Βέροια: Εορτάστηκε ο «Διπλός Ευαγγελισμός» της Ιεράς Μητροπόλεως (φωτογραφίες, βίντεο)

Εκδήλωση μουσικής και λόγου με τίτλο «Διπλός Ευαγγελισμός» διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το Σάββατο 25 Μαρτίου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας.

Η καθιερωμένη εκδήλωση του Ευαγγελισμού ξεκίνησε με τον εκκλησιαστικό ύμνο, «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», ενώ ακολούθησε το μουσικό μέρος όπου, η νεανική χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Πέτκου, παρουσίασε ύμνους και εθνικά τραγούδια (Κλαρίνο Αντώνης Καραφούσιας, Πιάνο Πέτρος Φάκας, Τρομπέτα Κώστας Μπατσίλας, Τραγούδι Γιώργος Οδρουλίδης).

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

Ο Μητροπολίτης Παύλος με μεστό και συνετό λόγο μίλησε για τον Ευαγγελισμό της Παναγίας και τη συμβολή της εκκλησίας στην επανάσταση του 1821. Όπως είπε: «Ο Θεός είναι ζωή. Τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό; Ποια είναι η σημασία του Θεού στην ζωή του ανθρώπου;... Καίρια ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο την σημερινή εποχή. Ποιος είναι ο προορισμός του; Τι επιλέγει; Την ‘σκουπιδοποίηση’ ή την θεοποίησή του;... Ο δρόμος που άνοιξε ο Θεός στους ανθρώπους είναι καθαρός»... Έκανε αναφορά στον ρόλο της εκκλησίας κατά την επανάσταση του 1821. «Ποια είναι η εκκλησία και ποιος ο λαός; Ο λαός μέσα στην εκκλησία νιώθει ελεύθερος. Οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν τη ζωή που νικά τον θάνατο. Να ζήσουν την δική τους Ανάσταση... Η εκκλησία είχε την παιδεία κατά την τουρκοκρατία, με τα κρυφά σχολειά... Η εκκλησία πρόσφερε και χρήματα στον αγώνα, πουλώντας τα καντήλια των εκκλησιών... Η εκκλησία πρόσφερε και πρόσωπα στον αγώνα. Θυσίασε αίμα λαού και κλήρου». Αναφέρθηκε στους ήρωες του κλήρου και τα βασανιστήρια τους, στους ήρωες και τους προδότες του αγώνα, καθώς επίσης και στους Αγίους που αναθέρμαναν την πίστη του λαού. Μίλησε για τα απομνημονεύματα των ηρώων, αλλά και για μαρτυρίες των ιστορικών. Παράλληλα έκανε αναφορά και στο σήμερα. Για την δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα. «Ένα τελευταίο ερώτημα: Τι υπάρχει σήμερα; Προσπαθούνε να αποδομήσουνε την κοινωνία μας... Οι εθνομηδενιστές θέλουν να πλήξουν τις ρίζες μας. Την γλώσσα, την ιστορία και την θρησκεία μας. Να γίνουμε λαός χωρίς προσωπικότητα»... Μας καλεί να αναλογιστούμε για την σχέση του λαού με την εκκλησία, που είναι σχέση ζωής, που δίνει απαντοχή και δύναμη. «Αυτοί έκαναν τον αγώνα τους. Εμείς θα κάνουμε το ίδιο; Είμαστε άξιοι αυτής της ελευθερίας;... Θα νικήσουμε κι εμείς, αρκεί να σηκωθούμε από τους καναπέδες.... Η επίθεση είναι ενάντια στον άνθρωπο, για το ποια είναι η ταυτότητα του φύλου του, για να υποταχθεί ο λαός.... Σήμερα είμαστε ελεύθεροι στο σώμα, αλλά σκλαβωμένοι στην ψυχή... Πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση και να σταθούμε στα πόδια μας. Με αφορμή την σημερινή επέτειο, ο Ευαγγελισμός μπορεί να εμπνεύσει όπως τότε, έτσι και τώρα. Να φανούμε γενναίοι και δυνατοί, με αγάπη για την πατρίδα και τον Χριστό. Χρειάζεται αγάπη, πνεύμα, πίστη, ιδανικά και ανδρεία». Όλα αυτά είναι αληθινά και τα είπε για να μας προβληματίσει... Για να είμαστε άξιοι της ελευθερίας, που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

{jlex}flickr:72157679390407672{/jlex}