Λαπαβίτσας: «Αντιμνημονιακή πολιτική έξω από την ΕΕ και με εθνικό νόμισμα» (video)

lapavitsas st lafazan1

Τους άξονες της Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κατεύθυνση είναι αντιμνημονιακή, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εθνικό νόμισμα.

«Οι στιγμές που ζούμε είναι περίεργες και ασυνήθιστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας απογοήτευσε, φάνηκε αναξιόπιστος και αυτό φάνηκε με το δημοψήφισμα, όπου το όχι μετατράπηκε σε ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολόγισε νέο βαρύτατο μνημόνιο, δεν δίνει μέλλον και δεν θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Λαπαβίτσας και πρόσθεσε: «Θα έχει τα αποτελέσματα που φοβάται ο κόσμος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή την πορεία. Θα μείνουμε σε αυτά που λέγαμε πριν τις εκλογές. Τα μνημόνια είναι τραγική εξέλιξη. Δεν είμαστε κόμμα, είμαστε μέτωπο. Μπορεί ο καθένας να παίξει ρόλο, πλην Χρυσής Αυγής, αρκεί να έχει αντιμνημονιακή πολιτική».

Τα δυο πλεονεκτήματα

Ο κ. Λαπαβίτσας μίλησε για δυο πλεονεκτήματα της Λαϊκής Ενότητας. «Έχουμε δυο πλεονεκτήματα. Είμαστε αξιόπιστοι και το δείξαμε στην ψηφοφορία του μνημονίου. Δεν υπολογίσαμε το κόστος και καταψηφίσαμε. Με λύπη μου λέω, ότι πρώτη φορά ένα κόμμα της αριστεράς όχι μόνο δεν εφάρμοσε το πρόγραμμά του αλλά υιοθέτησε του αντιπάλου.

Το δεύτερο είναι ότι εμείς έχουμε πρόγραμμα εφικτό, υλοποιήσιμο και μακροχρόνιο με τόνωση του παραγωγικού τομέα και συρρίκνωση των υπηρεσιών. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε. Το πρόγραμμα που προτείνουμε δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στη νομισματική ένωση. Δεν υπάρχει προοπτική για ριζοσπαστικό πρόγραμμα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

lapavitsas st lafazan

Εισαγωγή νέου νομίσματος

Ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι η λύση είναι η εισαγωγή εθνικού νομίσματος. «Θα φτάσουμε και στην εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Δεν είμαστε δραχμολάγνοι αλλά το εθνικό νόμισμα είναι βήμα και εργαλείο. Η μετάβαση σε αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά δεν είναι Αρμαγεδδών. Θα υπάρξει μια δύσκολη περίοδος αλλά ξέρουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε για να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία με κοινωνική δικαιοσύνη. Θα πρέπει να γίνει η διοικητική αλλαγή των τιμών. Ο καλύτερος τρόπος για την μετάβαση είναι η μετατροπή ένα προς ένα (ένα ευρώ μία δραχμή). Θα γίνει στάση πληρωμών στο χρέος, για λόγους ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους δανειστές για διάσκεψη για διευθέτηση τους χρέους. Όσα λένε για πτώση της αξίας του νέου νομίσματος και του πληθωρισμού είναι λόγια του αέρα. Δεν έχει γίνει καμιά μελέτη. Όλα αυτά δεν γίνονται με ιδιωτικές τράπεζες. Θα περάσουν στο δημόσιο, θα εξυγιανθούν και θα στηρίξουν την ανάπτυξη».

Η παραίτηση της κυβέρνησης

Για την παραίτηση της κυβέρνησης σχολίασε: «Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση. Παραιτήθηκε σε πανικό. Αρχικά έλεγε συνέδριο, μετά για ψήφο εμπιστοσύνης, μετά για θερινά τμήματα και μετά παραιτήθηκε. Εμείς αναγκαστήκαμε να φτιάξουμε νέο φορέα γιατί είδαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Πολλοί μας κορόιδεψαν ότι πάμε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Οι ενδείξεις που έχουμε ενθαρρυντικές. Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η έκπληξη. Ο λαός μας είναι αντιμνημονιακός και εμείς θα το εκφράσουμε και σύντομα θα χτυπάμε την πόρτα της εξουσίας».

Προσωρινή συντονιστική

Η Λαϊκή Ενότητα συγκρότησε στην Ημαθία την πρώτη συντονιστική επιτροπή. Στην συνέντευξη τύπου του κ. Λαπαβίτσας εκπροσωπήθηκε από τους Λευτέρη Κιοσέογλου και Νίκο Ηλιάδη ενώ τα ονόματα θα δοθούν στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

Θα ακολουθήσει βίντεο με τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης τύπου