Προστασία πολιτών από αδικαιολόγητες χρεώσεις Τραπεζών ζητά ο Λ. Τσαβδαρίδης

Να προστατέψει το Υπουργείο Οικονομικών τους πελάτες - καταναλωτές των τραπεζών από τις άδικες και αδικαιολόγητες χρεώσεις σε συναλλαγές και σε σειρά υπηρεσιών που μέχρι πρότινος παρέχονταν ΔΩΡΕΑΝ, ζητάει από τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με σχετική ερώτησή μου, ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Οι νέες χρεώσεις, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου αφορούν σειρά υπηρεσιών, όπως π.χ. η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η νέα έκδοση PIN ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM.

Όπως τονίζει, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ήδη από τον Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις 2,5 έως και 3 ευρώ για όσους «σηκώνουν» χρήματα από τον λογαριασμό τους σε ΑΤΜ άλλης Τράπεζας (μέσω συστήματος ΔΙΑΣ), χρέωση που προκάλεσε άδικη επιβάρυνση σε κατοίκους και επισκέπτες περιοχών της χώρας όπου υπάρχει μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα.

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια των τραπεζών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σχεδόν μηδενικά, ενώ οι χρεώσεις μέσω e-bankingείναι ξεχωριστές και σε καμία περίπτωση αμελητέες ακόμη και για πολλαπλές συνεχόμενες πληρωμές από τον ίδιο χρήστη που καλείται για κάθε μία από αυτές να καταβάλει τουλάχιστον 30 λεπτά και έως και 50 λεπτά του Ευρώ.

Υπογραμμίζει δε ότι η οριζόντια χρέωση για κάθε μη παραγωγική διαδικασία αλλοιώνει τον πραγματικό ρόλο των πιστωτικών ιδρυμάτων ως στήριγμα της πραγματικής οικονομίας και προσθέτει ανώφελα βάρη στους πελάτες – καταναλωτές.