Δήμος Βέροιας: Μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση του καύσωνα

kafsonas

Μνημόνιο για τον καθορισμό των ενεργειών στις οποίες θα προβεί για την προστασία των κατοίκων από τους κινδύνους που προκαλεί το φαινόμενο του καύσωνα θα ψηφίσει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στο μνημόνο προβλέπονται οι εξής ενέργειες του δήμου:

(α) Κατόπιν ενημέρωσης του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής (ΚΑΠΑ) Δήμου Βέροιας για τις αρμοδιότητες του, από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το ΚΑΠΑ προσδιορίζει τους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία πολιτών σε περίοδο καύσωνα, τη δυναμικότητα τους, τις διευθύνσεις τους, τους υπευθύνους λειτουργίας τους και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπευθύνων. Τα παραπάνω στοιχεία αποστέλλονται προς ενημέρωση στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

(β) Η επιθεώρηση των φθαρμένων κλιματιστικών στους παραπάνω χώρους, γίνεται με μέριμνα του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, το οποίο και αναλαμβάνει την ευθύνη επισκευής τους.

(γ) Η μεταφορά των ευπαθών ατόμων στους παραπάνω χώρους θα γίνεται με μέριμνα και οχήματα του ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας (εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ιδίας μεταφοράς τους εκεί).

(δ) Ενημέρωση αρμόδιου προσωπικού όλων των φορέων του Δήμου για την ανάγκη ετοιμότητας για άμεση κινητοποίησή τους για τη μεταφορά ατόμων.

(ε) Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, θα παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για ετοιμότητα εφαρμογής του υπάρχοντος Σχεδίου Αντιμετώπισης Καύσωνα.

(στ) Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, θα αποστείλει οδηγίες προς τους πολίτες σχετικά με την προστασία αυτών από θερμοπληξία (τι να κάνουν, πώς να κινούνται, τι να τρώνε κ.λ.π) μέσω των κατά τόπους ΜΜΕ, της ιστοσελίδας του Δήμου Βέροιας, Υπηρεσιών του Δήμου που συνδιαλλάσσονται με μεγάλο αριθμό δημοτών κλπ, αλλά και θα τις αποστείλει (με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεομοιοτυπία και συμβατικό ταχυδρομείο) στους Προέδρους των ΔΚ και ΤΚ του Δήμου, προκειμένου να το αναρτήσουν σε εμφανή σημεία συνάθροισης κοινού, αλλά και να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους.

(ζ) Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, θα πληροφορήσει τους πολίτες από τα τοπικά ΜΜΕ για την ύπαρξη των ορισθέντων κλιματιζόμενων χώρων υποδοχής, καθώς και για το τηλεφωνικό κέντρο με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν.

(η) Το ΚΑΠΑ Βέροιας θα πρέπει να ορίσει νοσηλευτικό προσωπικό για τους οριζόμενους χώρους φιλοξενίας κοινού σε περίοδο καύσωνα, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραμονή και σίτιση των ατόμων αυτών.

Το ανθρώπινο δυναμικό που θα συμβάλει σε αυτή την έκτακτη ανάγκη περιλαμβάνει τις ομάδες επέμβασης και τις ομάδες υποστήριξης – αποκατάστασης. Οι αρμοδιότητες και δράσεις των ομάδων επέμβασης κατά το στάδιο της άμεσης επέμβασης είναι οι ακόλουθες:

- Να μεταβαίνουν σε περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα.

- Να ενημερώνουν το Σ.Τ.Ο. για τις συνθήκες που επικρατούν, την σοβαρότητα της κατάστασης, την έκταση του φαινομένου, να επισημαίνουν ελλείψεις και ανάγκες σε δυναμικό και εξοπλισμό και να ακολουθούν τις εντολές του Σ.Τ.Ο. σχετικά με τις επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν.

- Να συνεργάζονται με τις αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) που θα βρίσκονται στην περιοχή και να ακολουθούν τις εντολές τους.

Ως ομάδες επέμβασης ορίζονται οι ομάδες πυρασφάλειας οι οποίες συγκροτούνται σε κάθε Τοπική ή Δημοτική Κοινότητα, με βάση το Ν. 3852/10, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Οι ομάδες Υποστήριξης-Αποκατάστασης θα είναι δύο και θα αποτελούνται από τα πληρώματα του 1ου και του 2ου ημιφορτηγού, που προσδιορίζονται ανά εβδομάδα με εντολή του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνο τον υπεύθυνο ενεργειών για δράσεις πολιτικής προστασίας που ορίζεται με την ίδια εντολή.