Σταύρος Θεοδωράκης από την Βέροια: Η διακυβέρνηση της χώρας στην...Εθνική Ελλάδος και υλοποίηση μια πατριωτικής πρότασης για την χώρα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Κεντρική ομιλία στην Βέροια πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις γενικές αρχές του κινήματός του τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να περάσει στα χέρια των πιο άξιων οι οποίοι θα εφαρμόσουν μια πατριωτική πρόταση που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, με ανάπτυξη από κάτω, από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα προς τα επάνω, με δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στην σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: "Η Ελλάδα θα σωθεί αν στηριχθεί στο χώμα, στον ήλιο και την θάλασσα. Λένε ότι πάμε καλά. Το πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας είναι ότι η οικονομία μας δεν μπορεί να γίνει θελκτική στο εξωτερικό, δεν μπορεί να πουλήσει. Και αν δεν γίνει αυτό δεν έρχεται η ανάσταση. Το σημαντικό να υπάρχουν και άλλοι πόροι εκτός από τα δανεικά. Έχουμε ένα πλαίσιο για την Ελληνική οικονομία, πώς μπορεί να γίνει θελκτική. Το πολιτικό σύστημα δεν καταλαβαίνει όμως. Θα δούμε πώς θα το ξεπεράσουμε όμως, γιατί η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί μέσα από συνεργασίες. Το Ποτάμι είναι ένα πατριωτικό κίνημα που πιστεύει στην δουλειά, το χωράφι. Πρέπει η διακυβέρνηση να πάει πίσω στους ανθρώπους της δουλειάς".
Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης σε ερωτήσεις σημείωσε:
- Δεν ήρθε το μνημόνιο, ήρθε η κρίση και ήρθε το μνημόνιο. Δεν μπορούσαμε να δανειστούμε και πήγαμε για δανεικά στους εταίρους μας. Η ευθύνη είναι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που άδειασαν το ταμεία. Η μεγαλύτερή ευθύνη τους όμως είναι ότι όταν άδειασε το ταμεία, δεν είχαν λύση και σήκωσαν τα χέρια ψηλά και πήγαν στους υπουργούς της Μέρκελ για δανεικά. Η χώρα έπρεπε να κάνει το δικό της πατριωτικό της μνημόνιο. Με τους δικούς μας λεβέντες μπροστά. Μας δανείζους με χαμηλά ποσοστά και είναι ντροπή να μιλάμε για τοκογλύφους. Ο δανειστής βάζει και τους όρους του όμως. Εκεί έγιναν λάθη και ταλαιπώρησαν την χώρα. Αυτοί που μιλούσαν για μονομερείς ενέργειες το αλλάζουν τώρα και χαίρομαι που προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα. Δημιούργησαν στο λαό μια ψευδαίσθηση ότι θα έρθει μια κυβέρνηση που θα διαγράψει το χρέος. Η χώρα μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος. Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν είναι δυνατή να διαπραγματευτεί το χρέος της. Θα πρέπει να μπει σε αυτή την συζήτηση όταν νιώσει δυνατή κι όταν πίσω της υπάρχει μια πατριωτική πρόταση, η οποία θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Καλό είναι οι κυβερνήσεις της μειοψηφίας να μην διαπραγματευτεί το χρέος της.
- Η πραγματικότητα για την μετεκλογική συνεργασία είναι πιο πολύπλοκη. Διαφέρουμε από τα άλλα κόμματα, για το πώς βλέπουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτοί πιστεύουν ότι η χώρα θα σωθεί από τα κόμματά της. Η χώρα δεν σώζεται από τα κόμματα, δεν σώζεται από το Ποτάμι, ακόμη κι αν πάρει 40%. Τα κόμματα έχουν στελέχη αποκομμένα από την κοινωνία, τους αναθέτουν έναν τομέα που δεν τον γνωρίζουν. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από την...Εθνική Ελλάδος. Αυτοί κάνουν κομματικούς στρατούς για να μοιραστούν την διακυβέρνηση και το Ποτάμι λέει ότι με το μεγάλο ποσοστό μας που προσδοκούμε, θα πάμε με μια σειρά από θέσεις, κόκκινες γραμμές, και μια σειρά από πρόσωπα.
- Για ανεργία, χαμηλούς μισθούς, μετανάστευση ελλήνων, συνταξιούχους: Δεν μπορώ να κάνω πολλά για τους συνταξιούχους. Αυτή την στιγμή η χώρα έχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό. Το σύστημα καταρρέει, δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν μπορούμε να τους δώσουμε παραπάνω λεφτά. Μπορούμε να δώσουμε λεφτά στα παιδιά τους, να έχουν δουλειές, να έχουν καλύτερη τύχη στην Ελληνική κοινωνία. Να δώσουμε δουλειά στους νέους, να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τι εννοούν ότι θα αυξήσουν τους μισθούς; Στην Βέροια οι επιχειρήσεις κερδίζουν 40% και θα κάνουν αυξήσεις; Δεν πας σε μια οικονομία που φυτοζωεί και λες ότι θα αυξήσεις μισθούς. Με τέτοια πολιτική θα μοιράσεις λουκέτα. Οι αυξήσεις θα προέλθουν μόνο με την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Διαφωνώ με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Είναι τα λεφτά που δίνεις από την άλλη τσέπη. Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί ο Ελληνικός λαός. Δεν χρειάζεται άλλες προσλήψεις. Χρειάζεται τολμηρή πολιτική με αξιολόγηση. Η γραφειοκρατεία είναι ακόμη τεράστια και υπάρχουν ακόμη νεκρές υπηρεσίες. Είναι αλητεία να μιλάς για προσλήψεις στο δημόσιο και να μην λες ότι αυτό θα συνοδεύεται από αυξήσεις φόρων. Ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση των φόρων. Η Ελλάδα για να αναστηθεί χρειάζεται μείωση φόρων.
- Για τα συνθήματα του Πολυτεχνείου: Οι νέοι κόντρα στις θέσεις των κομμάτων, προχώρησαν στο Πολυτεχνείο. Αν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις δεν θα γινόταν το Πολυτεχνείο. Για το έξω οι Αμερικάνοι, δεν το λέει κανείς σήμερα. Για το ΝΑΤΟ, καλά είναι να ξεμπερδέψουμε με τα δικά μας προβλήματα πρώτα. Είναι αστείο να λένε στην Βουλή ότι θα βγούμε από το ΝΑΤΟ. Ιδεολογικά, θα ήθελα να μην υπάρχουν στρατιωτικοί μηχανισμοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταθέσουμε και τα όπλα. Τέλος, είμαι υπέρ της Ευρώπης. Πρέπει να αλλάξει όμως, να γίνει πιο δίκαιη. Να μην υπάρχει το χάσμα βορρά - νότου. Να μην υπάρχει η φοροκλοπή των πολυεθνικών.
- Αν είναι έτομο το Ποτάμι για την διακυβέρνηση της χώρας: Όσο δυνατό και να είναι το Ποτάμι, δεν θα επιστρέψει στην κομματική διακυβέρνηση. Οι κυβερνητικές θέσεις, δεν θα είναι του Σταύρου και του Ποταμιού. Προτείνουμε ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα. Κατάργηση αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργών. Θα υπάρχε ένας υπουργός, για να υπάρχει μονοπρόσωπη ευθύνη. Πρόσωπα οικουμενικής αποδοχής ως Υπουργοί και θα ολοκληρώνουν την θητεία τους χωρίς ανασχηματισμούς.
- Ιδεολογικό στίγμα: Ο ρεαλισμός είναι μόνο η αρχή. Πρέπει όμως να ξεκινάς από εκεί. Μετά τον ρεαλισμό, υπάρχουν οι πολιτικές αρχές, οι πολιτικές ιδέες. Πέθαναν οι παλαιές ιδεολογίες. Όχι οι ιδέες. Εμείς έχουμε ιδέες, όπως η υπεράσπιση των πολλών έναντι των συμφερόντων και των συντεχνιών. Λέμε όχι στις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Είμαστε υπέρ των ασθενέστερων. Αν μια κοινωνία δεν αναπτυχθεί από κάτω δεν πρόκειται να αναστηθεί. Είμαστε υπέρ μια δίκαιης κοινωνίας.
- Για την ονομασία Ποτάμι: Θέλαμε ένα δυνατό σύμβολο της δύναμης και της καθαρότητας του Έλληνα. Σκέφτηκα να βρούμε μια λέξη και να της δώσουμε περιεχόμενα. Η σκέψη μου ήταν τα μικρά καθαρά ποτάμια.
- Για την φθηνή και μαύρη εργασία: Η μαύρη εργασία είναι μια σκλαβιά. Χωρίς δικαιώματα και χωρίς συνεισφορά στο κράτος. Η χώρα δεν μπορεί να γίνει πιο φθηνή από τα Σκόπια, την Αλβανία, την Βουλγαρία. Ο ανταγωνισμός θα πρέπει να είναι προς τα πάνω. Με ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα. Για παράδειγμα, ανεκμετάλλευτη η Βεργίνα. Περνάνε οι τουρίστες και άντε να πάρουν και κανέναν καφέ. Πρέπει να καλλιεργηθεί ο μύθος της Μακεδονίας για να κερδίσουμε όλοι.
- Για το θέμα των δέκα οικογενειών που κυβερνούν την χώρα, πώς θα αντιμετωπίσει τα συμφέροντα: Όλα τα κόμματα χρωστάνε στις τράπεζες, έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα πληρώσουν. Το πολιτικό σύστημα ζει με τα εκατομμύρια των πολιτών και των τραπεζών. Υπήρχαν κάποια χρήματα που έπρεπε να πληρώσουν τα κανάλια, 6εκ., και τα κόμματα συμφώνησαν να μην πληρωθούν στο κράτος αυτά τα χρήματα αλλά να δοθούν στα κόμματα ως τηλεοπτική διαφήμηση. Η χώρα πρέπει να αποτινάξει από πάνω της τον μικρό και μεγάλο παρασιτισμό.
- Για τους μετανάστες: Τα παιδιά που γενιούνται εδώ είναι Έλληνες. Διαφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ανοιχτά σύνορα. Είμαστε υπέρ των νόμιμων μεταναστών για να μην χάνει εισφορές το δημόσιο και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα μας είναι η μετανάστευση των δικών μας λαμπρών μυαλών. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα. Η χώρα μας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία με την μη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Έπρεπε αυτό να γίνει στην Μακεδονία. Υπήρχαν καθηγητές που τέσσερις μέρες υποστήριζαν την μη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις άλλες τρεις ημέρες πήγαιναν και δίδασκαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στα Σκόπια. Το τόπος για να πάει μπροστά πρέπει να ξεπεράσει τα δόγματα του παρελθόντος.
-Για την φοροδιαφυγή: Πρέπει να γίνει προσιτή η φορολογία. Δεν πρέπει να νιώθει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας ότι το κράτος τον κλέβει. Πρέπει οι φόροι στην χώρα να μειωθούν. Να γίνει κοινή συνείδηση ότι κανείς δεν κλέβει κανέναν.
- Για λύση εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία: το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα, με την επιτροφή των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι στα βουλευτικά γραφεία, στα σχολεία. Υπάρχει στρατιά δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετεί στα κόμματα. Ας επιστρέψουν τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα κόμματα τους, στα σχολεία. Αυτό είναι πατριωτική ευθύνη.
- Για το ρωσικό εμπάργκο: Δεν ξέρω τι διαπραγματευτικά ατού είχε η χώρα σε αυτό το θέμα. Όμως το να πάει κόντρα σε μια απόφαση της Ε.Ε. και να δημιουργήσει μονομερείς συνεργασίες θα της κόστιζε στο μέλλον πολλά περισσότερα. Εμείς πρέπει να αναζητήσομε νέες αγορές και να στηριχθούμε σε ποιοτικά επώνυμα προϊόντα μας. Θα πρέπει να υπάρχει και η κρατική ομπρέλα που θα στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
- Για τις εκλογές: Οι εκλογές θα γίνουν μάλλον τον Μάρτιο. Πρέπει να αναζητήσουμε για τα ψηφοδέλτιά μας τους καλύτερους.