Tα βασικά προβλήματα λειτουργίας των ΔΕΥΑ μετέφερε ο Π. Δραγκόλας στον Π. Κουρουμπλή

dragkolas kourouplis

Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κουρουμπλή και τον Υφυπουργό κ. Μπαλάφα επισκέφθηκε ο Βεροιώτης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Παύλος Δραγκόλας και τα μέλη του προεδρείου, προκειμένου να του θέσουν τα βασικά προβλήματα λειτουργίας των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους.

Αναλυτικά επισήμαναν στου Υπουργούς πως είναι επιτακτική ανάγκη να επαλειφθεί η γραφειοκρατία, καθώς επίσης να ενισχυθούν με τακτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα έθεσαν τα εξής προβλήματα:

• Προσλήψεις τακτικού προσωπικού. Ενώ οι ΔΕΥΑ διπλασίασαν το χώρο ευθύνης τους με τον «Καλλικράτη» ταυτόχρονα αποχώρησαν με συνταξιοδότηση τα τελευταία 5 χρόνια το 20% περίπου των εργαζομένων. Ζήτησαν να επιτραπεί η πρόσληψη τακτικού προσωπικού ιδιαίτερα εξειδικευμένου.

• Μείωση της γραφειοκρατίας Ενώ οι ΔΕΥΑ ελεγχόταν από ορκωτούς λογιστές, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν μέρει από το Δημοτικό Συμβούλιο τώρα ελέγχονται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Ενώ είναι επιχειρήσεις αιχμής και εντάσεως εργασίας λειτουργούν πλέον ως δημόσιες υπηρεσίες, ανατρέποντας ουσιαστικά τον ευέλικτο τρόπο λειτουργίας τους. Ζήτησαν να ισχύσει ο ιδρυτικός νόμος των ΔΕΥΑ σε ότι έχει σχέση με την λειτουργία τους.

• Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι γι αυτό και αμειβόταν σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Με το ν. 4093/12 τους ενέταξαν στο ενιαίο μισθολόγιο. Ζήτησαν την επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη ρύθμιση που ισχύει για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που έχουν ίδιο αντικείμενο εργασίας.

Πρόθεση, που εκφράστηκε στη συνάντηση, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να πραγματοποιήσει βαθιές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Δημάρχων με τους παραπάνω Υπουργούς για τα προβλήματα των ΔΕΥΑ, στην οποία θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων Παύλος Δραγκόλας.