Επίσκεψη Τζιτζικώστα στην Ημαθία: Τι είπε για κάθετο άξονα, νοσοκομείο, προσφυγικό, νέο ΕΣΠΑ

Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε στην Βέροια ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τον αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους τα μεγάλα θέματα της Ημαθίας, συνάντησε εκπροσώπους των αγροτών και ενημερώθηκε για τα προβλήματά τους και τέλος συμμετείχε σε σύσκεψη με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας στην Ημαθία και συζήτησαν για το νέο εσωτερικό κανονισμό. Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί ξανά την Ημαθία μετά το Πάσχα και θα ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για το νέο ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες.

 Εκτός από τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:

- Βασικά συνεχιζόμενα έργα στο νέο ΕΣΠΑ είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου της Βεργίνας (υπόλοιπο χρηματοδότησης 4,3 ευρώ) και η αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας (υπόλοιπο χρηματοδότησης 4,7 εκατομμύρια ευρώ). Σε ερώτηση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Βέροιας απάντησε ότι έχει ζητήσει την ενίσχυση και των δυο νοσοκομείων της Ημαθίας με προσωπικό αλλά και με υλικά. "Στην υγεία και την παιδεία δεν μπορεί να γίνονται εκπτώσεις" σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας.

- Δημοπρατήθηκε η μελέτη για την σύνδεση του καθέτου άξονα στην Εγνατία. Η σύνδεση θα γίνει στο ύψος της Μέσης. "Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την σύνδεση, εμείς όμως υιοθετούμε την άποψη των ειδικών" σχολίασε.

- Ζήτησε από την αντιπεριφέρεια Ημαθίας μελέτη για την κατασκευή διοικητηρίου, δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. 

- Βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΣΕ για να γίνουν μελέτες στο θέμα του πραστιακού (γι αυτό το θέμα θα κάνει αναλυτική ενημέρωση όταν θα ολοκληρωθούν οι επαφές).

- Για το προσφυγικό, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από την πολιτεία να γίνει αναλογική κατανομή των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα για να μην σηκώνει το βάρος μόνο η κεντρική Μακεδονία. Είπε ότι η Περιφέρεια στηρίζει με όσες δυνάμεις έχει την προσπάθεια που γίνεται. Σε ερώτηση για το αν καταδικάζει τα επεισόδια στην Αγία Βαρβάρα απάντησε: "Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες της ασφάλεια. Έτσι όπως χειρίζονται το θέμα, μπαίνουν θέματα ασφάλειας και υγείας. Δεν επικροτώ τις αντιδράσεις των κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας αλλά καταλαβαίνω τον φόβο τους. Πρέπει η κυβέρνηση να έχει καλύτερη συνεργασία με τους φορείς".

- Ψεκασμούς για κουνούπια: Θα ξεκινήσουν άμεσα, ίσως μέσα στον Μάρτη. Η νέα σύμβαση που θα υπογραφεί του χρόνου θα είναι για 3 έτη.