Το "Βόρεια Μακεδονία" στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας - Δήμαρχος: Κακή η συμφωνία, βολές σε Μητσοτάκη (video)

Η συζήτηση για το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σκοπίων, μονοπώλησε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Οι απόψεις αντικρουόμενες, οι περισσότερες κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις (στο παρακάτω βίντεο η συζήτηση). 

Την συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του με την λύση που πάει να δοθεί αλλά και με το όνομα. Ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε ακόμη τους φόβους του ότι όπως με την Τουρκία έτσι και με τα Σκόπια, η λύση δεν θα φέρει ηρεμία στα εθνικά θέματα. "Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι, δεν είναι καλή εξέλιξη για εμάς" σχολίασε ο κ. Βοργιαζίδης και εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. "Ξέρουμε ότι συμφωνεί αλλά προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο. Και τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν" πρόσθεσε. 

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν οι Νίκος Μπέκης, Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Θεόφιλος Κορωνάς. "Η κυβέρνηση τήρησε την εθνική γραμμή και την υπερέβη θετικά" σχολίασε ο κ. Μπέκης σημειώνοντας ότι από την συμφωνία έχασε το "μαύρο μέτωπο" και κέρδισαν οι άνθρωποι που θέλουν λύσεις στα προβλήματα. Ο Θεόφιλος Κορωνάς είπε ότι η υποκρισία περισσεύει και πρόσθεσε ότι από το 2007 η εθνική γραμμή ήταν για σύνθετη ονομασία και ότι το προσωρινό όνομα των Σκοπιανών (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είχε μέσα τον όρο Μακεδονία. Ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος χαρακτήρισε την συμφωνία σπουδαία, σημείωσε ότι θα καταγραφεί θετικά και πρόσθεσε ότι υπήρχε η σύνθετη ονομασία στο όνομα των γειτόνων μας, υπάρχει συμβιβασμός και τέλος ο όρος Μακεδονία αλλάζει και γίνεται Βόρεια Μακεδονία. 

Κατά τάχθηκαν οι υπόλοιποι ομιλητές. "Είναι κακό σχέδιο που προσβάλει τον Ελληνισμό" σημείωσε ο Γιάννης Παπαγιάννης, "Είμαστε αντίθετοι, η συμφωνία έχει άμεση σχέση με την προώθησε των συμφερόντων της Ελληνικής Αστικής Τάξης στα Βαλκάνια" σχολίασε ο Γιώργος Μελιόπουλος. "Εθνική ήττα, θα διχάσει τον λαό" πρόσθεσε ο Αντώνης Καγκελίδης και πρότεινε δημοψήφισμα. "Πυκνή ομίχλη υπάρχει στα εθνικά θέματα" είπε ο Θανάσης Αποστολόπουλος. 

Η κυβέρνηση εκτέλεσε την εντολή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για να μην επικρατήσει η Ρωσική επιρροή στην περιοχή, τόνισε ο Γιώργος Γουλτίδης. Τις αμφιβολίες του για τα οφέλη της συμφωνίας εξέφρασε ο Γιώργος Σοφιανίδης και τόνισε ότι δεν πρέπει να διχαστεί ο λαός. Ο Ζήσης Πατσίκας υποστήριξε ότι εκτός από το όνομα και η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα και υπερασπίστηκε την θέση της ΝΔ λέγοντας ότι είναι μια καθαρή θέση.