Καλαϊτζίδης: Ενημέρωση για τα έργα της Ημαθίας

Ενημέρωση για τα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ημαθία έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Το έργο που επιτελείται σήμερα στην ΠΚΜ και την Π. Ε Ημαθίας, παρά τη συνεχή απομείωση των πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σημαντικό και στοχευμένο. Η διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύει με έργα και όχι με μεγαλοστομίες ότι η Κεντρική Μακεδονία γίνεται εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας, στην πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμματικών περιόδων, τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο επικείμενο ΣΕΣ.

Όσο δε αφορά την Ημαθία σας καταθέτω μια σειρά έργων που είτε ολοκληρώθηκαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Α. ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

1. Ανέγερση Δημοτικού Σχολείο Ριζωμάτων προϋπολογισμού 3.360.000,00 με
Φ.Π.Α
2 . Ανέγερση 10ου Δημοτικού Σχολείο Νάουσας προϋπολογισμού 3.450.000,00 με
Φ.Π.Α
3. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Πολιτιστικού της Αλεξάνδρειας, του Πολιτιστικού του Πλατέος και η ανάπλαση της Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξάνδρειας.
4. Έγιναν εργασίες βελτίωσης του τάπητα κυκλοφορίας του από κόμβο Εγνατίας έως Βεργίνα , Τμημάτων της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λουδίας – Αλεξάνδρειας και σε διάφορα επικίνδυνα σημεία όλου του δικτύου, επίσης τοποθετήθηκαν στηθαία ασφαλείας σε διάφορα σημεία του δικτύου.

Β. ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

1. Δρόμος Πατρίδα – Σ.Σ.Νάουσας
Οι εργασίες διακόπηκαν λόγω αδυναμίας του αναδόχου και προχωρούν οι διαδικασίες, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την υποκατάσταση του και ανάθεση συνέχισης των εργασιών σε νέο ανάδοχο με τους ίδιους όρους της υπάρχουσας σύμβασης.

2.Μελέτη δρόμου από Πατρίδα – Εγνατία
Έγινε η προκαταρκτική μελέτη και δημοπρατήθηκε η Οριστική Μελέτη, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προσφορών, μια διαδικασία που είναι φυσικά χρονοβόρα.

3.Αποκατάσταση κατολίσθησης Παλαιάς Εθνικής Οδού προς Κοζάνη στην Καστανιά
Ο δρόμος με παρεμβάσεις που έγιναν από την Π.Ε λειτουργεί. Όμως δίνεται οριστική λύση με δημοπράτηση έργου που έγινε στις 24-05-2016 και θα υλοποιηθεί εντός του έτους προϋπολογισμού 307.000 με Φ.Π.Α.

4. Καθαρισμός ρεμάτων
α. Καθαρίστηκε η μία όχθη του ποταμού Λουδία και ετοιμάζεται η δημοπράτηση για τον καθαρισμό και της άλλης όχθης.
β. Για το Κρασοπούλι στην περιοχή της Μελίκης μετά τις βροχοπτώσεις της Καθαράς Δευτέρας, έγιναν εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά και αποκατάστασης ζημιών των αναχωμάτων με σκοπό να μη υπάρξει ξανά πρόβλημα, τουλάχιστον στα συγκεκριμένα σημεία.
γ. Δημοπρατούνται οι εργασίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων Μεγάλου ρέματος, Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου για το πεδινό τμήμα , που είναι δική μας αρμοδιότητα, (Το όριο του πεδινού τμήματος είναι η Επαρχιακή οδός Βέροια – Όρια Ν. Πέλλας) προϋπολογισμού 369.000,00 με Φ.Π.Α.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανοικτό Ηλεκτρονικό Διεθνή Διαγωνισμό και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου.
δ. Δημοπρατούνται οι εργασίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Ημαθίας που αφορούν ρέματα Βεργίνας, Μελίκης, Προδρόμου, Αγ. Τριάδας, προϋπολογισμού 190.000 με Φ.Π.Α
Η δημοπρασία θα γίνει με ανοικτό Ηλεκτρονικό Διεθνή Διαγωνισμό και θα γίνει τέλος Αυγούστου.
Σημειώνω εδώ ότι στο διεθνή διαγωνισμό είναι υποχρεωτικά μεγάλες οι προθεσμίες (52 μέρες από τη δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων) και τα συγκεκριμένα ρέματα θα καθαρισθούν για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια.

Επίσης δημοπρατήθηκαν και άλλα έργα όπως η διαγράμμιση του δικτύου προϋπολογισμού 400.000,00 με Φ.Π.Α, η βελτίωση του δρόμου Αλεξάνδρεια μέχρι διασταύρωση προς Λιανοβέργι προϋπολογισμού 350.000 με Φ.Π.Α, , η βελτίωση τμημάτων δρόμου Φράγμα Αλιάκμονα προς Πολυδένδρι προϋπολογισμού 190.000 με Φ.Π.Α για τα οποία υπογράφθηκε σύμβαση και περιμένουμε τα περιοριστικά μέτρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες, η συντήρηση του δικτύου αρμοδιότητας ΠΕ. Ημαθίας προϋπολογισμού 600.000,00 με Φ.Π.Α, για το οποίο επίκειται η υπογραφή της σύμβασης, αφού εγκρίθηκε από την Επίτροπο του Ελεγκτικού και η βελτίωση του δρόμου Κοπανός – Περιφερειακής Ενότητας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ".