Κουρουμπλής: "Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας"

Δυο νέα στοιχεία είχε η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή συγκριτικά με την ομιλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή στο Δημαρχείο της Βέροιας. Το πρώτο ήταν ότι ο Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Το άλλο στοιχείο ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί στα κέντρα φιλοξενίας. Ενοχλήθηκε ο Υπουργός από την ερώτηση και πέταξε το μπαλάκι στο τι έκαναν οι Ευρωπαίοι.

Κατά τα λοιπά, η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ήταν μια επανάληψη των όσων είπε το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο της Βέροιας. Πριν την τοποθέτηση Κουρουμπλή, η συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία Βαρβάρα Σαράντη ενημέρωσε ότι η επίσκεψη του Υπουργού στην Ημαθία εντάσετε σε ένα πλαίσιο εξορμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για το τι πέτυχε στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το τι σκοπεύει να κάνει από εδώ και πέρα.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το διήμερο ήταν πλούσιο σε εμπειρίες και πρόσθεσε ότι η επικοινωνία μπολιάζει τον προβληματισμό. Για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο αν από εδώ και πέρα θα καταφέρει να φέρει την ανάπτυξη. Υποστήριξε ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην χώρα και θα γίνει προσπάθεια να αναχαιτιστεί η φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το Υπουργείο εσωτερικό είπε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε μητρώο πολιτών και θα υπάρξει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων και θα χρειάζεται να προσκομίζει ο πολίτης πιστοποιητικά σε υπηρεσίες. Ο δεύτερος στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αποκέντρωση του κράτους (αρμοδιότητες και πόρους). Ο τρίτος στόχος του υπουργείου είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Ο τέταρτος στόχος είναι η αλλαγή του εκλογικού νομού και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, η ψήφος στα 17 έτη και άλλα. Τέλος στόχος είναι η αλλαγή του συντάγματος.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για την συνεργασία με τους δήμους λέγοντας ότι είναι σε καλό δρόμο, και λύνει προβλήματα.

Για τους αγρότες της περιοχής είπε ότι υπάρχει ένα θέμα με την οργάνωση τους και πρέπει να στηριχθεί η προσπάθειες που γίνονται.
Σε ερώτηση α έχει ευθύνη για την παρουσία σε κόμματα που κυβέρνησαν είπε ότι υπάρχουν ευθύνες αλλά πρέπει να την αναλάβουν αυτοί που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων.

Σε ερώτημά αν υπάρχει σκέψη για μείωση των βουλευτών απάντησε ότι στην κουβέντα που θα ανοίξει μπορεί να μπει και αυτό το θέμα

Σε ερώτηση αν θα κάνει η κυβέρνηση να μείνει τέσσερα χρόνια, απάντησε ότι αυτή η κυβέρνηση εκλεχτηκε για τέσσερα χρόνια, αφού πρώτα τέθηκε στον λαό η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι. "Τα δύσκολα πέρασαν, τώρα θα αναμετρηθεί με την πραγματικότητα. Η αστάθεια θα είναι καταστροφή" απάντησε.

Για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών είπε ότι ο Έλληνας έχει δύο έρωτες, έναν να σπουδάσει το παιδί του και ο άλλος να έχει δικό του σπίτι. "Θα είναι τραγικό αν συμβεί. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να συμβούν τέτοια πράγματα".

Σε ερώτηση ποιο είναι το σχέδιο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, ο υπουργός ενοχλήθηκε από την ερώτηση, αναφέρθηκε στο τι έκανε η κυβέρνηση μέχρι τώρα και στις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων που δεν υλοποιήθηκαν χωρίς να πει τίποτα για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.