Ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας για το δάσος της Σφηκιάς

Dimotiko ver12

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 260/2015 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση των παρακάτω ψηφίσματος για το δάσος της Σφηκιάς:

«Στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς των Πιερίων και προς τον ποταμό Αλιάκμονα εκτείνεται το δασόκτημα της Σφηκιάς. Επί Τουρκοκρατίας το δασόκτημα ήταν μέρος ευρύτερου αγροδασοκτήματος – τσιφλικιού, γνωστού υπό το όνομα ''Βόσοβα''.

Το τσιφλίκι είχε έκταση 23.268 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση από την τοπογραφική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Αργότερα το τσιφλίκι ''Βόσοβα'' πήρε τη σημερινή ονομασία του ως δασόκτημα ''Σφηκιάς''.

Μετά την απελευθέρωση, οπότε το δασόκτημα αναγνωρίστηκε ως ιδιωτικό με την υπ αρ. 48/23-8-1935 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, ακολούθησαν απαλλοτριώσεις με βάση τις υπ' αρ. 172.592/1952 & 36.426/1952 αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας. Σύμφωνα όμως με την υπ'αριθμ.. 85/1957 δικαστική απόφαση της Β Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βέροιας εξαιρέθηκαν της απαλλοτριώσεως 3.027,125 στρέμματα, ως δάσος, το οποίο δεν υπόκειται, κατά τον ν. 2185/52, σε απαλλοτρίωση.

Από την απελευθέρωση της Βέροιας, πριν από 100 περίπου χρόνια, τις εκτάσεις αυτές νέμεται στο σύνολο τους ή τοπική κοινότητα Σφηκιάς διανοία κυρίου. Η τοπική κοινότητα προχώρησε, με την παρέλευση των χρόνων, σε αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων του δάσους με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της (ύδρευση, άρδευση, συλλογή ξερών καυσόξυλων, βοσκή ποιμνίων, δεδομένου ότι η αποκλειστική απασχόληση των κάτοικων ήταν και είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία).

Θα πρέπει να τονισθεί ότι:

• η ύδρευση της τοπικής κοινότητας Σφηκιάς γίνεται αποκλειστικά από τις πηγές που βρίσκονται στην περιοχή του δασοκτήματος (πηγή Πασχάλη, Κρυόβρυση, κ.α.)

• η τοπική κοινότητα Σφηκιάς θεωρώντας το δάσος ''δικό της'' 'έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που αποβλέπουν στην αξιοποίηση του αλλά και στην διαφύλαξη του από καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.)

• το δάσος κηρύχθηκε προστατευτικό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (αρ. πρωτ.923/26-11-1998), αφού έλαβε υπόψη τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Ημαθίας (αρ. πρωτ. 60/98) και το πόρισμα της επιτροπής (21/7/1998) για τον χαρακτηρισμό του συνιδιόκτητου δάσους Σφηκιάς.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ακράδαντα ότι το δάσος της ''Σφηκιάς'' πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως αξία και υπεραξία για τους Σφηκιώτες κατοίκους και για τον λόγο αυτό οφείλει το δημόσιο να έχει την κυριότητα του προκειμένου να το παραχωρήσει στους κατοίκους.

Θεωρούμε πως το δημόσιο θα πρέπει άμεσα να προβεί στις νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες που ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν για να επιτευχθούν τα παραπάνω.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας τονίζει ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων σε όλο τον αγώνα τους μέχρι τις τελικής δικαίωσης».

«Η Τοπική Κοινότητα Σφηκιάς βρίσκεται στο ορεινό όγκο των Πιερίων. Επί Τουρκοκρατίας το δασόκτημα ήταν μέρος ευρύτερου αγροδασοκτήματος – τσιφλικιού, γνωστού υπό το όνομα ''Βόσοβα''. Το τσιφλίκι είχε έκταση 23.268 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση από την τοπογραφική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας. Αργότερα το τσιφλίκι ''Βόσοβα'' πήρε τη σημερινή ονομασία του ως δασόκτημα ''Σφηκιάς''.

Μετά την απελευθέρωση, οπότε το δασόκτημα αναγνωρίστηκε ως ιδιωτικό με την υπ αρ. 48/23-8-1935 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, ακολούθησαν απαλλοτριώσεις με βάση τις υπ' αρ. 172.592/1952 & 36.426/1952 αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας. Σύμφωνα όμως με την υπ' αριθμ.. 85/1957 δικαστική απόφαση της Β Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Βέροιας εξαιρέθηκαν της απαλλοτριώσεως 1.492,312 στρέμματα ως βοσκότοποι και 735 στρέμματα ως καλλιεργήσιμα, τα οποία δεν υπάγονται, κατά τον Ν. 2185/52, σε απαλλοτρίωση.

Τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 735 στρεμμάτων τις εκμεταλλεύονται οι κάτοικοι της Σφηκιάς περίπου από το 1960 έως σήμερα γεγονός που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν έως πέρυσι. Επιπλέον τις συγκεκριμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις δηλώνουν και λαμβάνουν επιδοτήσεις από το 1980 έως το 2014 οι κάτοικοι που τις καλλιεργούν.

Είναι προφανές πως αν οι κάτοικοι της Σφηκιάς δεν καλλιεργούν τις συγκεκριμένες εκτάσεις και δεν εισπράττουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής.

Απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων για εξεύρεση λύσης στο θέμα των επιδοτήσεων, μίας και οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο αγροκτήματα σχεδόν 50 χρόνια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας τονίζει ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων σ όλο τον αγώνα τους μέχρι τις τελικής δικαίωσης».