπτη 22 Ιουνίου. Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην μικρή πλατεία, πίσω από την οδό Κεντρικής, που φιλοξενεί και παιδική χαρά, παρακολούθησαν αφήγηση παραμυθιού, πειράματα και τέλος όλοι μαζί ξεκίνησαν να βάφουν με χαρούμενα χρώματα τον τοίχο.

Στην αρχή της εκδήλωσης μετά από έναν κύκλο συζήτησης τα παιδιά αποφάσισαν ότι θέλουν μία παιδική χαρά με τσίρκο, με δέντρα που κρατάνε κούνιες, με λιοντάρια, με μονόζυγα και σκοινιά, με τραμπολίνο.... Στη συνέχεια τα ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου και το εικαστικό αποτέλεσμα τοποθετήθηκε στα κάγκελα της παιδικής χαράς ως... αίτημα προς το δήμαρχο της πόλης.

Η υπεύθυνη του συλλόγου, Βάσω Αρελάκη, αφηγήθηκε το παραμύθι της Λίνας Μουσιώνη «Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος». Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για εκείνους που αισθάνονται διαφορετικοί, αλλά και για εκείνους που τολμούν να είναι διαφορετικοί.

Ακολούθησε η ζωγραφική στον τοίχο. Τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους εικαστική πρόταση για τον τρόπο που μπορεί να ομορφύνει μία παιδική χαρά.

Υπεύθυνος ζωγράφος εικαστικού εγχειρήματος: Ζάχος Σεργίου.

Συμμετέχοντες: τα παιδιά του εργαστηρίου εικαστικών στο "Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας"

Παράλληλα ο Αιμίλιος Κοζάρτζης, ο τρελός επιστήμονας της ομάδας έδωσε μία γεύση του προγράμματος "Επιστήμη, Τεχνολογία, Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά" εκτελώντας πειράματα με μπαλόνια, φωτιά, νερό κ.α., που ενθουσίασαν μικρά και μεγάλα παιδιά.

{jlex}flickr:72157685488419826{/jlex}

Πρόγραμμα δημιουργικών εργαστηρίων απασχόλησης για παιδιά, από 6 χρονών, για τον μήνα Ιούλιο.

Πρώτη εβδομάδα...
Από 3 έως 7 Ιουλίου.
Από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι

Εργαστήριο STEΜ (Science, Technology, Engineering and Mathematics]

Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά... Μία εβδομάδα πειραμάτων, εισαγωγής στον προγραμματισμό και μηχανικών κατασκευών, μία εβδομάδα όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τις φυσικές επιστήμες με βιωματικά εργαστήρια, θα αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, θα μάθουν να επικοινωνούν, να επιχειρηματολογούν, να διαφωνούν, να συνεργάζονται....
Με τον εκπαιδευτικό Αιμίλιο Κοζάρτζη

Δεύτερη εβδομάδα
Από 10 έως 15 Ιουλίου.
Από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι

Εργαστήριο εικαστικών.

3 εικαστικοί, 3 διαφορετικά εικαστικά project. Πιο αναλυτικά το πρώτο 2ημερο ξεκινά με ένα εργαστήριο όπου κατά την προβολή μίας ταινίας τα παιδιά με τη βοήθεια του εικαστικού σχεδιάζουν στις παύσεις της ταινίας... τεχνική storyboard και τη δεύτερη ημέρα εργαστήριο στένσιλ.

"Το φωτομοντάζ, το κολάζ και η συναρμολόγηση αποτέλεσαν συνηθισμένες μεθόδους της ποπ-αρτ. Δημιουργούμε τα πορτραίτα μας ακολουθώντας τις τεχνικές της pop art. Δημιουργούμε ένα μεγάλων διαστάσεων εικαστικό έργο σε τοίχο (όσα παιδιά επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή θα ήταν καλό να φέρουν και μια φωτογραφία τους για την υλοποίηση του πρότζεκτ).

Κατασκευάζουμε και συναρμολογούμε το δικό μας ξύλινο κουκλόσπιτο. Στη συνέχεια επιμελούμαστε της διακόσμησης του σπιτιού μας.

Τι σχέση έχει ένας πίνακας της pop art με την κατασκευή ενός ξύλινου κουκλόσπιτου; Πώς μπορούν οι εικόνες που προβάλλονται από ένα προτζέκτορα να γίνουν ζωγραφικά σκίτσα; Τί είναι το storyboard; Μπορούμε να σχεδιάσουμε με οδηγό τους ήχους που μας περιβάλλουν; Πώς μετατρέπεται ένας άσπρος τοίχος σε ομαδικό έργο τέχνης; Με οδηγούς τρεις εικαστικούς πειραματιζόμαστε, γνωρίζουμε διαφορετικά είδη εικαστικής έκφρασης και επιχειρούμε τρία δημιουργικά project μέσα σε μία εβδομάδα....

Με τους εικαστικούς:
1ο διήμερο Θοδωρής Μαυρίδης
2ο διήμερο Ζάχος Σεργίου
3ο διήμερο Βασίλης Πασπάλης

Τρίτη εβδομάδα
Από 17 έως 21 Ιουλίου.
Από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι

Εργαστήριο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Παιδιά στην κουζίνα ...Από το σιτάρι στο ψωμί, από το γάλα στο γιαούρτι αλλά και σε μία τούρτα παγωτό, από τη μέλισσα στα κουλουράκια μελιού... Μία εβδομάδα εξοικείωσης με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και βιωματικής γνωριμίας με την καλή διατροφή ...μία εβδομάδα όπου τα παιδιά με τη βοήθεια του σεφ θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους για να παρασκευάσουν ψωμί, παγωτό, υγιεινά σνακ και ότι άλλο μας κάνει όρεξη....
Με τον σεφ Γιάννη Σαμούκα....

Τέταρτη εβδομάδα
Από 24 έως 28 Ιουλίου.
Από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι

Εργαστήριο κατασκευής κούκλας, αφήγησης και δραματοποίησης Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας κατασκευάζουμε τη δική μας κούκλα και συγχρόνως μέσα από τη γνωριμία με ποικίλες τεχνικές δραματοποίησης πλάθουμε το χαρακτήρα της κούκλας μας αλλά και την ιστορία μίας παράστασης. Κατασκευάζουμε τα σκηνικά μας και... μουσική, φώτα, αυλαία. Η παράσταση αρχίζει...
Με το θεατρολόγο Χρήστο Κυπαρισσόπουλο

Πληροφορίες για όλα τα εργαστήρια στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6074057577
Τόπος διεξαγωγής δράσεων: Μάνου Κατράκη 11, Συνοικία Προμηθέας «Στο Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας»