Παρασκήνια από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Βέροια (φωτογραφίες)

Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ελλείψει απαρτίας, η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση. 

Με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή Χρήστου Πετρίδη ξεκίνησε η συνεδρίαση. Την πρόταση έκανε ο Κώστας Καλαϊτζίδης και έγινε δεκτή.

Με ευχές στους Νίκη Καρατζιούλα και Στάθη Σαρηγιαννίδη, που επιθυμούν να είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Κώστας Καλαϊτζίδης ενώ πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Θεόφιλος Τεληγιαννίδης θα είναι υποψήφιοι ξανά στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα. 

Αναφορικά με τα σχόλια που ακούστηκαν για αντιδράσεις Τεληγιαννίδη σε ονόματα υποψηφίων του ψηφοδελτίου Τζιτζικώστα, ο Θεόφιλος τα διέψευσε λέγοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανέναν και ότι ο ήλιος βγαίνει για όλους.

Εκτός από τους εκλεγμένος υποψήφιους, είδαμε στην συνεδρίαση και αρκετούς από τους υποψήφιους των νέων ψηφοδελτίων. Για παράδειγμα είδαμε την Ολυμπία Σουγιουλτζή και την Μαρία Αλδάκου δύο γυναίκες που θα είναι με το ψηφοδέλτιο Τζιτζικώστα. Από το ίδιο ψηφοδέλτιο ήταν ο Απόστολος Νεστορόπουλος αλλά και οι Νίκος Σουρλόπουλος, Κίμων Παράσχου. Για τους δύο τελευταίους οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δύο θα είναι υποψήφιος. Στην αίθουσα και ο κ. Τσεχελίδης, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΣ στην Περιφέρεια.

Την συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Μελιόπουλος, Γεωργία Μπατσαρά, Παύλος Παυλίδης, Απόστολος Εμμανουηλίδης.

Ενοχλημένος από την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την ΕΒΖ εμφανίστηκε ο Κώστας Καλαϊτζίδης. Ενοχλημένος επειδή ανακατεύτηκε και το όνομα της Περιφέρειας. "Δεν είναι δική μας δουλειά το θέμα του εργοστασίου ζάχαρης ούτε μας ρώτησαν τι θα κάνουν" σχολίασε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Στην ομιλία του ο κ. Καλαϊτζίδης έβγαλε και είδηση. Έκανε γνωστό ότι οι φετινές εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων θα γίνουν στην Παναγία Σουμελά. 

Γι αυτό το θέμα, ο Αντώνης Καγκελίδης ζήτησε την στήριξη της Περιφέρειας για να γίνουν αντάξιες εκδήλωσης της επετείου τνν 100 χρόνων από την γενοκτονία. Η απάντηση ήταν ότι έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία και οι εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου. "Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας" σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δυο θέματα έθεσαν οι τοπικοί φορείς στην προ ημερησίας συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το πρώτο ήταν το αγροτικό ζήτημα και το δεύτερο ήταν το κλείσιμο της ΕΒΖ. 

Αναφορικά με το αγροτικό ζήτημα ο Τάσος Χαλκίδης τόνισε ότι δίνεται μια μάχη για την μείωση του κόστους παραγωγής για να μπορέσουν να μείνουν όρθιοι οι αγρότες. 

Χρήματα για μισό κουβά ροδάκινα πήραν ως αποζημίωση οι αγρότες για τις βροχοπτώσεις του 2018 με την διαδικασία De minimis σχολίασε ο Τάσος Χαλκίδης. Η απάντηση δεν ήρθε όμως από κυβερνητικό στέλεχος αλλά από συνάδελφο του αγρότη. Ο Μάκης Αντωνιάδης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας δήλωσε ότι αν οι αποζημιώσεις δινόταν μόνο σε αυτούς που ζημιώθηκαν, τα χρήματα θα ήταν καλά. "Ο κάθε πρικραμένος έβαλε ποικιλίες για αποζημίωση και το ποσό έγινε φιλοδώρημα.

Ο Μάκης Αντωνιάδης εκτός από ζητήματα φορολογίας, ασφαλιστικού, κόστους παραγωγής και αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, εξέφρασε την αντίθεση του στις κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων.

"Η κυβέρνηση με την πολιτική της καταστρέφει τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας" σχολίασε για το αγροτικό θέμα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Ο Θανάσης Χειμώνας τα... έχωσε στους αγρότες. "Είπαν αυτά που είχαν να πουν κι εξαφανίστηκαν. Δεν κάθισαν να ακούσουν την άποψη μας" σημείωσε.

Το θέμα του κλεισίματος της ΕΒΖ τέθηκε από εκπρόσωπο των εργαζομένων ο οποίος περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας ότι δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι ενώ ο επενδυτής που ψάχνει η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί ποτέ.

Την θέση του Περιφερειάρχη να μην αλλάξουν οι πινακίδες που αφορούν τα Σκόπια, σχολίασε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου. "Να αλλάξουν και να λένε αντί για Σκόπια προς την μεγαλύτερη Νατοϊκή βαλκανική βάση των Σκοπίων" είπε η κ. Χαραλαμπιδου. Σε διευκρινιστική ερώτηση μας αν το Σκόπια αφορά την πόλη ή το κράτος μας είπε ότι εννοεί την πόλη αφού το κράτος λέγεται Βόρεια Μακεδονία.

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις συμβούλων για αγροτικό ζήτημα και ΕΒΖ.. Πολύ φλυαρία και καθόλου ουσία από τους περιφερειακούς συμβούλους. 

{jlex}flickr:72157706770413435{/jlex}