Νέες εφαρμογές στον αγροτικό χώρο

Της Ολυμπίας Σουγιουλτζή

Την Παρασκευή που μας πέρασε παρακολούθησα τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, με θέμα την κλιματική αλλαγή και την αγροτική ανάπτυξη.

Ομάδα επιστημόνων, που κάλυπταν όλο το φάσμα του αγροτικού τομέα, ανέπτυξαν τις νέες απόψεις αντιμετώπισης των αναγκών αυτού, κάνοντας χρήση των νέων ανακαλύψεων στον τομέα της τεχνολογίας . Απόψεις που αν αφομοιωθούν από την πλειονότητα των αγροτών, ακόμη και των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα βοηθήσουν στο να μπει ο αγροτικός χώρος σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Αυτό διότι με τις νέες εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής και παράλληλα της αύξησης της ποσότητας και της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Ενδεικτικά αναφέρω, εντυπωσιακή η εφαρμογή της χρήσης των υπηρεσιών gaiasense, που δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να έχει εικόνα των αναγκών των καλλιεργειών του ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζει την πιθανή προσβολή από συγκεκριμένη ασθένεια με βάση την μελέτη του συνόλου των δεδομένων, να κάνει περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων, κάνοντας οικονομία πόρων και προφυλάσσοντας το περιβάλλον από άσκοπη επιβάρυνση. Ήταν μια από τις εφαρμογές που παρουσίασαν ενδιαφέρον και που σε χώρες προηγμένες θεωρούνται πλέον έως και παρωχημένες.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει το παρόν με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη τετραετία θα καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες να "σπρώξει" τους αγρότες στο νέο επιστημονικό περιβάλλον.Άλλωστε η οικονομία θα μπορέσει να αναταχθεί, μόνο εάν ο κάθε τομέας κάνει χρήση όλων των σύγχρονων εργαλείων που διατίθενται.

Η επιστήμη προχωρά με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και οι χώρες που εντάσσουν τις νέες αυτές "ανακαλύψεις" έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς δεν έχουμε περιθώρια πολλά... Μάλλον μείναμε πίσω...

Ολυμπία Σουγιουλτζή

λογίστρια- φοροτεχνικός (επιχειρηματίας)