BANNER ME POS 987x100px

Νάουσα: Παραγωγή ενέργειας μέσα από το σύστημα της ύδρευσης

Σε έργα παραγωγής ενέργειας, μέσα από το σύστημα ύδρευσης, αξιοποιώντας την δύναμη του νερού, έχει στόχο ο δήμος Νάουσας. Παρουσιάζοντας τον πλάνο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιάννης Παρθενόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία στο δικτύο ύδρευσης, που πέφτει το νερό πάνω σε μπετόν για να μειωθεί η δύναμή του και πρόσθεσε ότι από αυτό προέκυψε η σκέψη να γίνει η μελέτη ώστε να γίνουν έργα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 200KW για ιδία κατανάλωση.

Μια μονάδα από αυτές, η διοίκηση θέλει να την κάνει σε επισκέψιμο χώρο ώστε να μπορούν να την δουν οι μαθητές (πως γίνεται ο καθαρισμός του νερού και πώς η παραγωγή ενέργειας). «Έχουμε όραμα με ιδέες που αναδεικνύουν τον τόπο μας παντού. Το έργο θα σχεδιαστεί με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η μείωση της δαπάνης του ρεύματος, θα ανέρθει σε 100.000 με 120.000 ευρώ ετησίως. Θα μας βοηθήσει στην κατασκευή έργων υποδομής. Επίσης σε όλα τα αντλιοστάσια σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά για να μειώσουμε το ρεύμα που καταναλώνει. Η ΔΕΥΑΝ καταναλώνει πολύ ρεύμα» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κουτσογιάννης είπε ακόμη ότι στόχος του δήμου είναι η αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδια διαχείρισης, για την άρδευση (αξιοποίηση των υδάτων που χάνονται με την δημιουργία κλειστού δικτύου), για την παραγωγή ενέργειας, για αγροτουριστική χρήση. «Θέλουμε να πετύχουμε την οικονομική αυτονομία του δήμου και να παραδώσουμε έναν ΟΤΑ αυτοδύναμο που θα αξιοποιεί τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους και θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε και τα ύδατα της Αράπιτσας. Να εκμεταλλευτούμε δηλαδή τρία σημεία υδατοπτώσεων. Επίσης προβλέπεται η συνεργασία με τους όμορους δήμους ώστε να προκύψουν έσοδα από την άρδευση γειτονικών δήμων. Το πλάνο θα αρχίσει να προχωρά μέσα στο 2016» είπε ο κ. Κουτσογιάννης.

Κοινωνικό τιμολόγιο – Γραμμή παραπόνων

Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι θα θεσπιστεί κοινωνικό τιμολόγιο και από τους λογαριασμούς Ιουλίου – Αυγούστου θα αρχίζει να εφαρμόζεται. Θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και προϋπόθεση θα είναι η συνέπεια του καταναλωτή. Επίσης ο δήμαρχος είπε ότι θα αρχίσει να λειτουργεί γραμμή παραπόνων των καταναλωτών. «Η ΔΕΥΑΝ είναι μια επιχείρηση που έρχεται σε επαφή με τον κόσμο και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους πολίτες. Θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο δήμαρχος.

Προβλήματα που εντοπίστηκαν

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιάννης Παρθενόπουλος αναφέρθηκε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία. «Έπεσαν στην αντίληψή μου αρκετά τεχνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η θολότητα του νερού. Υπήρχαν φήμες ότι το νερό της Νάουσας μολύνεται από τα εργοστάσια της Πτολεμαΐδας. Αυτά είναι φήμες και το λέμε αυτό έχοντας στα χέρια μας τις μετρήσεις του νερού. Τα ίδια συμπεράσματα έβγαλε και το ΙΓΜΕ. Το νερό της πόλης είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα και άλλες βλαβερές ουσίες. Η προηγούμενη διοίκηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να λύσει το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχει μια μονάδα ταχυκαθαρισμού, με 500 κυβικά την ώρα ενώ οι απαιτήσεις της Νάουσας είναι τριπλάσιες. Μου έχουν πει ότι και γεώτρηση να κάνουμε, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Μια λύση υπάρχει, να γίνει συμπληρωματικό έργο με δεξαμενές καθίζησης. Το δίκτυό μας έχει διαρροές. Ακόμη και αν όλοι έχουν ανοικτές τις βρύσες τους, δεν είναι δυνατόν να δώσουν τέτοια νούμερα κατανάλωσης. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις να συνδεθούν όλοι οι χρήστες στο νέο δίκτυο και καλούμαστε τώρα να συντηρήσουμε και το παλιό δίκτυο. Θα το αναλάβουμε εμείς, αν και υπάρχει οικονομικό κόστος. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα δάνειο για το συμπληρωματικό έργο. Έγινε μια προσπάθεια αλλά μια τράπεζα το απέρριψε. Θα αναζητήσουμε άλλη τράπεζα. Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε περίπου 500.000 ευρώ για να κάνουμε τις συνδέσεις με το νέο δίκτυο (υπάρχουν και ανείσπρακτα από πολίτες 1,2 εκατομμύρια), θα απομονώσουμε το παλιό δίκτυο και θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης του νερού».

«Το θέμα της ύδρευσης και της αποχέτευσης είναι πολύ μεγάλο θέμα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της θολότητας, Δεν θα κινηθούμε στην λογική της αναβλητικότητας. Η λειτουργία του νέου δικτύου θα δώσει λύση στην θολότητα αλλά και στην σωστή διαχείριση των υδάτων» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Θα καταφύγουμε σε τρεις ιδιωτικές τράπεζες για χρηματοδότηση έργων. Αν μας απορρίψουν, θα καταφύγουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την χρηματοδότηση του έργου παραγωγής ενέργειας μέσα από το σύστημα της ύδρευσης».

Αναφερόμενος σε άλλα προβλήματα που εντόπισε, ο κ, Παρθενόπουλος σημείωσε: «Επίσης ούτε ο βιολογικός λειτουργούσε σωστά. Το έχουμε αναλάβει και θα το φτιάξουμε. Δεν γίνεται σωστή διαχείριση της λυμματολάσπης και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Επίσης δεν υπάρχουν άδειες χρήσης νερού σε σημεία που γίνονται λήψεις από τον δήμο. Στον Πολυπλάτανο η νέα δεξαμενή έχει γεμίσει πρασινάδα και θα την καθαρίσουμε. Τα αντλιοστάσιά μας δεν είναι σε καλή κατάσταση ενώ ο δήμος θα περάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΥΑΝ. Σε πολλούς οικισμούς υπήρχε μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, πχ Λευκάδια, Μαρίνα. Ακόμη γίνεται μεγάλη κλοπή νερού. Άλλοι έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΥΑΝ και ποτίζουν τα χωράφια τους. Θα αρχίσουμε από την Μαρίνα».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ αναφέρθηκε και στα έργα που κατασκευάζονται στον κάμπο, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα αποχέτευσης και ο βιολογικός που θα γίνει στην Χαρίεσσα (μέσα στο 2016 αναμένεται να τελειώσει ο βιολογικός) ενώ μελετούνται αγωγός στο Γιαννακοχώρι, η τηλεμετρία και η αποχέτευση των ομβρίων.