Τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και την Μονή Προδρόμου επισκέφθηκε ο Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στο Ανάκτορο των Αιγών το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου δήλωσε "Έκθαμβος και γεμάτος θαυμασμό για την κληρονομιά των πατέρων μας.

Συγχαίρω τις αρμόδιες αρχές που επιλήθφηκαν του πολυδάπανου και σπουδαίου αυτού έργου και ιδιαιτέρως την κ. Κοτταρίδου και Μπλατζάκη για την αγάπη τους στην επιστημοσύνη τους και στην προσπάθειά τους να αναδείξουν ένα έργο το οποίο θαυμάζει όλος ο κόσμος".

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο συνόδευε ο Μητρπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ. Παντελεήμων και μέλη της ακολουθίας του.

Στο βασιλικό συγκρότημα των Αιγών που ίδρυσε ο Φίλιππος Β’, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ξενάγησε η Προϊσταμένη της ΙΖ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κα Αγγελική Κοτταρίδη παρουσία της Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την ξενάγησή του στα βασιλικά ανάκτορα των Αιγών στη Βεργίνα, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουνίου την Σκήτη της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κκ Παντελεήμων.

Στη Μονή Προδρόμου

Τους υποδέκτηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πορφύριος Μπατσαράς , ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψή του και για τις ευλογίες του.Προσκήνησε τα Ιερά Λέιψανα που φυλάσονται στο Ιερό του Ναού.

Μετά την ανταλλαγή δώρων ο Πατριάρχης παρακάθησε σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή του και αναχώρησε για την Ι.Μ. Δοβρά.

Η κοιλάδα του Αλιάκμονα, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, γίνεται λίκνο γιά την ανάπτυξη του Μοναχισμού. Μοναστήρια, σπήλαια, καλύβες, ερημητισμός είναι μορφές της μοναχικής βιοτής που αναπτύχθηκαν στις όχθες του. Η Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Κοινοβιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, γνωστή και ως Σκήτη Βεροίας, συνεχίζει να ζει και να ανθίζει στις βόρειες πλαγιές των Πιερίων Ορέων, κοντά στις όχθες του ποταμού

Πηγή: http://alexandriamou.gr