Επίσκεψη του Μητροπολίτη στην Αγία Πετρούπολη και στη Λαύρα των Σπηλαίων του Πσκόφ

Κατόπιν προσκλήσεως του Κυβερνήτου της Αγίας Πετρουπόλεως κ. Γκεόργκυ Σεργκέιεβιτς Πολτασόφ ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεράσιμο Μπεκέ, την Αγία Πετρούπολη προκειμένου να παρευρεθεί στη βάπτιση των δύο εγγονών του Κυβερνήτου στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης.

Μετά την τέλεση του μυστηρίου ο σεβασμιώτατος μετέβη επί διήμερο στη Λαύρα των Σπηλαίων του Πσκόφ, που βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος αρχιμ. Τύχων και η μοναστική αδελφότητα και το πρωί τέλεσε τη θεία λειτουργία και ξεναγήθηκε στα σπήλαια και τις εγκαταστάσεις της Λαύρας.

Πρόκειται για το μοναδικό μοναστήρι που παρέμεινε εν λειτουργία από την ίδρυσή του (το 1392) μέχρι σήμερα, ακόμη και κατά την περίοδο της αθεΐας. Αρχικά κτίσθηκε μέσα σε σπήλαια και το 1473 κτίσθηκε ο πρώτος ναός εκτός των σπηλαίων (Κοίμηση της Θεοτόκου) ενώ τον 16ο αιώνα ο ηγούμενος Κορνήλιος έκτισε περιμετρικά τείχη για την προστασία της μονής καθώς επίσης και βιβλιοθήκη, τυπογραφείο και άλλα μοναστήρια μέχρι τα εδάφη της Εσθονίας. Ο Ιβάν ο τρομερός τον αποκεφάλισε αλλά αργότερα μετάνιωσε για την πράξη του και ως ένδειξη μετανοίας και εξιλέωσης βοήθησε πολύ το μοναστήρι.

Η Λαύρα του Πσκόφ αποτελεί προπύργιο της ορθοδοξίας στα σύνορα της Ρωσίας και παρόλο που γύρω από αυτό έγιναν περισσότερες από 200 μάχες ουδέποτε έπεσε σε εχθρικά χέρια.

Τα σπήλαια σήμερα προσελκύουν χιλιάδες πιστούς που έρχονται να προσκυνήσουν τα ιερά σκηνώματα των αγίων που βρίσκονται μέσα, ενώ να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα τα σπήλαια χρησιμοποιούνται για τον ενταφιασμό των κεκοιμημένων αδελφών της Μονής, χωρίς να υπάρχει ίχνος δυσοσμίας.