Σφοδρή επίθεση Βοργιαζίδη σε Καλαϊτζίδη για το πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων

Σφοδρή επίθεση εις βάρος της αντιπεριφέρειας και του κ. Καλαϊτζίδη εξαπέλυσε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης για την εμπλοκή της αντιπεριφέρειας στην δημιουργία κοινωνικής σύμπραξης για την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων.

Ο δήμαρχος τόνισε: «Χθες υπήρξε μια πραξικοπηματική πράξη από τον αντιπεριφερειάρχη, τον Κώστα Καλαϊτζίδη. Μετά από μήνες προεργασία, την περασμένη Παρασκευή στείλαμε προσκλήσεις σε κάποιους φορείς, με αντικείμενο την σημερινή συνάντηση. Την Δευτέρα το μεσημέρι έλαβα τηλέφωνο από την Περιφερειακή σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα, η οποία είπε ότι μετά από επικοινωνία της με την Περιφέρεια της είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα ο δήμος να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα. Με πήρε τηλέφωνο την Δευτέρα το μεσημέρι ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Αηδονόπουλος, και μου είπε ότι είχαν προγραμματίσει κι αυτοί κάτι για την Πέμπτη και ότι συμφώνησαν οι Περιφέρειες με το υπουργείο για να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα. Έγινε εν κρυπτώ μια παρόμοια συνάντηση στο γραφείο του κ. Καλαϊτζίδη. Όχι μόνο δεν κληθήκαμε αλλά με έψεξε ο κ. Καλαϊτζίδης για την απουσίες μας. Και κερατάδες και δαρμένοι. Είναι πράγματα παλιών δεκαετιών. Το καταγγέλλουμε. Αν αυτή την συνεργασία εννοούσε πριν λίγους μήνες, ας την κρατήσει για τον εαυτό του. Εμείς δεν θα γίνουμε παιχνιδάκι για κανέναν Καλαϊτζίδη και κανέναν Αηδονόπουλο. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης, κι εμείς την ηθική τάξη την τηρούμε».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου επεσήμανε: «Είναι μια πολύ δυσάρεστη ημέρα διότι αποτελεί ένα θέμα εκφυλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κανένας δεν διανοήθηκε ότι χρειαζόμαστε έναν επιτηρητή για μια τέτοια πρωτοβουλία. Τι χρειάζονται οι Περιφέρειες αν είναι να χρησιμοποιήσουν τις δομές των δήμων. Ελπίζουμε τη νέα χρονιά να αλλάξουν κάποια πράγματα. Οι δήμοι είναι κοντά στον πολίτη και αυτοί έχουν τις δομές για να τρέξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους φορείς. Οι φορείς σε συνεργασία με τους δήμους μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοια προγράμματα. Δεν χρειάζονται επιστάτες. Είναι λυπηρό όταν κάποιοι θέλουν να παριστάνουν τους προστάτες».

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς πρόσθεσε: «Είχαμε την πληροφόρηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου και είπαμε να μην χαθεί αυτό το πρόγραμμα για τους πολίτες. Με δική μας πρωτοβουλία σχεδιάσαμε αυτή την σύμπραξη. Έχουμε δομές με 2500 ωφελούμενους και έχει την Πρόνοια όλου του νομού. Θεωρούμε ότι ο συντονιστής πρέπει να έχει και την διαχειριστική επάρκεια και την δυνατότητα να υποστηρίξει τέτοιο πρόγραμμα. Στην χθεσινή σύσκεψη της αντιπεριφέρειας, μας απέκλεισαν. Ζητάμε το λόγο του συντονιστή για ουσιαστικούς λόγους».

Ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργύρης Φουκαλάς επεσήμανε ότι οι φορείς έρχονται σε δύσκολη θέση. «Να βρεθεί μια λύση. Αν χρειαστεί να μεσολαβήσει κάποιος από εμάς για να βρεθεί λύση και να υπάρξει μια προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Φουκαλάς. «Κι εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση. Αν είχε εκδοθεί νωρίτερα πρόσκληση από την Περιφέρεια δεν θα μπαίναμε σε αυτή την διαδικασία. Η Αντιπεριφέρεια είδε την πρόσκλησή μας και ξύπνησε. Το πρόγραμμα οι δήμοι και οι φορείς θα το τρέξουν. Η Περιφέρεια για ποιο λόγο να μπει πάνω από το κεφάλι μας;» απάντησε ο δήμαρχος.

«Εμείς έχουμε μπερδευτεί. Μας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι επικεφαλής του προγράμματος» υπογράμμισε ο κ. Καρατόλιος εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί».

Ο πατέρας Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Μητρόπολης τόνισε ότι ο σκοπός του προγράμματος πρέπει να είναι ενωτικός και πρέπει να βρεθεί λύση για να μην φύγουν από την Ημαθία δυο προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Αλεξάνδρειας Νίκος Μπρουσκέλης τόνισε ότι οι δήμοι έχουν τις δυνατότητες να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα και κάλεσε τον δήμαρχο Βέροιας να ρίξει νερό στο κρασί του και να βρει λύση με την Αντιπεριφέρεια.

Στην συνάντηση οι φορείς που συμμετείχαν είναι: Δήμος Βέροιας, Δήμος Αλεξάνδρειας, Μητρόπολη, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, Πρωτοβουλία για το Παιδί, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Βέροιας, Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας.

Ο κ. Ζιάκας, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι δεν κλήθηκε από την Αντιπεριφέρεια και τόνισε ότι η υπηρεσία του σε τέτοια θέματα έχει συνεργασία μόνο με τις δομές του δήμου.

Ο τεχνικός σύμβουλος τόνισε ότι στις συσκέψεις αυτές, διατυπώνεται η βούληση των φορέων για να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα και με αυτούς θα συμπράξουν οι φορείς για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Το ποιος θα είναι ο συντονιστής του προγράμματος δεν έχει καμιά σημασία. Ο δήμος Βέροιας είναι πολύ μπροστά σε αυτό το θέμα.

Ακολούθησε κουβέντα στην οποία υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσίασαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα ότι το αρχικό κείμενο που ήρθε από την Ε.Ε. μιλάει για υλοποίηση του προγράμματος από τους δήμους.