Πνεύμα αλλαγών

mosxopulos gianis 9511

Του Γιάννη Μοσχόπουλου

Οι κοινωνίες μπορούν και πρέπει να εξελίσσουν τους θεσμούς τους. Μέσα από αυτή την αλλαγή αλλάζουν οι άνθρωποι, ο κόσμος και η εικόνα των ανθρώπων για τον κόσμο.

Πολλοί νομίζουν ότι η οικονομική κρίση κατέστησε ανεπαρκείς τους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, συνέβη το αντίθετο. Η Ελλάδα κατέρρευσε οικονομικά, επειδή ξεπεράστηκαν οι θεσμοί και αγνοήθηκαν οι κανόνες της μεταπολιτευτικής κοινωνίας.

Είναι τώρα ο καιρός να ανανεωθούν οι θεσμοί και σε αυτή τη γενναία μεταρρύθμιση πρέπει να έχουν λόγο όλοι οι πολίτες. Όχι μόνο τα παλιά κόμματα, όπως ιεραρχικά γινόταν έως τώρα, όχι μόνο το Ποτάμι, επειδή αυτό ίσως συνέφερε εμάς, αλλά όλοι όσοι αποτελούν την ελληνική κοινωνία. Το Ποτάμι δεν φαντάζεται ότι θα αλλάξει τον κόσμο, θέλει να γίνει ο καταλύτης για να αλλάξουν οι άνθρωποι τον κόσμο.

Γιατί με το Ποτάμι

Διότι το ΠΟΤΑΜΙ προτείνει (μεταξύ άλλων):

- Μείωση των βουλευτών σε 200.

- Περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα κατά 50%.

- Αναλογικότερο, δικαιότερο αλλά και πιο πλουραλιστικό εκλογικό σύστημα (με επιλογή υποψηφίου ανεξαρτήτως κόμματος και παράλληλα κόμμα).

- Σχηματισμό Κυβέρνησης 20 ατόμων (με κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών υπουργών) με υπουργεία που θα καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς και όχι τις φιλοδοξίες των κομματικών αξιωματούχων, ενώ οι νευραλγικοί τομείς να έχουν επικεφαλής έναν επαϊοντα υφυπουργό.

- Η πρόταση για μόνιμο υφυπουργό Παιδείας ή Φορολογίας ή άλλων σημαντικών τομέων, έχει υποβληθεί ξανά, αλλά το κομματικό σύστημα την πολεμάει. Το κράτος όμως πρέπει να έχει συνέχεια και δεν μπορούμε να φέρνουμε τα πάνω κάτω σε κάθε ανασχηματισμό.

Προτείνουμε το σωστό με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.