Μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές για Ημαθία και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (βίντεο, φωτογραφίες)

Τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Ημαθίας παρουσίασε στην Βέροια ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αργείτης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ημαθίας, το 4ο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Βέροιας, , ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας & το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, η Περιφέρεια έχει τρομερές προοπτικές ανάπτυξης αν καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες που θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις διακοπές του. Σύμφωνα με τον ομιλητή, οι επισκέπτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξοδεύουν κατά μέσο όρο κάτι παραπάνω από 200 ευρώ, όταν οι επισκέπτες της Κρήτης ξοδεύουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, αν ο μέσος όρος της Περιφέρειας ανέλθει στα 500 ευρώ ανά επισκέπτη, τότε αυτό θα μια πολύ μεγάλη ανταπτυξιακή εξέλιξη. 

Αναφορικά με την Ημαθία είπε ότι ο νομός πατάει σταθερά και παραδοσιακά πάνω στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση και αν καταφέρει και αποκομίσει οφέλη από τον τουρισμό θα εκτοξευθεί.

Όσον αφορά την χώρα, οι αναλύσεις των στοιχείων προκαλούν προβληματισμό στον ομιλητή και η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Η οικονομία της χώρας είναι σε αβεβαιότητα και πληγωμένη από τα μνημόνια ωστόσο έχει σταθεροποιηθεί και άρχισε να παίρνει ανοδική πορεία. Ο κ. Αργείτης είπε αν ο ρυθμός ανάπτυξης τρέξει με 2%, το επίπεδο του ΑΕΠ θα φθάσει στα επίπεδα του 2009, το 2032.

Για να συνεχίσει να βρίσκεται σε άνοδο η Ελληνική οικονομία, ο κ. Αργίτης είπε ότι εκτός από τις επενδύσεις που προσβλέπει η χώρα, δεν θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση και για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο γιατί θα φέρει μείωση εισοδήματος στα χαμηλά στρώματα. Η συνταγή για βελτίωση της οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Αργίτη, είναι η διακοπή της λιτότητας και η αύξηση των εισοδημάτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης. 

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του κ. Αργείτη και φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση