Προσφυγή Μαρκούλη, Τροχόπουλου στο ΣτΕ για ακύρωση των αλλαγών της Κυβέρνησης στον "Κλεισθένη"

Αίτηση ακύρωσης των νομοθετικών παρεμβάσεων της νέας κυβέρνησης στον "Κλεισθένη" οι οποίες ουσιαστικά ανατρέπουν την απλή αναλογική, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Αντώνης Μαρκούλης, Κωνσταντίνος Τροχόπουλος. Σε δήλωση του ο Αντώνης Μαρκούλης αναφέρει:

"Με την αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε ενώπιον του ΣτΕ προβάλλουμε την αντισυνταγματικότητα του ν. 4623/2019 που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον περασμένο Αύγουστο. Με τον νόμο αυτό ουσιαστικά ανατρέπεται το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019, καθώς ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών των Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των Νομικών Προσώπων των Δήμων πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου. Έτσι, όμως, αλλοιώνεται η βούληση του εκλογικού σώματος, εφόσον αυτή δεν εκφράζεται στη σύνθεση των Επιτροπών και των ΔΣ. Πράγματι, με τη νέα ρύθμιση δημιουργούνται δύο «ταχύτητες» εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος: η απλή αναλογική εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια και η ενισχυμένη αναλογική (υπέρ της παράταξης του Δημάρχου) εκπροσώπηση στις Επιτροπές και τα ΔΣ. Εξαιτίας της αναντιστοιχίας στον βαθμό εκπροσώπησης -σε συνδυασμό με την παράγωγη δημοκρατική νομιμοποίηση των Επιτροπών και των ΔΣ- οι επίμαχες διατάξεις του ν. 4623/2019 αντίκεινται στις διατάξεις και στις αρχές των άρθρων 4 παρ. 1, 5 παρ. 1, 51 παρ. 3 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

Οι θιγόμενοι από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση-έκτρωμα αυτοδιοικητικοί παράγοντες πρέπει να ταχθούν υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας μας λόγω της μεγάλης αξίας του ζητήματος για τη Δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εκπροσώπηση των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση".