120.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού

 baza galikos

Έργο πιλοτικού καθαρισμού της Α' Ζώνης του Εθνικού Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για το έργο αυτό, το οποίο προβλέπει καθαρισμούς των μπαζοαπορριμμάτων σε περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και συγκεκριμένα στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, κάτω από τη γέφυρα της εθνικής οδού, στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και έξω από τον οικισμό του Ανατολικού, στην όχθη του ποταμού Αξιού.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου στη Σίνδο, με τίτλο «Προτάσεις και μέτρα για ένα καθαρό περιβάλλον». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία και το Δήμο Δέλτα και συμμετείχαν σε αυτή εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών, του ΓΟΕΒ, της ΕΤΒΑ και των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Στόχος της ημερίδας ήταν η εξεύρεση λύσεων για τον καθαρισμό, αλλά κυρίως για την αποτροπή περαιτέρω ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου από τις παράνομες και ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπαζών, ογκωδών και αστικών απορριμμάτων.

Μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρόταση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας για συνεργασία. Ειδικότερα, η τμηματάρχης, Σοφία Κουσίδου, ανέφερε ότι το Τμήμα της μπορεί να αναλάβει τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να οδηγούνται άμεσα στη δικαιοσύνη παραβάσεις που αποδεικνύονται με τη λήψη φωτογραφιών και την κατάθεση από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.

Από την πλευρά της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Δέλτα, ο αναπληρωτής διευθυντής, Δημήτρης Τσάνταλης, πρότεινε τη δημιουργία ενός αδειοδοτημένου χώρου προσωρινής εναπόθεσης ογκωδών και μπάζων που θα εξυπηρετεί καταρχήν τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και τους κατοίκους, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη στο φυσικό περιβάλλον.

Ο ρυπαίνων... δεν πληρώνει

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο κάθε παραγωγός μπαζών και ογκωδών οφείλει να φροντίζει για τη νόμιμη διάθεσή τους σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης, ωστόσο, πολίτες και επιχειρήσεις αποφεύγουν να επωμιστούν το κόστος αυτό, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον. Ο εντοπισμός των παράνομων αυτών πράξεων είναι δύσκολος, καθώς συντελούνται συνήθως στη διάρκεια της νύχτας.
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, πέρα από τα μπαζοαπορρίμματα, το πρόβλημα της ρύπανσης στο Εθνικό Πάρκο έχει και άλλες πτυχές, όπως είναι η καύση των καλαμώνων από τους ορυζοκαλλιεργητές και η διάθεση των μυδοκελυφών των εργαστηρίων επεξεργασίας μυδιών. Σε κάθε περίπτωση, τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Χαλάστρας, Καλοχωρίου και Αιγινίου, όπως είπε η συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης, Στέλλα Βαρελτζίδου. Η ίδια αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Φορέα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, στις οποίες περιλαμβάνονται και η πραγματοποίηση δεκαεπτά εθελοντικών καθαρισμών από το 2011, με στόχο τόσο τον καθαρισμό της περιοχής, όσο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταθέτοντας προτάσεις όπως η χρήση τεχνολογικών μέσων για τον εντοπισμό και την καταγραφή των παραβάσεων, αλλά και η ενημέρωση για την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου Δέλτα ο αντιδήμαρχος Βαλάντης Παπαγεωργίου, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του Εθνικού Πάρκου. Όπως είπε, η πολιτεία θα πρέπει στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα να προβλέψει και να κατασκευάσει ΧΥΤΑ στερεών και μη επικινδύνων αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).