Ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Παύλος Παυλίδης παρουσίασε τις θέσεις του για την καθαριότητα και το περιβάλλον (βίντεο, φωτογραφίες)

Το τμήμα του προγράμματός του που αφορά την καθαριότητα και το περιβάλλον παρουσίασε στο Μακροχώρι ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Παύλος Παυλίδης. Στην ομιλία του, άσκησε κριτική στην σημερινή δημοτική αρχή για την πολιτική που ακολούθησε και αμέσως μετά παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης του που συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Αναλυτικά είπε (στο βίντεο ολόκληρη η ομιλία) 

"Σήμερα είμαστε εδώ στο Μακροχώρι, στον μεγαλύτερο οικισμό του Δήμου μας μετά την Βέροια και σας παρουσιάζουμε την 3η μας θεματική ενότητα, που έχει σχέση με το περιβάλλον και την καθαριότητα.

Σας παρουσιάζουμε τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που έχουμε κι είναι τα εργαλεία με τα οποία θα επιχειρήσουμε για καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Τα κυριότερα προβλήματα του πολίτη, τα αιτήματα των μαθητών κι εφήβων στις αίθουσες των Δημοτικών Συμβουλίων κι αυτά που ο κόσμος αναζητά είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Δηλαδή τα αδέσποτα, η καθαριότητα, οι παιδικές χαρές, οι λακκούβες, κλπ. Κι αυτό γιατί η πόλη που ζει κι εργάζεται θέλει να είναι φιλική. Θέλει να μην τον επιβαρύνει η καθημερινότητα, αλλά να βλέπει την δημοτική αρχή να μεριμνά και να φροντίζει έστω τους υπάρχοντες χώρους πράσινου.

Πέρυσι μια μαθήτρια στο Συμβούλιο Εφήβων στο Δημαρχείο είπε το περίφημο. "Μια βαλίτσα τσαλακωμένα όνειρα". Φέτος είπαν κι άλλα. Κι οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια, πάνε, ακούν, δίνουν ευχές, άλλοι κρύβονται, δηλώνουν ότι δεν έχουν λεφτά και συνεχίζουν... Κάτι πρέπει να γίνει γιατί η κοροϊδία προς την νέα γενιά είναι χαρακτηριστικό μιας άρρωστης κατάστασης. Δεν νομίζω να θέλουμε αυτήν την κοινωνία.

Το ότι μετά από τόσα χρόνια ξανασυζητάμε για τα ίδια προβλήματα, σημαίνει πολλά για όσους ασχολήθηκαν με το αντικείμενο. Και προφανώς το ότι δεν μπορούμε να νοιώσουμε πολίτες της Ε.Ε. δεν οφείλεται στον πολίτη, αλλά και σε αυτούς που τον διοικούν.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην εντύπωση ότι η διαχείριση λύνει το πρόβλημα. Όμως η λύση βρίσκεται όταν σκέπτεσαι οργανωτικά, σχεδιάζεις, ευαισθητοποιείς και προλαμβάνεις.

Το προσωπικό στους Δήμους μειώθηκε, τα οχήματα παλιώνουν και το να συνεχίζουμε με τις ίδιες αντιλήψεις είναι εγκληματικό για τον τόπο.

Δεν είναι δυνατόν να μην συσχετίζεται η είσοδος μιας πόλης με τον τουρισμό, η καθαριότητα της με την δημόσια υγεία, το περιβάλλον με την ανθρωπιά και οι πολίτες της με την εικόνα της πόλης που επιβιώνουν. Η καθαριότητα είναι δείκτης πολιτισμού της πόλης και των ανθρώπων της. Μία πόλη καθαρή, πέρα από αναβαθμισμένη ποιοτικά και αισθητικά, δείχνει ότι σέβεται και προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Ας δούμε μαζί την κατάσταση στον Δήμο ΒΕΡΟΙΑΣ

Παρατηρούμε καθημερινά κάδους σε άσχημη κατάσταση, πολλούς σχεδόν κατεστραμμένους, απορρίμματα πεταγμένα έξω από τους κάδους, περιφερειακές γειτονιές και οικισμούς στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους γεμάτους σκουπίδια. Ακόμα και στο κέντρο η κατάσταση της καθαριότητας μόνο θλίψη προξενεί. Κάποτε ήταν η «Βέροια – Καθαρή Πόλη». Σήμερα η κατάσταση που βιώνουμε μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο Δήμος μας σέρνεται κυριολεκτικά πίσω από την καθημερινότητα, χωρίς σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και κυρίως χωρίς προοπτική στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας της υγείας των συνδημοτών μας.

Έχει προχωρήσει σε τόσες απευθείας αναθέσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Όχι μόνο για το ποιοι τις παίρνουν, όχι για το ποιοι συγκεκριμένα εργάζονται σε αυτές, αλλά γιατί όλα αυτά αποδεικνύουν έναν μη οργανωμένο Δήμο και μια ανεπαρκή πολιτική βούληση.

Όλοι αναρωτιούνται ποια ακριβώς είναι η κύρια μέθοδος διαχείρισης που επέλεξε ο Δήμος μας να ακολουθήσει, σχετικά με την οικονομικότητα και την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κι όλοι διαπιστώνουν ότι ο Δήμος μας έχει δυστυχώς «επαναπαυθεί», ακολουθώντας την πλέον παρωχημένη περιβαλλοντικά και αναποτελεσματική οικονομικά μέθοδο της προώθησης των δημοτικών αστικών απορριμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) στην Κοζάνη. Έτσι καθημερινά στέλνουμε δεκάδες τόνους απορριμμάτων στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) για ταφή, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος μεταφοράς και τελικής διάθεσης.

Όσον αφορά την πολυδιαφημισμένη «ανακύκλωση» στους μπλε κάδους, είναι κοινό μυστικό ότι αξιοποιεί μόνο ελάχιστα από τα συλλεγόμενα προς ανακύκλωση απορρίμματα, με τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν τελικά στον χώρο υγειονομικής ταφής.

Κι είναι και κρίμα γιατί τα τελευταία οκτώ χρόνια ο ίδιος ο Δήμαρχος χρημάτισε Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και μέλος και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων Ημαθίας και λογικά κάτι θα έπρεπε να γίνει, ειδικά για την διαχείριση απορριμμάτων.

Ας δούμε τι κάνει ο Δήμος

  • Ο Δήμος Βέροιας παρέχει ελλιπέστατη υποδομή στον πολίτη για να μπορέσει να ανακυκλώσει περισσότερο.
  • Προσπαθεί να πείσει με ανακοινώσεις και «δράσεις» για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της Βέροιας, όταν οι ποσότητες που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ της Κοζάνης αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Αντί λοιπόν να αυξάνεται η ανακύκλωση αυξάνεται η παραπληροφόρηση, από όσους προωθούν την εύκολη λύση, τη λύση που ακούγεται ευχάριστα και δεν ενοχλεί κανένα, αφού το πρόβλημα κρύβεται κάτω από το χαλί ή στην συγκεκριμένη περίπτωση στον ΧΥΤΑ του γειτονικού νομού.

Η φωτογραφία στην αφίσα-πρόσκληση για σήμερα είναι από τον επονομαζόμενο «Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – ΣΜΑ» στα Ασώματα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της και φαίνονται τα βουνά των αναξιοποίητων υλικών – αποβλήτων που παραμένουν εκεί σε κοινή θέα. Δεν είναι λοιπόν θεωρητική η προσέγγιση στο πρόβλημα, ούτε αντιπολιτευτικός λόγος. Είναι οι επιδόσεις της παρούσας δημοτικής αρχής στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • Ο Δήμος Βέροιας που έπρεπε να μπει μπροστά σε κάποια καμπάνια ευαισθητοποίησης, στην αλλαγή κουλτούρας, αντίθετα στέλνει δημοσιεύσεις που γενικά κι αόριστα χρίζει τους δημότες συνυπεύθυνους για τα αδέσποτα, τους ακάθαρτους κάδους («δεν βρωμάνε οι 6.500 κάδοι του Δήμου κι αν τους συμπεριφερόμαστε σαν το σπίτι μας θα είναι όλοι καθαροί»!!!), τα απορρίμματα έξω από τους κάδους, κλπ Για όλα φταίνε οι άλλοι!!! Ακόμα και για την περιβόητη κλοπή των τριών λουλουδιών έξω από το Δημαρχείο πριν την παρέλαση, όπου μάλιστα αναφερόταν «ότι όποιος γνωρίζει για το συμβάν να τους ενημερώσει!»
  • Ο Δήμος Βέροιας έχει πάρει δυο προγράμματα και τα έχει υλοποιήσει. Αλλά δεν τα λειτουργεί και δεν τα εφαρμόζει. Το ένα είναι ένα πρόγραμμα για την παρακολούθηση του στόλου των απορριμματοφόρων το οποίο θα ωφελούσε σε βέλτιστα δρομολόγια και την οικονομία κλίμακας κι αντιμετώπισης, αλλά και της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Το άλλο είναι ένα πρόγραμμα που ζύγιζε τους κάδους και τα απορρίμματα κι έδινε σαφή εικόνα για τον όγκο τους, για τις ανάγκες των κάδων σε κάθε γειτονιά, αλλά και για την σύγκριση και βέλτιστη γνώση για εξοικονόμηση κατά την αποκομιδή τους, την μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ, κλπ.

Εδώ θέλω να σταθούμε γιατί υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά. Γιατί λοιπόν ; Ποιον εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση ; Είναι δυνατόν να σε έχει τιμήσει το κράτος και να σε έχει εμπιστευτεί σαν Βέροια δίνοντας σου το πρόγραμμα και να έχει «ρίξει» άλλες πόλεις κι εσύ να μην τα εφαρμόζεις κι ούτε καν να τα λειτουργείς; Πως άραγε επιθυμούμε πλέον να μας αντιμετωπίσουν αυτοί που δίνουν τα προγράμματα όταν βλέπουν ότι αυτά δεν φτάνουν στον πολίτη; Πως νομίζουν ότι μπαίνει μια πόλη στον μαυροπίνακα ; Γιατί δεν ντρέπεται κάποιος όταν ακούει ότι αυτά λειτουργούν και τα θαυμάζουν στα Τρίκαλα κι εδώ τα έχουμε στα υπόγεια του Δημαρχείου ακυρωμένα ; Όταν η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες κι όλες οι χρήσιμες εφαρμογές, δεν είναι λειτουργικές για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της κρίσης (μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικού κόστους, εξοικονόμηση από παρελκόμενα, κλπ) και να βελτιώσεις το επίπεδο των υπηρεσιών σου ως Δήμος, τότε δεν μπορείς να μιλάς για αποτελεσματικότητα και για ορθή διοίκηση. Οι ωφέλιμοι για τον τόπο δεν είναι τα καλά παιδιά, αλλά οι χρήσιμοι κι αποτελεσματικοί.

  • Έως σήμερα η ποσότητα των απορριμμάτων που πληρώνουμε για να μεταφερθούν και να διατεθούν στον Χ.Υ.Τ.Α. της ΔΙΑΔΥΜΑ δεν μειώνεται. Παρόλη την υποτιθέμενη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης που στοιχίζει ακριβά στον Δήμο μας. Και όλα αυτά παρόλο που έχουμε υποχρέωση ως χώρα μέλος της Ε.Ε., ως το 2020 να αξιοποιείται το 65 % των απορριμμάτων είτε ως πρώτες ύλες είτε ως ενέργεια και να φθάσουμε με βάση και τις αρχές του μοντέλου της οδηγίας για την Κυκλική Οικονομία, σε 90 % αξιοποίηση των απορριμμάτων ως το 2030.
  • Τέλος το μητρώο εθελοντών στο Δήμο Βέροιας, το γραφείο εθελοντισμού και οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί «Τράπεζας Εθελοντών» έμειναν χωρίς σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων.

Ας πούμε τι θα κάνουμε εμείς.

Άμεση μεταφορά της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κι Αδέσποτων Ζώων στο πρώην Δημαρχείο Απόστολου Παύλου.

*Όχι μόνο γιατί το δικαιούται ο πρώην Δήμος Αποστόλου Παύλου και το Μακροχώρι που είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό οικισμός. Όχι μόνο γιατί πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση και δεν χρειάζεται να λειτουργεί η Αντιδημαρχία αυτή στο κέντρο της πόλης. Αλλά και για να οργανωθεί η καθαριότητα, να προετοιμαστεί, να σχεδιάσει, να εφαρμόσει. Να φροντίσει για την ανανέωση του στόλου μεταφοράς των απορριμμάτων, την βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής, να οργανώσει την τακτική απολύμανση των κάδων και τον τακτικό καθαρισμό των δρόμων (ειδικά των κεντρικών αρτηριών). Βάσει προγράμματος κι όχι βάσει του πόσο μας κατακρίνουν οι εφημερίδες και τα site και την επομένη τρέχουμε να διαφυλάξουμε την προσωπική μας εικόνα.

Τέλος και στις επιλεκτικές ικανοποιήσεις αιτημάτων που χτίζουν «πελατειακές» σχέσεις, τέλος στα γραφεία των παρασυναγωγών που παίζουν τον ρόλο τους στις δημοτικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, τέλος με τα συμφέροντα και τις διακρίσεις.

Επίσης η Πολιτική Προστασία αποσπάται από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας και παραμένει υπό την επίβλεψη του Δήμαρχου ή της Αντιδημαρχίας Συντονισμού, αφού θεωρείται μείζον θέμα και χρήζει λήψεων άμεσων μέτρων και αποφάσεων σε άλλο επίπεδο.

Επίσης τα αδέσποτα ή τα ζώα συντροφιάς επανέρχονται στην Αντιδημαρχία Καθαριότητας. Τα περιττώματα των σκύλων και η υποχρεωτική συλλογή τους, οι ακαθαρσίες, τα διασκορπισμένα σκουπίδια παντού, η ευαισθητοποίηση, κλπ είναι θέμα καθαριότητας.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού με την επαναλειτουργία του ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης & Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων-Απορριμματοφόρων Δ. Βέροιας. Οικονομία στα καύσιμα από την βελτίωση των δρομολογίων και το μικρότερο κόστος αποκομιδής, έλεγχος των κάδων, έλεγχος όγκου απορριμμάτων, κλπ

*Εδώ να αναφέρω ότι σήμερα στον Δήμο μας υπάρχει μια τραγική ισορροπία. Στα 180 άτομα προσωπικό, τα 60 άτομα ασχολούνται στην καθαριότητα (το 1/3 δηλαδή). Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ασχολούνται με όλον τον υπόλοιπο Δήμο και όλες τις άλλες υπηρεσίες. Από μόνα τους τα νούμερα δείχνουν ότι η υπηρεσία καθαριότητας πρέπει να οργανωθεί διαφορετικά. Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς γιατί μια ζωή η παραπληροφόρηση καλά κρατεί, ενημερώνουμε επίσης ότι είναι υποχρέωση ορισμένοι εργαζόμενοι να πλαισιώσουν τον Αντιδήμαρχο Δημοτικών Διαμερισμάτων για αποτελεσματικότητα και μη εγκατάλειψη των Κοινοτήτων κι άλλοι θα στελεχώσουν το τμήμα Άμεσης Επέμβασης που θα λειτουργήσει επίσης και θα έχει κέντρο στο γραφείο του Δημότη.

Υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία. Προχωράμε άμεσα σε μελέτη για υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε περιοχές όπως το εμπορικό κέντρο και τα σχολεία.

*Είναι κρίμα για την πόλη μας να βλέπουμε την μικρότερη μας Νάουσα κι ένα σωρό άλλες πόλεις, να παίρνουν πρόγραμμα για ένα ποιο πολιτισμένο τρόπο ανακύκλωσης και αποκομιδής απορριμμάτων στο αστικό κέντρο των πόλεων τους κι η Βέροια να αδυνατεί.

Εφαρμόζουμε άμεσα την Κυκλική Οικονομία με την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Δηλαδή:

  • Ξεκινά η ελαχιστοποίηση των απορριπτόμενων υλικών – απορριμμάτων, σε συνεργασία με τους πολίτες και τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, αφού πρώτα ο Δήμος διοργανώσει ενημερωτικές - επιμορφωτικές εκδηλώσεις.
  • Προχωράμε στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, που είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος αφού έτσι εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια και μειώνουμε το κόστος αποκομιδής προς τους ΧΥΤΑ
  • Προχωράμε στην ανάκτηση ενέργειας από τα απορρίμματα, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε μέρος των απορριμμάτων ως καύσιμη ύλη για παραγωγή ενέργειας.
  • Επιχειρούμε την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την χρήση τους για περισσότερες από μια φορές. Στα πλαίσια αυτά δρομολογούμε την ευαισθητοποίηση του δημότη για να βάλει ένα τέλος στην χρήση της πλαστικής σακούλας.

*Δεν χρειάζεται να μας το επιβάλλουν, να μας βάλουν πρόστιμα για να το εφαρμόσουμε. Δεν χρειάζεται να θαυμάζουμε άλλες πόλεις. Μπορούμε. Άλλοι Δήμοι (Ηλιούπολη, Ασπρόπυργο, Βούλα, Βουλιαγμένη, κλπ) έχουν προχωρήσει στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας ακόμα και για τα απορρίμματα των σκύλων

Κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Τον Νοέμβριο ψηφίστηκε η απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας «Μεταφορά υπολείμματος ανακυκλώσιμων υλικών σε Χ.Υ.Τ.Α.» με το ποσό των 12.284,37 € και προχθές άλλα τόσα έως τον Ιανουάριο. Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφτεί τι έχασε και χάνει ο Δήμος μας όλα αυτά τα χρόνια. Ότι διαθέταμε σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού και να μην λέμε στους δημότες ότι φταίει η κρίση που δεν υπάρχουν χρήματα. Ο Δήμος μας μόλις πριν ένα μήνα αποφάσισε να κάνει την μελέτη για την ανακύκλωση, χάνοντας πολύτιμα χρόνια. Φταίει το πρόβλημα λοιπόν και η κρίση είναι η δικαιολογία.

Άμεση οικολογική ευαισθητοποίηση των δημοτών, με πρακτικές που συνεγείρουν τους Δημότες μας σε συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα ανακύκλωσης. Το να συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας, να αναπτύξουμε περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση, να υιοθετήσουμε φιλική προς το περιβάλλον στάση ζωής, να κάνουμε λελογισμένη χρήση των διαφόρων πηγών ενέργειας, να εφαρμόζουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, είναι υποχρέωση μας. Επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία.
Σύστημα συλλογής και διαχείρισης περιβαλλοντικών δεδομένων μέσα από αισθητήρες. Το σύστημα περιλαμβάνει τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και λειτουργεί ως κόμβος δεδομένων όπου θα συλλέγει δεδομένα αέριας ρύπανσης και ηχορύπανσης από τουλάχιστον 4 σημεία του Δήμου.

Χώροι πράσινου, Σαραντόβρυσες, άλσος φράγματος Αλιάκμονα, Άλσος Παπάγου Οργάνωση των χώρων πράσινου και των χώρων αναψυχής, προστασία και αναδάσωση τους. Άμεση προκήρυξη μελέτης. Ως χώροι αναψυχής, ως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Πλήρης ανταποδοτικότητα στην κατανάλωση νερού ύδρευσης και αποχέτευσης προς όφελος του πολίτη, βάσει οικονομοτεχνικής μελέτης που θα συνταχτεί.

Περιβάλλον και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Με τα συμμετοχικά δίκτυα αλληλεγγύης, μπορεί να στηριχτεί ακόμα και η απασχόληση. Ως άμεσο παράδειγμα αναφέρω την

  1. Επαναλειτουργία του φυτώριου του Δήμου. Σε συνεργασία με ΚΥΣΠΕ, με Συλλόγους ΑΜεΑ, το ΕΠΑΛ που διαθέτει τμήματα που ασχολούνται με το αντικείμενο και άλλα σχολεία, θα ομορφύνουμε την πόλη μας και πάλι. Τέλος τα λουλούδια μόνο μπροστά στο Δημαρχείο.
  2. Την κομποστοποίηση και την χρήση των παραγόμενων υλικών από τον ίδιο τον Δήμο και

Αυτά τα 5-6 απλά πράγματα, μαζί με τα παρακάτω που έχουμε ήδη ανακοινώσει και αφορούν έμμεσα την καθαριότητα και το περιβάλλον, δηλαδή :

  • η απομάκρυνση των ΡΟΜΑ της περιοχής από το Εργοχώρι
  • το καταφύγιο ζώων συντροφιάς.
  • η παρόχθια κοίτη του Τριποτάμου και
  • η μετεγκατάσταση του αμαξοστάσιου του Δήμου από την είσοδο της πόλης σε νέο χώρο και η οργάνωση ενός σύγχρονου αμαξοστάσιου και αποθηκών για τον Δήμο.

αλλάζουν την καθημερινότητα μας και το περιβάλλον της.

Στοχεύουμε επίσης :

  1. Στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στον Αγ. Γεώργιο. Στον Φιλόδημο II χρηματοδοτήθηκαν έργα για κάτω από 2000 κατοίκους. Δυστυχώς ο Άγιος Γεώργιος έμεινε απέξω, γιατί δεν υπήρχε μελέτη! Μόνοι τους παραδέχονται την ετοιμότητα και την παραγωγικότητα.
  2. Στην παροχή πρόσβασης Αγροτικής οδοποιίας
  3. Στην κατασκευή αρδευτικών καναλιών στην Αγία Βαρβάρα
  4. Στην πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών. Μέχρι σήμερα έχουμε μια στα 5 χρόνια!!! Κι ακούει ο πολίτης τον Οκτώβριο του 2018 ότι προσπαθούν για ακόμα 7. Από την άλλη διαβάζει ότι στα Τρίκαλα ανακοίνωσαν 17 και βγάζει τα συμπεράσματα του.

Αντιλαμβάνεστε επίσης όλοι ότι είναι αδύνατον να περιγράψουμε τα πάντα για το περιβάλλον. Δεν επιθυμούμε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν θα κάνουμε. Να είστε σίγουροι όμως ότι επειδή η περιβαλλοντική διάσταση περιλαμβάνει και την αίσθηση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας των πολιτών, θα υλοποιηθούν κι ένα σωρό άλλα έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η μέτρηση της ακτινοβολίας, η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, η συνεργασία με τα σχολεία και την αστυνομία για τον καθαρισμό των πινακίδων του ΚΟΚ, παρεμβάσεις με δενδροφυτεύσεις, η αύξηση του αριθμού των επιφανειών πράσινου με δένδρα και φυτεύσεις, η διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης με υπαίθριες υποδομές, η διαμόρφωση μονοπατιών / πεζοπορικών διαδρομών, η έξυπνη διαχείριση των ομβρίων για άρδευση πρασίνου, η ανακύκλωση σε έπιπλα και διάφορα είδη ένδυσης, στα υπολείμματα κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), στα λάστιχα οχημάτων, σε ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, μπαταρίες κλπ.

Εμείς ως ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ στοχεύουμε να πετύχει ο Δήμος μας τα ποσοστά ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων, που θέτει η Ε.Ε. και όπου δεν το πετύχουμε, να έχουμε τουλάχιστον φτάσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για να το κατορθώσουμε αυτό, χρειάζονται λύσεις με επιστημονική επάρκεια και γνώση των οικονομοτεχνικών διαστάσεων αλλά πάνω από όλα θάρρος, ειλικρίνεια και ρεαλισμός.

Κλείνοντας θέλω να σχολιάσω ότι ενώ εμείς οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ βρισκόμαστε στην τρίτη μας θεματική ενότητα, με προτάσεις συγκεκριμένες για το αύριο και το μέλλον του Δήμου μας, η δημοτική αρχή αποφάσισε τώρα μετά από 5 χρόνια διοίκησης να κάνει απολογισμό του εγώ και της καρέκλας. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της νοοτροπίας μας.

Και σας φέρνω ως παράδειγμα, ότι πρόσφατα στον Δήμο Νάουσας έγινε η χορηγία από τους εκπροσώπους του ΤΑΡ (του αγωγού φυσικού αερίου) για την προμήθεια της μεγαλύτερης σε ονομαστική ισχύ υδροηλεκτρικής τουρμπίνας, της μιας από τις έξι τουρμπίνες, που θα δώσουν ρεύμα στη Νάουσα από το νερό του βουνού πριν φτάσει στις βρύσες των σπιτιών τους. Αντιλαμβάνεστε όλοι νομίζω τα οφέλη της αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αλλά αντιλαμβάνεστε και ποιες προσπάθειες καταβάλουν οι άλλοι τέτοιες στιγμές για την διέξοδο από την κρίση και τι κάνουμε εμείς.

Τα επόμενα χρόνια απαιτούν άλλες πρακτικές και προτεραιότητες. Όσο νωρίτερα το αντιληφτούμε τόσο καλύτερα για τον τόπο μας και για εμάς και τις οικογένειες μας".

 
 

Powered by flickr embed.