Απόδραση στο Τιρόλο, ένα ταξίδι, μια εμπειρία, μια ιστορία...

tirolo1

Του Νίκου Τσιαμούρα

Το ταξίδι μου ξεκίνησε από tην πόλη της Βέροιας και συνεχίστηκε στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες του Ίνσμπρουκ και του Σάλτσμπουργκ. Στα χιονοδρομικά Seelefeld και Axamer και πήρε τέλος στο ατέλειωτο λευκό των Άλπεων και του απόλυτου χιονιού στις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων της Αυστρίας.

Φύγαμε Κυριακή πρωί για την κεντρική Ευρώπη την πανέμορφη Αυστρία με προορισμό το μαγευτικό Ινσμπρουκ. Η διαδρομή ατέλειωτη και μακρινή. Θα διασχίσουμε όλη την παλιά κάποτε Γιουγκοσλαβία ( το κράτος των Σκοπίων, τη Σερβία τη Κροατία και την Σλοβενία για να φθάσουμε στον προορισμό μας. Ξημερώματα Δευτέρας και μπήκαμε στην Αυστρία.

Στα γερμανικά Osterreich σημαίνει "άνατολικό βασίλειο".

Η λέξη πρωτοεμφανίζεται σε κείμενο του 996 μ. Χ. Στη συνέχεια το όνομα μεταφέρθηκε στα λατινικά ως Austria. Η σημερινή ονομασία προήλθε μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας το 1918. Η πρωτεύουσα της Βιέννης ιδρύθηκε περίπου το 500 π. Χ. αρχικά ως κελτικός οικισμός. Το 15 π. Χ. ήταν συνοριακή πόλη με το όνομα '' Βιντομπόνα'' προπύργιο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ενάντια στις γερμανικές φυλές του Βορρά.

Απομεσήμερο και η πόλη του Ίνσμπρουκ μας καλωσορίζει με χιονόνερο. Βραδιάζει , βράδιασε και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το ζεστό ρόφημα πήρε την κούραση του πολύωρου ταξιδιού.

Είχε νυχτώσει........ Σαν ψίθυρος έφθασε στα αυτιά μου ο θόρυβος της πόλης. Αποκοιμήθηκα...... Σαν απαλό χάδι ο ύπνος πήρε την κούραση της ημέρας.
Λίγο πριν ξημερώσει και ενώ η πόλη ακόμη κοιμάται ( αφημένο το βλέμμα από το παράθυρο του ξενοδοχείου ) παρακολουθεί το χιόνι που πέφτει έξω στην πόλη και σκεπάζει απαλά τους δρόμους και τις στέγες των σπιτιών .

tirolo2

Μέσα στο πρωινό η πρωτεύουσα του Τιρόλο Ίνσμπρουκ ξεπροβάλλει ανάμεσα από τις κάτασπρες αλπικές βουνοπλαγιές της Αυστρίας σαν τη βασίλισσα του χιονιού. Το Ίνσμπρουκ βρίσκεται στην ιστορική επαρχία του Τιρόλο που πολλές δεκαετίες φιλοξένησε την δυναστεία των Αψβούργων. Κτισμένη σε υψόμετρο 575 μέτρων, η πόλη με την χιλιόχρονη ιστορία είναι ένας χειμερινός τουριστικός προορισμός με τα πολυτελή σαλέ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ιστορικά αξιοθέατα.

Βρίσκομαι στο ιστορικό Τιρόλο, κατοικείται ήδη από την Εποχή του Λίθου, βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα από οικισμούς. Αποτέλεσε θέατρο άγριων μαχών και πολέμου χαρακωμάτων ανάμεσα στην Αυστροουγγαρία και την Ιταλία.

Το Ινσμπρουκ είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης, φωλιασμένη στην καρδιά των Άλπεων. Χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Ζίλ και Ινν στην ευρεία κοιλάδα των ψηλών βουνών Nordkette 2384 μέτρα στο βορρά, Patscherkofel ( 2246 μ.) και Serles 2718 μέτρα στο νότο.
Ξημερώνει και στο πρώτο φως της ημέρας η πόλη ξεδιπλώνει τις ομορφιές της.

Ιδρυτές της πόλης θεωρούνται οι κόμητες του Άντεχ που το 1187 μ. Χ. έχτισαν στο σημείο αυτό έναν οικισμό. Ίνσμπρουκ σημαίνει - ( γέφυρα πάνω στον ποταμό Ινν ). O ποταμός Ινν πηγάζει από τις Ελβετικές 'Αλπεις σε υψόμετρο 2484 μέτρων. Διασχίζει την Ελβετία, την Αυστρία ( Ινσμπρουκ) και τα σύνορα της Γερμανίας, μπαίνει στην Βαυαρία κοντά στην πόλη Κούφστάϊν. Στην πόλη Πάσσαου ο Ινν εκβάλλει στον Δούναβη.

Υπήρξε η έδρα της αυτοκρατορικής αυλής του Μαξιμιλιανού Α' έως το τέλος του 15ου αιώνα. Το 1964 και 1976 φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

tirolo3

Στην δεξιά όχθη του ποταμού Ινν βρίσκεται η παλιά πόλη. Τα περισσότερα κτίρια του ιστορικού κέντρου χρονολογούνται στον 15ο – 16ο αιώνα και είναι κτισμένα σε ρυθμό μπαρόκ. Η βόλτα στην παλιά πόλη με αποζημιώνει. Ο κεντρικός δρόμος καταλήγει στην Μαρία – Θηρεσία –στράσε όπου δεσπόζει η στήλη που ανεγέρθηκε σε μνήμη της απόκρουσης μιας βαυαρικής επίθεσης. Διακόσια μέτρα παρακάτω η αψίδα θυμίζει την αψίδα θριάμβου στο Παρίσι ( πολύ μικρότερη σε μέγεθος ) και κτίσθηκε από την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία για τους αρραβώνες του γιου της Λεοπόλδου.

Επόμενη στάση το σήμα κατατεθέν της πόλης, η χρυσή Στέγη από όπου έβγαζαν τους λόγους τους οι προύχοντες. Κατασκευασμένη από 2657 επιχρυσωμένα κεραμίδια, κυριολεκτικά λάμπουν στο φως του ήλιου. Στάθηκα να θαυμάζω τον καθεθρικό ναό του Αγίου Ιακώβου με την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Το αυτοκρατορικό ανάκτορο Χοφμπουργκ. Η περίφημη εκκλησία Χοφ Κίρχε όπου φιλοξενεί την επιβλητική σαρκοφάγο του Μαξιμιλιανού Α' . Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Αντρέα Χόφερ εθνικού ήρωα του Τιρόλο (1767 – 1810 ).

Αυστριακός πανδοχέας και πατριώτης, εθνικός ήρωας της Αυστρίας. Υπήρξε ο αρχηγός της εξέγερσης του Τιρόλο ενάντια στις δυνάμεις κατοχής του Ναπολέοντα. Εκτελέσθηκε δια τουφεκισμού στις 20 Φεβρουαρίου 1810 στην Μάντοβα της Ιταλίας.

Λίγο ψηλότερα δεσπόζει το κάστρο Άμπρας του 10ου αιώνα κατοικία του αρχιδούκα Φερδινάνδου ΙΙ.

Το πρωινό της Τετάρτης με βρίσκει στο χιονοδρομικό Seefeld,κάτω από συνεχή χιονόπτωση, όλη η μέρα πέρασε ευχάριστα κάνοντας ατέλειωτα σκι.

Το Σάλτσμπουργκ κτισμένο στα δυτικά της χώρας σε υψόμετρο 420 μέτρων είναι το..... παραμύθι της Αυστρίας στους πρόποδες κατάφυτων βουνών, με τον ποταμό Σάλτσαχ να το χωρίζει στην μέση. Η πόλη του Μότσαρτ και του .....αλατιού ( η οικονομική δύναμη της περιοχής κατά τα ρωμαϊκά χρόνια στηρίχθηκε στο ορυκτό αλάτι, τον ΄΄ λευκό χρυσό ΄΄ ). Με την πλούσια φύση των Άλπεων με τα γραφικά χωριά τριγύρω και τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες, το σκηνικό σε μεταφέρει δίκαια πίσω στο χρόνο, κάπου μεταξύ Μεσαίωνα και Αναγέννησης.

Μπερδεύτηκα ανάμεσα στον κόσμο άκουγα καθαρά τις ομιλίες τους διέκρινα πρόσωπα – για μια στιγμή άκουσα ποδοβολητό από άλογα η βασιλική πομπή μόλις πέρασε μεγαλόπρεπα – με τον κόσμο να επευφημεί την παρουσία της.

Ο καφές κάπου στο ιστορικό κέντρο με επανέφερε στην πραγματικότητα. Όλο το ιστορικό κέντρο και όλη η πόλη - μια μαγεία - .

Η Ρώμη των Άλπεων ή Γερμανική Ρώμη όπως αλλιώς λέγεται. Παραμυθένιο σκηνικό, μουσεία γεμάτα ιστορία, γοτθικοί καθεδρικοί ναοί, πολυτελή παλάτια, αρχιτεκτονική σε ρυθμό μπαρόκ και Αναγέννησης και το πνεύμα του Μότσαρτ να πλανάται σε όλη την πόλη όπου γεννήθηκε ο μεγάλος μουσουργός.

Ο - χειμώνας στο χιονοδρομικό Axamer είναι εδώ - , με θερμοκρασία -8 βαθμοί αλλά και ήλιο με πίστες αθλητικές και σε υψόμετρο 2340 μέτρα, η μέρα πέρασε ευχάριστα.

Παρασκευή και η πόλη του Ινσμπρουκ ξυπνά ντυμένη στα κατάλευκα, το χιόνι πέφτει με αμείωτη ένταση. Το μεσημέρι ήρθε χαλαρά και μετά από μια επίσκεψη στο μουσείο swarovski kristallwelten κύλησε ήρεμα και ήσυχα μέχρι την ώρα της αναχώρησης.

Όπως σε κάθε επιστροφή στην συντροφιά επικρατεί μια γλυκιά μελαγχολία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η περιοχή του Τιρόλο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου σαν μια πανέμορφη, ιστορική, και συνάμα ολοζώντανη περιοχή.