Αποφασίζει για την συνέχιση της Γέφυρας Κούσιου το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

gefira kousioy

Απόφαση για να συνεχίσει την κατασκευή της Γέφυρας Κούσιου θα λάβει την ερχόμενη Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Σύμφωνα με αυτά που προτείνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης, για να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου θα πρέπει να συνταχθεί νέα οικονομοτεχνική μελέτη για τα εναπομείναντα τμήμα της γέφυρας καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, η σύνταξη της προς δημοπράτηση μελέτης δύναται να βασιστεί στην παλαιά στατική μελέτη κατασκευής της γέφυρας όπως αυτή προτείνεται κατασκευαστικά, δηλαδή κατασκευή ικριωμάτων – δικτυωμάτων και κατασκευή χυτού καταστρώματος με προένταση επί προεντεταμένων δοκών ή να μελετηθεί με νέο τρόπο η κατασκευή του φορέα και να δημοπρατηθεί το έργο με τα νέα δεδομένα.

Στην εισήγησή του ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει ακόμη τα εξής: "Πρέπει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση αν η κατασκευή της γέφυρας θα συνεχιστεί με την υπάρχουσα στατική μελέτη ή θα συνταχθεί νέα. Η λήψη της απόφασης κρίνεται αναγκαία από το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η δαπάνη των ικριωμάτων συμπεριλαμβάνεται στο κονδύλιο της σκυροδέτησης ή αν θα πρέπει να αμειφθεί ξεχωριστά, δεδομένου ότι οι αποφάσεις 5215(3.6.2013) & 9640/13-9-2012 του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που καθορίζουν αυτά, έχουν προσβληθεί από τον Δήμο στο Διοικητικό Εφετείο.

Εκτός των άλλων καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση – επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης για να ληφθεί υπόψη η νέα υδρολογική μελέτη όπως κατατέθηκε από την μελετητική εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕ καθώς και η εφαρμογή των Ευρωκωδίκων .

Ως καταλληλότερος τρόπος κατασκευής του φορέα της γέφυρας, προτείνεται η σύμμεικτη κατασκευή με μεταλλικά στοιχεία. Η λύση θα πρέπει να προσεγγιστεί εκ νέου με νέα στατική επίλυση που θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της υφιστάμενης κατασκευής αλλά και την σύνταξη των νέων τευχών δημοπράτησης για νέα εργολαβία.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την σύνταξη της νέας μελέτης και των νέων σχεδίων, προτείνεται η διαδικασία να γίνει μέσω της Διαχειριστικής επιτροπής Δωρεάς Αφών Κούσιου, η οποία και θα παραδώσει την νέα μελέτη υπό μορφή δωρεάς σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρο 29§1 του Ν. 4014/2011. Η Υπηρεσία θα ορίσει με απόφαση της τον ορισμό ομάδας επιβλεπόντων η οποία και θα παραλάβει την μελέτη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Π.Δ.696/74".