Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Έγινε ενημέρωση για το αιολικό πάρκο του Βερμίου (video)

Ενημερωτική συζήτηση για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής με αφορμή ερωτήματα που έμπαιναν κατά καιρούς στις συνεδριάσεις του οργάνου.

Η Δημοτική Αρχή κάλεσε εκπροσώπους των εταιριών και επιστήμονες με στόχο να λυθούν όλες οι απορίες γύρω από το έργο που θα στηθεί στο Βέρμιο.

Οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών, ο Παναγιώτης Λαδακάκης της Αιολικής Βερμίου, ο Στράτος Μπαρδάκας της ΤΕΡΝΑ και ο μελετητής της μελέτης περιβαλλοντικών όρων Ανδρέας Βλάβάκης εξήγησαν ότι το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 155 ανεμογεννήτριες παραγωγής 465 MW. Σημείωσαν ότι έγινε προσφυγή για το έργο στο ΣτΕ η οποία εκδικάστηκε τον Οκτώβρη και αναμένεται το αποτέλεσμα. Υποστηρίχθηκε ότι θα γίνει μια προσπάθεια για όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον και υπογραμμίστηκε ότι η επένδυση θα συμβάλει στην τοπική οικονομία (το 3% του τζίρου στον οικείο δήμο). Τονίστηκε ότι δεν υπάρχει θόρυβος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών και τα οφέλη που θα προκύψουν είναι περισσότερα από τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Τέλος αναφορικά με την αισθητική εικόνα, έγινε μια σύγκριση της περιοχής Κοζάνης με τα φουγάρα των μονάδων παραγωγής με τις ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο.

Ο Νίκος Χατζάκης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ ΚΜ, σημείωσε ότι είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διότι τόσο ο αέρας όσο και ο ήλιος είναι καθαρές ενέργειες και δωρεάν.

Την αντίθεσή τους με την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου εξέφρασαν ο Στέργιος Μποζίνης μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας. Ο κ. Μποζίνης είπε ότι η Ελλάδα έχει πιάσει τον στόχο των ανανεώσιμων περιοχών ενέργειας και πρόσθεσε ότι το Βέρμιο έχει πάρει το...μερτικό του με τις ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη στηθεί και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στηθούν και σε άλλο σημεία της χώρας. Ο κ. Μποζίνης υποστήριξε ότι το αιολικό πάρκο θα επηρεάσει τα ζώα, την πανίδα και το νερό του Βεμίου και πρόσθεσε ότι το Βέρμιο δεν έχει καλό αιολικό δυναμικό και δεν αξίζει να επενδύσουν οι εταιρείες.
Ο Θεοχάρης Ζάγκας μίλησε για αλλοίωση τοπίου και βλαβερές παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι η περιοχή θα είναι ακατάλληλη για κτηνοτροφία, δασοπονία και μελισσοκομία και κατέληξε ένα τέτοιο έργο ακυρώνει την αειφόρο ανάπτυξη.

Υπέρ του έργου τάχθηκε ο συνεργάτης τμήματος αιολικής ενέργειας ΚΑΠΕ Κυριάκος Ρώσης και τεκμηρίωσε με παρουσίαση την άποψή του.

Τέλος, ο Βασίλης Χατζηαθανασίου, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ υποστήριξε δεν επείγει για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια η εγκατάσταση ενός τέτοιου πάρκου στο Βέρμιο.

Ακολούθησε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οφέλη και τις βλάβες που θα προκληθούν.

{jlex}flickr:72157661569890987{/jlex}