Δρόμους συνεργασίας ανοίγουν οι δήμοι Βέροιας και Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου (φωτογραφίες, βίντεο)

Δρόμους συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και εμπορίου προσπαθούν να ανοίξουν ο δήμος Βέροιας και ο δήμος της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου. Την Δευτέρα το απόγευμα, οι δήμαρχοι των δυο δήμων υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και ευχήθηκαν αυτή η συνεργασία να αποδειχθεί οφέλιμη για τους κατοίκους τους.

Η υπογραφή στο Μνημόνιο Συνεργασίας μπήκε στο δημαρχείο της Βέροιας. Η αντιπροσωπεία του Κινέζικου δήμου έφτασε στο δημαρχείο μετά τις 6μμ. Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης υποδέχθηκαν τους καλεσμένους στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. "Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Με υπομονή και μεθοδικότητα μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Είναι μια μεγάλη μέρα για τον δήμο μας. Εύχομαι η συνεργασία να αποδειχθεί ωφέλιμη για τους κατοίκους των πόλεων μας" σχολίασε ο Βασίλης Λυκοστράτης.

Η ομιλία του δημάρχου Βέροιας

Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στον χαιρετισμό του σημείωσε: "Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε στη σημερινή ημέρα όπου οι δύο πόλεις μας έρχονται να σφραγίσουν και επισημοποιήσουν τη φιλία και τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους των δύο λαών μας. Δύο πόλεις με πολύ μεγάλη ιστορία και πολιτιστική διαδρομή από τα βάθη των αιώνων έρχονται να ενώσουν την παράλληλη αυτή πορεία τους στην παγκόσμια ιστορία.

Δύο ιστορικές πόλεις, δύο κοιτίδες του πολιτισμού, ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από τις συνεργασίες στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορείου και του τουρισμού.

Δύο πόλεις με σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις σημαντικότητας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Περιτριγυρισμένη από ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, η Βέροια είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της. Εδώ βρίσκονται οι Αιγές, αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, το μέρος όπου στέφτηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος και ξεκίνησε τη μυθική εκστρατεία του που ένωσε ανθρώπους και πολιτισμούς.

Στην πόλη της Βέροιας βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος των Εθνών μετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας.

Διατηρούνται επίσης 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, οθωμανικά λατρευτικά μνημεία καθώς και η αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, απόδειξη ότι η πόλη υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο ποταμός Αλιάκμονας, περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στην Ελλάδα, αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Ημαθία όπου σε αρμονία με τους ορεινούς όγκους του Βερμίου και των Πιερίων, δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ακόμη, στη Βέροια βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που λειτουργεί από το 1934 και αποτέλεσε για χρόνια το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Έτσι, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως εδώ στο Σέλι «ξεκίνησαν όλα» για την ελληνική χιονοδρομία.

Η Βέροια είναι γνωστή για τις πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές της δραστηριότητες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους που προσδίδουν ένα έντονο χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης.

Η Βέροια, πέραν της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής της παράδοσης είναι γνωστή και για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών λόγω του τεράστιου κάμπου που την περικλείει και για την μεγάλη παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη Βέροια θα βρούμε φρέσκα ροδάκινα, κεράσια, μήλα και αχλάδια, κηπευτικά προϊόντα αλλά και κορυφαία μοσχαρίσια κρέατα τοπικής παραγωγής, γευστικότατα τυροκομικά προϊόντα αλλά και προϊόντα οίνου.

Όσον αφορά το ροδάκινο, αποτελεί ένα ακόμη συνδετικό κρίκο των δύο λαών, μιας και η μακρινή καταγωγή του ροδάκινου είναι από την Κίνα

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μας κάνατε να επισκεφτείτε την πόλη μας και να πω πως με χαρά θα εργαστούμε για να επιτύχουμε τα μέγιστα μέσα από τη συνεργασία αυτή".

Η δήμαρχος της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας αναπτύχθηκαν έντονα τελευταία μετά το ταξίδι στην Κίνα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Είπε ακόμη ότι η Βέροια έχει μακρά ιστορία και έχει μεγάλη σημασία για τον δήμο της αυτή η συνεργασία. "Το μνημόνιο συνεργασίας θα δημιουργήσει μια γέφυρα για ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα στους δυο δήμους. Καλώ τους κατοίκους της Βέροιας να ταξιδέψουν στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνο".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας και ο βουλευτής Χρήστος Αντωνίου και χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και η ανταλλαγή δώρων έγινε στο επίσημο γραφείο δημάρχου.

* Η Απαγορευμένη Πόλη, βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνο και ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί ζούσαν οι αυτοκράτορες και απαγορευόταν η είσοδος στον λαό.

{jlex}flickr:72157709020361938{/jlex}