Ερωτήσεις και απαντήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

afthereto

Όλοι μας σε πολλές διαδρομές μας, έχουμε δει σπίτια, συνήθως χτισμένα αμφιθεατρικά ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση που κατά κύριο λόγο είναι αυθαίρετα. Δηλαδή έχουν χτιστεί, χωρίς οικοδομική άδεια.

Τι ακριβώς ονομάζουμε αυθαίρετο;

Ένα κτίσμα το οποίο δεν πληροί ό,τι ορίζεται από την οικοδομική άδεια ονομάζεται αυθαίρετο. Από την στιγμή λοιπόν που δεν έχει γίνει καμία καταγγελία από πολίτη ή από υπάλληλο της πολεοδομίας, είναι ανύπαρκτο για την πολιτεία.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να το μεταβιβάσει, να το δώσει ως κληρονομιά ή να γίνει αντικείμενο γονικής παροχής. Ωστόσο μερικοί συμβολαιογράφοι εκδίδουν παράνομα κάποια έγγραφα. Ακόμα και η σύνδεση αυτών των κτηρίων με την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση και την αποχέτευση δεν είναι διασφαλισμένη και μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή από την πολιτεία.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί από τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών επιχειρούν να διασφαλίσουν την νόμιμη παρουσία τους, μέσα από την διαδικασία που ονομάζεται τακτοποίηση αυθαιρέτων.

mixanikos

Ποια είναι τα αυθαίρετα που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν;

Ορισμένες κατηγορίες αυθαιρέτων δεν είναι εφικτό να νομιμοποιηθούν. Τέτοια είναι αυτά τα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέμα, σε προστατευόμενη περιοχή, σε αρχαιολογικό χώρο ή μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στις τελευταίες περιπτώσεις μπορούν να νομιμοποιηθούν μόνο εφόσον είχαν χτιστεί πριν την ανακήρυξη των περιοχών αυτών στον αντίστοιχο τίτλο.

Η sigma Τεχνική με έδρα την Θεσσαλονίκη, σας βρίσκει λύση, όποια και αν είναι η δική σας περίπτωση, με ολοκληρωμένες λύσεις και χαμηλές τιμές, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.