Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ, όχι στον διχασμό, όχι στην λιτότητα

Συζήτηση για το δημοψήφισμα της Κυριακής αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους υπέρ του ναι ή υπέρ του όχι ενώ ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στον δήμο αυτή η κατάσταση με τις κλειστές τράπεζες και την οικονομική αβεβαιότητα. Ας δούμε τι είπαν:

Βοργιαζίδης: "Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ αναφέρει κάποιες πραγματικές καταστάσεις αλλά ξεχνάει και κάποια άλλα πράγματα. Βλέπει τις ουρές των συνταξιούχων αλλά ξεχνά τις ουρές στα συσιτια. Κατατέθηκαν δυο προτάσεις, η μια των θεσμών και η άλλη της κυβέρνησης. Έτσι όπως μπήκε το δημοψήφισμα, δώσαμε την ευκαιρία στους ευρωπαίους να το θεωρήσουν ως παραμονή στο ευρώ. Ίσως θα έπρεπε να μπουν στο τραπέζι οι δυο προτάσεις. Η επόμενη ημέρα έχει να κάνει με τις τράπεζες και την ρευστότητα. Σταμάτησαν να μας δίνουν ρευστότητα και μείναμε γυμνοί. Έχουμε έργα που δύσκολα θα γίνουν. Το σχολείο στα Γιοτζαλίκια υπάρχουν δυο απλήρωτοι λογαριασμοί και προσπαθούμε να κρατήσουμε τον εργολάβο. Θα πληρώσουμε τον εργολάβο από δικά μας χρήματα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα γιατί έρχονται κι άλλοι λογαριασμοί και άλλα έργα. Στην πλατεία Σελίου, ο εργολάβος έκανε αίτημα για διάλυση της σύμβασης γιατί φοβάται πώς θα πληρωθεί. Κανείς εργολάβος δεν βάζει τα χρήματά του γιατί φοβάται ότι θα τα χάσει. Αν οι εργαζόμενοι έπρεπε να πληρωθούν σήμερα δεν θα μπορούσαν να τα εισπράξουν από την Τράπεζα. Η επόμενη ημέρα είναι ιδιαίτερα προβληματική. Και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυο στρατόπεδα. Το ένα που πιέζει τον Τσίπρα να πάει σε συμφωνία και το άλλο όχι. Ελπίζω και περιμένω να έχουμε κάποια λύση γιατί δεν ταιριάζουν αυτά τα πράγματα στην χώρα μας. Όχι στον διχασμό, ναι στην Ευρώπη και το ευρώ".

Καραπαναγιωτίδης: "Η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή ζώνη θα φέρει άσχημα πράγματα. Είναι πολύ σημαντική η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το ναι είναι δύσκολο να το αντέξουμε. Δεν θα πάνε όλα καλά. Σκέφτομαι αν θα πάω να ψηφίσω. Από το ψηφοδέλτιο που μου δίνουν δεν βγάζω συμπέρασμα".

Παπαγιάννης: "Σήμερα δεν πρέπει ο παρορμητισμός και ο συναισθηματισμός να επηρεάσουν την λογική. Πρέπει η πατρίδα μας να μείνει στην ζώνη του ευρώ. Όχι στον διχασμό, όχι στην υποχώρηση αλλά ναι στην ζώνη του ευρώ".

Μαρκούλης: "Οι λιτοί προϋπολογιμοί, είναι αποτέλεσμα της μνηνιακής πολιτικής. Η παράταξή μας είναι αντίθετη με κάθε είδος αντιλαϊκό μνημόνιο".

Μελιόπουλος: "Και οι δυο πλευρές μας καλούν να υποστηρίξουμε μνημόνιο".

Παπαδήνα: "Λέμε όχι στα σκληρά μέτρα, είμαστε άνθρωποι και έχουμε αξιοπρέπεια".

Πατσικας: "Το όχι οδηγεί σε κατάρευση των Τραπεζών. Το όχι θα μας φέρει την δραχμή. Θα μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί ο δήμος χωρίς ΕΣΠΑ, Λίντερ κλπ; Συμφωνώ με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ για ναι στο δημοψήσμα".

Διαμάντης: "Πρέπει να λέμε αλήθειες. Ευθύνες για την σημερινή κατάσταση δεν έχουν μόνο τα δυο κόμματα. Έχει και ο λαός που έβλεπε το πάρτι και δεν μιλούσε".

Τσαπαρόπουλος: "Δεν συμφωνώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι. Είμαι ναι στην Ευρώπη, όχι στην λιτότητα. Το δημοψήφισμα δεν είναι πραξικόπημα. Η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό να διαλέξει το μέλλον του. Το όχι θα σημάνει την άρνηση της αποδοχής των μέτρων".

Κούτρας: "Το ναι σημαίνει παραμονή στην ευρωζώνη χωρίς επιπλέον φόρους. Το όχι σημαίνει ότι θα είμαστε απομονωμένοι".

Λαζαρίδης: "Με τρομάζει η διχαστική συμπεριφορά των κυβερνώντων και ο χαρακτηρισμοί προς όλους εμάς του ναι. Όλοι ζηλεύουν την είσοδο στην ευρωζώνη, εμείς θέλουμε να φύγουμε; Ποια χώρα έχουμε ως πρότυπο; Από τον Ιούνιο υπάρχει στάση πληρωμών, έργα μας έχουν σταματήσει ενώ σε κάποια άλλα δεν μπορούμε να υπογράψουμε συμβάσεις γιατί δεν έρχονται οι εργολάβοι".

Λυκοστράτης: "Η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ταλαιπωρεί τον ήδη ταλαιπωρημένο λαό. Γίνεται μέσα σε κλίμα φανατισμού και διχασμού. Μόνο μέσα στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε. Να επιστρέψουν όλοι στα τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μόνο η επιλογή του Ναι μπορεί να μας δώσει λύση".

Κορωνάς: "Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση εξάνλησε τις δυνατότητές της και κατέβασε μια μνημονιακή πρόταση αλλά κατ΄ευημισμό εταίροι μας δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους. Η δύναμη των εταίρων είναι μεγάλη. Στο νομικό πρόσωπο απασχολώ 170 άτομα. Κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει τι θα γίνουν τα προγράμματα των παιδικών και των κοινωνικών προγραμμάτων. Δεν μπορώ να πω στον κόσμο τι να ψηφίσει".

Σιδηρόπουλος: "Το δημοψήφισμα δεν είναι σωστά διατυπωμένο και διχάζει την κοινωνία. Δεν θα ψηφίσω το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Βρισκόμαστε στον γκρεμό. Με τα προγράμματα των τελευταίων ετών το χρέος μας αυξήθηκε. Η αριστερή κυβέρνηση το πρώτο που έκανε είναι να ψηφίσει δεξιό Πρόεδρο. Δεν θα δώσω γραμμή σε κανέναν τι να ψηφίσει. Θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να μείνει στο κέντρο των πολιτικών που θα ακολουθηθούν".

Ασλάνογλου: "Θα πρέπει να συγκρουστούμε με τον κακό μας εαυτό. Αν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της χώρας μας θα έρθει η ανάπτυξη. Τώρα προέχει η σωτηρία της πατρίδας μας. Πήραμε πολλά πράγματα από την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι εχθρός. Λέω ναι στην Ευρώπη και στον Ευρωπαϊκό δρόμο. Συμφωνώ ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν έστω και στο τέλος".

Αποστολόπουλος: "Η Μέρκελ είπε ότι θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση και αν βγει όχι στο δημοψήφισμα. Θα πρέπει να πούμε όχι στο έλλειμα δημοκρατίας, στην λιτότητα. Θα πω όχι στον αργό θάνατο".