BANNER ME POS 987x100px

Με ποιους συναντήθηκε και τι συζήτησε στην Ημαθία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη

dioti iro

Περιοδεία στο N. Ημαθίας, με επίκεντρο τα περιβαλλοντικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησε την Παρασκευή 12/12 η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, μέλος της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από το μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Γιάννη Γρηγοριάδη, τον περιφερειακό σύμβουλο Σάκη Χειμώνα ,κλιμάκιο στελεχών της Ν.Ε (Συντονιστής και αναπληρωτής συντονιστής, υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος ) και μέλη των των Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.

Η βουλευτής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών των Καλλικρατικών Δήμων Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Βέροιας, καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας , με τους οποίους συζήτησε προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος του νομού, εστιάζοντας στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, στη μόλυνση των επιφανειακών υδάτων κυρίως σε οργανικά και νιτρορύπανση λόγω υπερχρήσης φυτοφαρμάκων-λιπασμάτων, αλλά και την κακή διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, καθώς και την ελλιπέστατη λειτουργία των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού των μεταποιητικών βιομηχανιών της περιοχής, τα λύματα των οποίων καταλήγουν στην Τάφρο 66 και το Λουδία ποταμό.

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας, λόγω εκτάκτου απουσίας του Δημάρχου, συναντήθηκε με τους αντιδημάρχους κ.κ. Κων/νο Ναλμπάντη και Νικόλαο Αλεξόπουλο και τον πρόεδρο του Δ.Σ Ν. Μπρουσκέλη ,από τους οποίους τέθηκε μεταξύ άλλων η επείγουσα ανάγκη καθαρισμού και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στο Λουδία, ειδικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου. (διαχείρηση αποριμμάτων,κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων, αποκατάσταση χωματερής Νησελίου κ.α)

Στο Δήμο Νάουσας πραγματοποίησε συνάντηση με το δήμαρχο κ. Νίκο Κουτσογιάννη, η οποία εστιάστηκε στο θέμα των δασικών περιοχών που διαθέτει ο Δήμος, στο πρόβλημα των υδατοπτώσεων αλλά και σε ζητήματα ανακύκλωσης και απορριμμάτων.

Τέλος, στη Βέροια είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, από τον οποίο τέθηκε ως πρωτεύον θέμα ο καθαρισμός του Λουδία, καθώς και με τον δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιαζίδη, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανεξέλεγκτη διάθεση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το ίδιο απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Ημαθίας, όπου τοποθετήθηκε σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας και παρουσίασε τα κεντρικά σημεία ριζοσπαστικού προγράμματος για το περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Πιστεύουμε πως τόσο η περιβαλλοντική προστασία όσο και η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι θέματα κεντρικής σημασίας για την ανασυγκρότηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και αλληλένδετα με τον ριζικό κοινωνικό-οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης που επιθυμούμε και που προϋποθέτει βαθιές ρήξεις με το ισχύον κεφαλαιοκρατικό μοντέλο.

Τα φαινόμενα θεσμικής ανεπάρκειας, ελλείμματος περιβαλλοντικών πολιτικών και συνολικά μη επαρκούς και αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, οφείλονται σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες δεν είναι κοινωνικά ουδέτερες αλλά διευρύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Τα σημαντικότερα πλήγματα κατά τη γνώμη μας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι συνοπτικά:
• Η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών και πόρων όπως το νερό, η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων,
• Η εκποίηση δημόσιων πόρων όπως ορυκτών, δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, δασικών εκτάσεων και
• Η υπαγωγή του χωροταξικού σχεδιασμού στην προώθηση των μνημονιακών επιταγών.

Για εμάς, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί "κόστος" αλλά όρο ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών αφού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εξοικονόμηση πόρων (ενέργειας, πρώτων υλών, δαπανών υγείας) για την οικονομία, καθώς και την ποιότητα της ζωής και την ιεράρχηση πολιτιστικών αξιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια σειρά προτάσεων για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και κατά προτεραιότητα του μνημονιακού που ξήλωσε την όποια προστατευτική νομοθεσία υπήρχε.

Το σχέδιό μας στηρίζεται και στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, επιδιώκει την ισορροπία και τη συνέργεια μεταξύ των τομέων της παραγωγής, διαφυλάσσει το περιβάλλον και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού».