Ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε Ιερά Μητρόπολη στην Σιβηρία

  

Από 20 έως και 27 Σεπτεμβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη ΧαντιΜασίσκ και Σουργούτ της Σιβηρίας, προσκεκλημένος από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Παύλο, μεταφέροντας και αποτμήματα του ιερού λειψάνου του αγίου Δημητρίου προς ευλογία του λαού της τοπικής Εκκλησίας, που είναι μία από τις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας κοντά στο Βόρειο παγωμένο Ωκεανό.

Ο σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον αρχιμ. Παύλο Χατζημανέττα, τον αρχιδιάκονο Πρόδρομο Γκιρτζαλιώτη, τον υπεύθυνο Τύπου μον. Γεράσιμο Μπεκέ , τον μον. Σεραφείμ Μουρατίδη και ομάδα λαϊκών μεταξύ των οποίων και ο τέως Αντιπεριφεριάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, επισκέφθηκαν αρχικά την πόλη ΧαντιΜασίσκ, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου τους υποδέχθηκε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος. Την επόμενη ημέρα (εορτή του γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου) τελέστηκε θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της πόλεως και στη συνέχεια τελέστηκε αγιασμός με την ευκαιρία θεμελίωσης νέου ιερού ναού προς τιμήν του αγίου Παντελεήμονος. Ακολούθησε ξενάγηση στο τοπικό μουσείο περιβάλλοντος και ανθρώπων καθώς και στο αρχαιολογικό πάρκο, καθώς και τοπική περιήγηση στον ποταμό Ιρτίς.

Τις επόμενες ημέρες η εκκλησιαστική αποστολή επισκέφθηκε τρεις ακόμη μεγάλες πόλεις της τοπικής Εκκλησίας, το Νεφτγιουγκάνσκ, το ΝισνιμΒαρτόσκ και το Σουργούτ, όπου επίσης τελέστηκαν αρχιερατικά συλλείτουργα και επισκέψεις σε ιερούς ναούς, μονές, ιδρύματα,  και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Επίσης, ο σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εκκλησιαστικά σχολεία και να συνομιλήσει με μαθητές και καθηγητές, ενώ παρηκολούθησε και εκδήλωση με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Κατά την τελευταία ημέρα παραμονής στη Σιβηρία ο σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος τίμησε τον σεβασμιώτατο με το ανώτερο παράσημο της τοπικής Εκκλησίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις θερμές του ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τον κόπο και τη θυσία του Μητροπολίτη Βεροίας να υποβληθεί σε τόσο κόπο προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε τόσες χιλιάδες λαού να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα, γεγονός ιδιαίερα σημαντικό και σπάνιο για την περιοχή αυτή.

Ο σεβασμιώτατος κατά το ταξίδι της επιστροφής του επισκέφθηκε στη Μόσχα το ιερό προσκύνημα της οσίας Ματρώνας, την ιερά μονή Νοβοσπάσκυ, όπου συναντήθηκε με το θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Σάββα, καθώς και άλλα προσκυνήματα της πρωτεύουσας της Ρωσίας.