Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης προκειμένου να δοθεί περαιτέρω σημαντική ανάσα στο σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών, ζητάει με ερώτησή του από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως επισημαίνει, τα «θετικά μαντάτα» για τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών που φέρνει τόσο η φετινή φθηνότερη τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, όσο και η ανακοίνωση του Υπουργού για ταχύτερη καταβολή τη φετινή χρονιά του επιδόματος θέρμανσης και για διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησής του, δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα.

Καθώς η ιδιαίτερη αυξημένη φορολογία – κληρονομιά των προηγούμενων ετών και απόρροια των αλλεπάλληλων αυξήσεων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), παγιώνει μία ιδιαίτερα υψηλή τιμή του προϊόντος, σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστη για σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας.

Η απαγορευτική αυτή τιμή, όπως υπογραμμίζω, οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο στην κατακόρυφη πτώση – έως και 70% - της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όχι μόνο στην άνθιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που προξενεί βαθιά πληγή στα έσοδα του κράτους αλλά επιπροσθέτως λειτούργησε επιβαρυντικά τόσο για το ίδιο το περιβάλλον, λόγω ανεξέλεγκτης κοπής δέντρων όσο και την ατμόσφαιρα στους αστικούς ιστούς, λόγω καύσης ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Τονίζει δε ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, που καταναλώνουν το προϊόν συχνότατα για διάστημα άνω των 6 μηνών όσο και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (βαριά ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, χαμηλόμισθοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).

Κυρίως όμως, όπως επισημαίνει, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το ΣΥΝΟΛΟ των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλη την ελληνική επικράτεια, που πληρώνει τους φόρους στο κράτος και χρειάζεται και αυτό να αισθανθεί ότι οι χρόνιες οικονομικές του θυσίες έχουν ένα ορατό για την τσέπη του αποτέλεσμα.