Υποψήφιοι Δήμαρχοι του "Δημοκρατικού χώρου"

Του Χάρη Καφτεράνη

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό των υποψηφίων Δημάρχων,περνάμε στον λεγόμενο "Δημοκρατικό χώρο", όρο εντελώς αδόκιμο και δόλιο,ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να εμφανίσει την Νέα Δημοκρατία ως αντιδημοκρατικό χώρο, πράγμα αναληθές και ανέντιμο βεβαίως.Τον χρησιμοποιώ μόνο για τις ανάγκες του κειμένου, χωρίς να υιοθετώ το περιεχόμενό του.

Ο δικηγόρος κος Παπαγιάννης έχει ξεκινήσει την διαδικασία επανασύστασης και διεύρυνσης της υπάρχουσας από τις προηγούμενες εκλογές δημοτικής ομάδας με νέα πρόσωπα . Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που έχει ήδη ξεκινήσει με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ,από τις επικοινωνίες με στελέχη που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα οποία ζητούνται απόψεις και συμμετοχή και από την στάση του κου Παπαγιάννη τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εκτός.

Εντυπωσιάζει η μεθοδικότητα,το πείσμα, η προσήλωση στον στόχο. Αποδεικνύεται χαλκέντερος και αφιερώνει πολύτιμο χρόνο για την επιτυχή έκβαση του αγώνα.Η παρουσία του στα Δημοτικά Συμβούλια εμφανίζει μια μονομέρεια στην επιλογή των θεμάτων , με συχνές αναφορές στα απορρίμματα,στην κακή κατάσταση των οδών, θέματα υπαρκτά μεν, αλλά χαμηλού ενδιαφέροντος , αν λάβει κανείς υπόψη την γενική απραξία της Δημοτικής Αρχής.

Η ομάδα εμφανίζει κατά καιρούς ρωγμές, με την δυναμική κα Ελευθεριάδου να αυτονομείται με γενναιότητα ομολογουμένως και περίσσιο θάρρος, καταθέτοντας την προσωπική της άποψη, ακόμη και αν είναι σε διαμετρικά αντίθετη θέση από την άποψη του επικεφαλής κου Παπαγιάννη.

Είναι νωρίς να προβλέψει κανείς την έκβαση της προσπάθειας του κου Παπαγιάννη, όμως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος η πολυδιάσπαση αυτή του κεντροαριστερού χώρου, παρά τις καλές προθέσεις και την ανιδιοτέλεια των συμμετεχόντων , να λειτουργήσει θετικά και εξ αντανακλάσεως για τρίτους και ο νοών νοείτω..

Ο δικηγόρος Αντώνης Μαρκούλης ,ο οποίος στις τελευταίες εκλογές,μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, με εφόδια την προσωπική του αξιοπιστία, την πολιτική του επάρκεια και με μικρή ομάδα στενών συνεργατών , πέτυχε να αποσπάσει το οκτώ τοις εκατό του εκλογικού σώματος,ποσοστό που αποτελεί άθλο για τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας.Το γεγονός αυτό του δίνει το "δικαίωμα" να επανέλθει, αυτή την φορά με πιο προσεκτικά βήματα,με καλύτερη οργάνωση του αγώνα, με άνεση χρόνου και νέες δυνάμεις ώστε να ελπίζει σε επιτυχή έκβαση της προσπάθειας.

Η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μαχητική, ασκεί ουσιαστικά καθήκοντα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης,προκαλώντας πονοκέφαλο στην πλειοψηφούσα παράταξη και στον Δήμαρχο ιδιαιτέρως, με τον οποίο οι πολιτικές συγκρούσεις είναι συχνές και σκληρές.

Είναι καταξιωμένος επαγγελματικά στον χώρο της μαχόμενης δικηγορίας κατά γενική ομολογία, είναι δυναμικός και ασυμβίβαστος σε βαθμό που ενίοτε λειτουργεί σε βάρος των δικών του "συμφερόντων". Έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που οι ανάγκες των καιρών απαιτούν από τα πολιτικά στελέχη προκειμένου να βγούμε ως Δήμος από το τέλμα και την μετριότητα των τελευταίων ετών.

Ο κος Μπέκης , υποψήφιος Δήμαρχος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ , προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα ήθελε να επανέλθει. Αυτό διότι ο Νίκος Μπέκης είναι για δεκαετίες καλός και σκληρός συνδικαλιστής , ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε του πάει ούτε τον αγάπησε,"ποινήν εκτίει" και αυτό φαίνεται για όποιον έζησε τον Μπέκη σε χώρους αγώνων.Απλά λόγοι πολιτικής εντιμότητας και συναίσθηση πολιτικής ευθύνης, τον υποχρέωσαν να τεθεί επικεφαλής , είναι κοστούμι που δεν του πάει. Άλλωστε ένα καθαρόαιμο άλογο το χρησιμοποιείς στον ιππόδρομο και όχι στην μεταφορά καυσόξυλων!

Σχετικά με πιθανή υποψηφιότητα από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ , παλαιότερα ακούστηκε το όνομα του δικηγόρου κου Αποστολόπουλου. Η υποψηφιότητα είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποδοχή, αλλά ενίοτε έχει εφαρμογή το " τα ψάρια στη θάλασσα, το τηγάνι στη φωτιά"! Και λέω το "τηγάνι στη φωτιά " διότι η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο τον όρισε εκπρόσωπο για την διακόσμηση του προεδρείου ( καθότι έχει περιορισμένη δυνατότητα δράσης από τη θέση αυτή ). Στερήθηκε της δυνατότητας να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση όπως μόνο αυτός μπορούσε , η εμφάνισή του δεν είναι και το δυνατό του σημείο , δεν είναι και ο George Clooney, και έτσι μια λαμπρή υποψηφιότητα χάθηκε για τον Δήμο μας, για τους άμοιρους πολίτες, για την κοινωνία , για το μέλλον του τόπου! Κρίμα.. Όμως μικρός είναι , έχει όλον τον χρόνο μπροστά του..Ίσως αργότερα!

Το επόμενο κείμενο θα αφορά την πορεία του Δημάρχου στην αντιμετώπιση των θεμάτων του Δήμου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα,και την πιθανή έως βέβαιη υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές.

Δύο επισημάνσεις.

Είτε αρέσει είτε όχι,είτε πρέπει είτε όχι, είτε γίνεται αποδεκτό είτε όχι, κάποιοι εκ των υποψηφίων εκδηλώνουν με πράξεις το ενδιαφέρον τους για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές.Αυτό οφείλεται στο ότι τα ισχυρά εκείνα κόμματα που το τελευταίο εξάμηνο "διόριζαν" τον εκλεκτό ή την εκλεκτή, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε οποιονδήποτε άλλο να επιχειρήσει να κατέβει, εξέλειπαν. Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν τον όποιο ενδιαφερόμενο, να βρει τους πρώτους συνεργάτες, να αναζητήσει εκατόν πενήντα και πλέον ικανούς υποψηφίους , να ετοιμάσει το πρόγραμμα , να βρει οικονομικούς πόρους για να στηρίξει το εγχείρημα και βέβαια όλη αυτή την προσπάθεια να την κοινοποιήσει στους χιλιάδες απαιτητικούς πλέον πολίτες του Δήμου μας. Αυτό χρειάζεται χρόνο.Αυτά για όσους έμειναν έκπληκτοι από τον χρόνο γραφής.Να προσθέσω δε ότι μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου, υπήρξαν τηλεφωνήματα από υποψήφιους που δεν συμπεριελήφθησαν , κακώς, και που στην πρώτη ευκαιρία θα επανορθώσω ,συμπεριλαμβάνοντάς τους!

Αναφορικά με το θέμα της αντικειμενικότητας του κειμένου,είναι ανεκτές οι παρατηρήσεις από πολίτες που με παιδική αθωότητα ζητούν "αντικειμενικότητα"σε κατάθεση άποψης και βεβαίως την βρίσκουν όταν το κείμενο απηχεί τις απόψεις τους! Είναι όμως ανεπίτρεπτο από ανθρώπους που επαγγελματικά ασχολούνται με τον χώρο της δημοσιογραφίας , να μην έχουν αντιληφθεί την διαφορά στην παρουσίαση είδησης και στην κατάθεση άποψης. Στην περιγραφή της είδησης υπάρχει το στοιχείο της αντικειμενικής περιγραφής των γεγονότων και πάλι κατά το δυνατόν , διότι πρέπει τα γεγονότα να είναι σαφή και να μην επιδέχονται και δεύτερης ανάγνωσης. Όμως στην κατάθεση άποψης είναι εκ των προτέρων βέβαιο και αναμενόμενο το κείμενο να είναι υποκειμενικό, αφού εκφράζει την άποψη του γράφοντος! Άρα αγγίζει τα όρια της αστειότητας να ζητείται "αντικειμενικότητα" σε κείμενο άποψης. Το μόνο που θεωρώ ορθό και επιβεβλημένο είναι το να κατατεθεί επί του ιδίου θέματος διαφορετική άποψη από όποιον επιθυμεί, και θα χαρώ πολύ να διαβάσω κάτι σχετικό. Ο μόνος πλούτος που δίδεται δωρεάν είναι η προσωπική άποψη , που λείπει στις μέρες μας, δυστυχώς..