BANNER ME POS 987x100px

Βέροια: Αντιδράσεις και εκφράσεις υποστήριξης για τους μετανάστες που έρχονται

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με μοναδικό θέμα την εγκατάσταση το προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέγραψε τις απόψεις και των συμβούλων και των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας που αντιδρούν (οι αντιδράσεις της Αγίας Βαρβάρας σε άλλη ανάρτηση).

 Η συζήτηση κράτησε αρκετές ώρες αλλά δεν έβγαλε κάτι καινούργιο, κάτι που δεν ξέραμε, εκφράστηκαν οι απόψεις κατοίκων και συμβούλων και δεν έβγαλε κάτι εκτός από τις δημόσιες αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας και της Άμμου. Στην συζήτηση κυριάρχησαν δυο τάσεις. Η μία τάση ήταν όσων είναι υπέρ της αλληλεγγύης και υπέρ της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες οι οποίοι τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες αξιοπρεπούς παραμονής στην Ημαθία. Η άλλη τάση συντάχθηκε με τις ενστάσεις και αντιδράσεις που εξέφρασαν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας, εκφράστηκε ο φόβος στο ξένο που έρχεται στο νομό. Ας δούμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία που επιλέξαμε από την συνεδρίαση (οι αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας σε άλλη ανάρτηση):

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ξεκαθάρισε ότι στόχος της συνεδρίασης είναι η καταγραφή απόψεων και θέσεων για να αποσταλούν στο Υπουργείο.

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είπε ότι πριν 20-25 ημέρες, όταν άρχισε να διαφαίνεται το πρόβλημα, έγινε ένα περιφερειακό συμβούλιο με θέμα το προσφυγικό και ξεχώρισαν δυο τοποθετήσεις δημάρχων Κιλκίς οι οποίοι τόνισαν ότι πρέπει να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα.

"1-2 μέρες μετά το τηλεφώνημα στον δήμαρχο Αλεξάνδρειας ο κ. Βίτσας μου τηλεφώνησε κι εμένα και μου είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και στην Βέροια. Του είπα ότι δεν έχουμε χώρο να του προτείνουμε και του ζήτησα αν γίνει να υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης, σίτιση και φύλαξη του χώρου. Ζήτησα να μην υπάρξει ανάμιξη εθνοτήτων για να μην υπάρξουν φασαρίες μεταξύ τους και είπαν αν γίνεται να έρθουν οικογένειες Συρίων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αν αγοραστούν πράγματα θα γίνει η προμήθεια από τις Βαρβάρες και ότι αν κάποιοι πρέπει να δουλέψουν θα είναι από τις Βαρβάρες. Επισήμανα ότι θα χρειαστούν χημικές τουαλέτες. Ρώτησα τον αριθμό των προσφύγων και δεν μου απάντησε ο Υπουργός. Επικοινώνησα με τον Υπουργό την Κυριακή και ζήτησα και γραπτώς την απόφαση και με έγγραφο μας ενημέρωσαν ότι θα φιλοξενηθούν 300-500 πρόσφυγες".

Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένας πληθυσμός εγκλωβισμός που ξεπερνά τις 50.000 και το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί. "Πρέπει να ακούσω προτάσεις για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Ελπίζω να μην υπάρχουν απόψεις να τους πετάξουμε στην θάλασσα ή να τους αφήσουμε ξέμπαρκους γιατί τότε θα υπάρξουν φαινόμενα παραβατικότητας. Δεν ήταν θέση μας η φιλοξενία τους στις Βαρβάρες. Όμως δεν γίνεται να μείνουν όλοι στην Ειδωμένη. Κάθε δήμος πρέπει να πάρει το μερίδιο του".

Εκ μέρους των Ελλήνων Συνέλευσις η ομιλήτρια τόνισε ότι δεν δέχεται την εγκατάσταση προσφύγων.

Ο Γιώργος Κάκαρης τόνισε ότι είναι ευκαιρία να δείξουμε ότι δεν είμαστε Σκοπιανοί, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και οι δήμαρχοι να πιέσουν για την ασφάλεια των υποδομών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος μίλησε για τα δικαιώματα των προσφύγων και στάθηκε στο ανθρωπιστικό μέρος της ιστορίας. Ο κ. Μόσχος είπε ότι θα πρέπει να γίνει αγώνας για να ανοίξουν τα σύνορα και να μετακινηθούν οι μετανάστες εκεί που θέλουν. Πρέπει μέχρι τότε να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να κινούνται ελεύθερα ανάμεσά μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παύλος Τουτουντζίδης τάχθηκε υπέρ της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού Λάζαρος Κουμπουλίδης τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος διχασμού στην Ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι σε ένα τόσο μεγάλο θέμα η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη. "Το πρόβλημα θα περιοριστεί μόνο όταν αγωνιστούμε για να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι το γρηγορότερο. Για όσο μείνουν εδώ, θα πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι τα απαραίτητα".

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Απόστολος Εμμανουηλίδης τόνισε ότι υπάρχει μια ανησυχία για τον αριθμό των προσφύγων που θα εγκατασταθούν. "Πρέπει όμως να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολιτών υπέρ της παροχής βοήθειας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Ντίνας, Μελιόπουλος, Αβραμίδης) αλλά και κατά της εγκατάστασης των προσφύγων (Σπυριδόπουλος)

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγε που εγκλωβίζονται στην χώρα μας είναι θύματα ιμπεριαλιστικών πολιτικών, όπως θύματα ιμπεριαλιστικών πολιτικών είναι και οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Η κ. Καβαλάρη υποστήριξε την παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στάθης Σαρρηγιαννίδης υποστήριξε ότι Hot Spot πρέπει να γίνουν παντού, σε όλους τους δήμους. "Να πιέσουμε όλοι ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να μοιραστούν σε όλους τους δήμους".

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Χειμώνας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ότι υπάρχουν άνθρωποι που μένουν χωρίς την θέλησή τους στην χώρα και ότι ήταν γνωστό ότι όπου υπάρχουν στρατόπεδα θα χρησιμοποιηθούν γι αυτό τον σκοπό. "Οι ανησυχίες των πολιτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έμεναν στα χωράφια. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί. Να σταματήσει αυτή η ξενοφοβία. Κάποιοι που σήμερα αντιδρούν, αύριο θα καταθέσουν αιτήσεις για να φέρουν Αλβανούς εργάτες γης".

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Ο Κώστας Καραπαναγιοωτίδης υπογράμμισε: "Αποφάσισαν κάποιοι άλλοι για εμάς από κάποιους που δεν ξέρουν τον χώρο. Κατανοώ το πρόβλημα των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας. Δεν θα είναι μόνο 500 οι πρόσφυγες. Δεν θα φύγει κανείς για άλλες χώρες και μετά το καλοκαίρι θα έχουμε στην χώρα 350.000 πρόσφυγες. Σε χώρους συγκέντρωσης κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ κι όχι οι τοπικές κοινωνίες. Έρχεται ένα πρόβλημα δίπλα μας και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μας έπεισε η κυβέρνηση. Δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Δεν θα έρθουν μόνο πρόσφυγες. Θα περάσουν και λαθρομετανάστες και τρομοκράτες. Στόχος μας πρέπει να είναι η πίεση ώστε να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι προς τους προορισμούς που θέλουν".

Η Σοφία Ελευθεριάδου τόνισε ότι είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ρατσιστικές οι απόψεις που εκφράζουν φόβο και αγωνία.

Ο Γιάννης Παπαγιάννης τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και συντάχθηκε με τα αιτήματα και τις ανησυχίες της Αγίας Βαρβάρας. "Θα ήμουν σύμφωνος στην έκδοση ψηφίσματος άρνησης για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Να προτείνουμε άλλο χώρο" είπε αλλά δεν πρότεινε κανέναν συγκεκριμένο χώρο παρότι προκλήθηκε πολλές φορές από τους δημοτικούς συμβούλους. "Πήγε και λαϊκισε στις Βαρβάρες. Μέχρι σήμερα δεν ήξερε που πέφτουν οι Βαρβάρες" σχολίασε για τον κ. Παπαγιάννη ο Στέργιος Διαμάντης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ» Αντώνης Μαρκούλης, αφού έκανε ειδική αναφορά στο ειδικό βάρος των τοποθετήσεων εκπροσώπων των φορέων, τόνισε ότι η καλλιέργεια και συντήρηση του κλίματος μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας αδικεί την ιστορία του ελληνικού Λαού και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους έχουν δημιουργήσει ένα θετικό πρόσημο, καθώς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλοί από τους παριστάμενους βοήθησαν να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως στον δοκιμαζόμενο Συριακό Λαό, ενώ ειδική μνεία έκανε στο προσφυγικό στοιχείο το οποίο αποτελεί σημαντικό αλλά και χαρακτηριστικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.

Αφού στιγμάτισε τη δράση με την ονομασία «ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ» στην οποία συμμετείχαν δυτικές κυβερνήσεις, μέσα σε εισαγωγικά αριστερές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Τουρκία, το Ισραήλ και Αραβικά μοναρχικά καθεστώτα, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τον Άσαντ, ο οποίος στον αντίποδα των δικών τους πολιτικών στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων για την απόκτηση πατρίδας αλλά και της Ελλάδος με τη θέση «Τούρκος στρατιώτης στην Ελλάδα σημαίνει πόλεμος στη Συρία», καυτηρίασε τη θέση και των ελληνικών κυβερνήσεων (παλαιότερων και τωρινής), οι οποίες με την εξακολούθηση του εμπάργκο και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, συνεργούν στη δημιουργία των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη και την Ελλάδα, αφήνοντας αβοήθητους και περίπου 2.000.000 Ελληνορθόδοξους. Καυτηρίασε την στάση των Γάλλων σοσιαλιστών, των Γερμανών και των Ιταλών νεόκοπων αριστερών, οι οποίοι εφοδιάζουν με όπλα τους μαχητές του ΙSIS αλλά και χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία. Έτσι οδηγούν τους Σύριους πολίτες στον αναγκαστικό δρόμο της προσφυγιάς, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν στόχο να κάνουν «κοινωνικό» τουρισμό στην Ειδομένη, αλλά έχουν ως σκοπό να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και εμποδίζονται από τις αποφάσεις των δήθεν αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης να υψώσουν φράκτες στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας.

Κάλεσε τον λαό της Βέροιας, που δοκιμάζεται από τις πολιτικές λιτότητας που έχει επιβάλλει η υπερεθνική οικονομική ολιγαρχία και στη δική του φτώχεια προστίθεται και η φτώχεια των προσφύγων, να οργανώσει κατά την ημέρα της Εθνικής Επετείου συλλαλητήρια και να ζητήσει επίμονα την διακοπή των εχθροπραξιών στη Συρία και το άνοιγμα των συνόρων προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Ζήτησε οι Έλληνες να σεβαστούν τη δική τους προσωπικότητα μέσα από το σεβασμό της προσωπικότητας των προσφύγων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, παρέχοντας σε αυτούς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι ο δήμος διεκπεραιωτής τη αντιλαϊκής πολιτικής και να καταγγελθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ο κ. Μελιόπουλος είπε ότι ο χώρος φιλοξενίας της Βέροιας δεν είναι κατάλληλος για να δεχθεί κόσμο και αμφισβήτησε το ότι η παραμονή τους θα είναι προσωρινή. Πρότεινε την ασφαλή μεταφορά τους, όχι στα Hotspot και διανομή ταξιδιωτικών εγγράφων για να μετακινηθούν οι πρόσφυγες, καμιά παρουσία ΜΚΟ. Επίσης είπε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει κονδύλια για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν εκεί. Ο κ. Μελιόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει ο δήμος να προτείνει και το στρατόπεδο του πρώην Β' Σώματος Στρατού.
Ο Θανάσης Αποστολόπουλος είπε ότι "δεν θα πρέπει να είμαστε ρατσιστές και να είμαστε ανεκτικοί και να μας προβληματίζει η εμπιστοσύνη Σόιμπλε στον Τσίπρα. Επειδή είμαστε απόγονοι προσφύγων, πρέπει να προστατέψουμε τους πρόσφυγες και διεκδικήσουμε το άνοιγμα των συνόρων. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι 17.000 πόντιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο της Συρίας"

Ο Ζήσης Πατσίκας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο κακό. "Στην Ελληνική ανθρωπιστική κρίση, ήρθε να καθίσει η ανθρωπιστική κρίση των Σύριων. Καλούμαστε από το υστέρημά μας να στηρίξουμε τους πρόσφυγες. Το στρατόπεδο στις Βαρβάρες επιλέχθηκε και επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Τι θα γίνει με το νοσοκομείο μας; Πώς θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσων πολιτών;"

Ο Γιώργος Γουλτίδης θυμήθηκε το μεγάλο αίσθημα ασφάλειας που υπήρχε πριν έρθουν οι Αλβανοί και πώς άλλαξαν τα πράγματα μετά και τόνισε "πάνω από όλα είναι ο ανθρωπισμός αλλά τι θα γίνει όταν βρεθούν στον ίδιο χώρο μουσουλμάνοι με άλλα πιστεύω;".

Η κ. Παπαδήνα υποστήριξε: "Θα πρέπει να αντιταχθούμε στον πόλεμο κι όχι σε αυτά τα παιδιά που βρέθηκαν εδώ".

Ο Στέργιος Διαμάντης είπε με την σειρά του: "Είναι ένα πρώτο βήμα που συμμετέχουν τόσοι χωριανοί από τις Βαρβάρες. Που ήταν όλοι όταν έδιναν το φιλέτο δίπλα στον Αλιάκμονα; Πού ήταν όταν μας έπαιρναν τα χαλίκια; Βάλαμε τα στήθια μας για να μην γίνει το εργοστάσιο στην θέση 12 και το χωριό ήταν απών. Είμαι υπέρ των προσφύγων".

Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος υπογράμμισε: "Καταλαβαίνω τον φόβο των κατοίκων με το καινούργιο αλλά ως εκεί. Άκουσα κάποιους να λένε πώς θα κυκλοφορούν δίπλα στους μετανάστες. Αυτές είναι ρατσιστικές απόψεις. Είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, μορφωμένοι, επιστήμονες. Να επικεντρωθούμε στο θέμα των υποδομών και της ασφάλειας. Δεν πρέπει να τους φοβόμαστε. Να ανοίξουμε την αγκαλιά μας".

Ο Άρης Λαζαρίδης υποστήριξε ότι ανθρωπιστικοί λόγοι επιτάσσουν την φιλοξενία των προσφύγων αλλά θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός από αυτούς στους νόμους την χώρα που τους φιλοξενεί.

Ο Γιώργος Ορφανίδης τόνισε ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα που δεν θα το λύσει ο δήμος Βέροιας. "Πρέπει να συζητάμε το πόσο θα προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα πρέπει να πιέσουμε να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και στη Νότια Ελλάδα".

Κλείνοντας ο δήμαρχος Βέροιας υπογράμμισε: "Μόνο με την ισοκατανομή θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να έχουν μια ειρηνική διαμονή μέχρι να φύγουν. Είμαστε υπέρ της ισοκατανομής και φυσικά φιλοξενία και στην δήμο Βέροιας. Ο δήμος δεν αποφασίζει. Αποστολή του δήμου είναι να διασφαλίσει τα δικαιώματα των δημοτών. Αν ο πρόσφυγας έχει καλό επίπεδο διαβίωσης, όπου κι αν γίνει το κέντρο φιλοξενίας, θα εξασφαλίσουμε και στους δημότες μας ότι δεν θα έχουν προβλήματα. Θα πάρουμε τα αιτήματα των κατοίκων, θα το προωθήσουμε στην πολιτεία και θα ζητήσουμε άμεση απάντηση. Θα πούμε στην πολιτεία ότι υπάρχει αντίδραση των κατοίκων και αν μπορεί να επανεξετάσει το θέμα".