Διαζύγια: Μερικοί από τους λόγους για οποίους μπορεί να γίνει αίτηση

sxoini

Τα διαζύγια αποτελεί τακτική κατάσταση τα τελευταία χρόνια με τα περισσότερα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να καταλήγουν να χωρίζουν τους δρόμους τους είτε με κοινή συναίνεση, είτε με την αίτηση ενός εκ των δύο.

Η κατάθεση της αίτησης προϋποθέτει ένα σύνολο αιτιών που καλύπτονται από νομοθετήματα. Κάποιοι από τους λόγους τους οποίους συχνά συναντάμε να αναγράφονται σε διαζύγια είναι οι εξής:

2ετής διάσταση

Σε περίπτωση που το ζευγάρι είναι παντρεμένο αλλά ένας εκ των δύο ζει μακριά, ή το ζευγάρι δεν μένει κάτω από την ίδια στέγη, τότε η σύζυγος ή ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση διαζυγίου, καθώς σύμφωνα με τον νόμο μπορεί με την πάροδο δύο ετών και με αυτήν την κατάσταση να ισχύει να θέλει να λύσει να δεσμά του γάμου.

Συναίνεση

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι θέλουν να πάρουν διαζύγιο τότε μπορούν να καταθέσουν αίτηση. Μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση, και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, τα διαζύγια μπορούν να έχουν διαδικασίες που διαρκούν μονάχα έναν χρόνο με μόνο μία παρουσία στο δικαστήριο που υπογράφονται λοιπά έγγραφα για την λήξη του έγγαμου βίου.

dikastiri

Κλονισμός

Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα ο σύζυγος ή η σύζυγος να καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε περίπτωση που έχει συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός που θα μπορούσε να κλονίσει την σχέση των δύο συζύγων.

Περίπτωση αφάνειας

Εάν κάποιος από τους δύο συζύγους αποφασίσει να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία χωρίς να αναφέρει τίποτα και απλά εξαφανιστεί τότε ο σύζυγός ή η σύζυγος, έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση διαζυγίου επικαλούμενη τον αντίστοιχό νόμο αστικού δικαίου που αναφέρει αυτήν την περίπτωση.

Δικαίωμα κατάθεσης διαζυγίου υπάρχει και στην περίπτωση αφάνειας του συζύγου ή της συζύγου για μεγάλο χρονικό διάστημα και με την πάροδο 2 ετών ακόμη κι αν είναι αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκε.

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα διαζύγια, κάντε κλικ εδώ.