Πίσω από τους αριθμούς ... με ελπίδες στο νέο έτος

karagiannis

Του Κώστα Καραγιάννη

Από τον απολογισμό τρόικας και κυβερνήσεων, από το επάρατο 2010 μέχρι σήμερα, αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία:

Την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Τον τριπλασιασμό της ανεργίας (27%). Το καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων και των άμεσα απειλούμενων από τη φτώχεια άλλων 3,8 εκατομμυρίων. Τις απώλειες της πενταετίας στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που ανέρχονται σε 12,6 δισ. ευρώ.

 

Τι υπάρχει όμως πίσω από τους αριθμούς που παραθέσαμε; Υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες, με προβλήματα και επιθυμίες.

Ας πάμε λοιπόν από το γενικό στο ειδικό. Ας δούμε το δάσος μέσα από τα «δέντρα που πληγώνονται» και ξεραίνονται. Παραθέτουμε μια μικρή ιστορία. (Αυτές τις μέρες ένας πρόσθετος λόγος να θυμηθούμε τους αδύναμους και τα θύματα της περιόδου.) Δυστυχώς, δεν πρόκειται για κάτι μεμονωμένο αλλά, για φαινόμενο με κοινωνικές διαστάσεις. Υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες ιστορίες και πολλές καταδεικνύουν πως στη χώρα μας καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πως καταστρέφονται άνθρωποι και πως χάνονται ακόμα και ζωές. Πάρτε ένα ζευγάρι που ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα μεγάλης πόλης με δύο συντάξεις των 500 και 400 Ευρώ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ αντίστοιχα και με ένα πρόσθετο εισόδημα 500 Ευρώ από ενοίκιο. Σύνολο 1400. Μια μέτρια αλλά αξιοπρεπής ζωή χωρίς καταναλωτικά δάνεια και άλλα παρεμφερή. Η κρίση και τα μνημόνια αφαιρούν το πρόσθετο των 500 Ευρώ. Η κλωστοϋφαντουργία που νοικιάζει κυριολεκτικά εξαχνώνεται μαζί με άλλες 250.000 ΜμΕ της χώρας.

Αν, συν τοις άλλοις, είχατε και την ατυχία να βρεθείτε άρρωστος σε ένα Νοσοκομείο της πόλης. Θα αισθανόσασταν κατ αρχήν τι σημαίνει αδιαχώρητο, αταξία και απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μετά θα είχατε ταλαιπωρηθεί για αρκετές ημέρες και θα καταλήγατε σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο επειδή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας η απαραίτητη συσκευή για μια μέτρια επέμβαση δεν θα λειτουργούσε!

Στην ιδιωτική κλινική στην οποία θα είχατε οδηγηθεί -προκειμένου να σώσετε τη ζωή σας- για την επέμβαση και για 2 ημέρες παραμονής θα καταβάλατε εσείς 3.500 Ευρώ (τα1.300 στους γιατρούς χωρίς να σας δοθεί καμία απόδειξη) και, άγνωστο ποσόν το ασφαλιστικό σας ταμείο. (Παρεμπιπτόντως, στην κλινική αυτή γίνονται δεκάδες επεμβάσεις καθημερινά. Τώρα, το πόσοι γιατροί συναλλάσσονται στους διαδρόμους, χωρίς να δίνουν αποδείξεις και χωρίς κανέναν έλεγχο θα είχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί.)

Εν πάση περιπτώσει, ευχόμαστε εσείς να είσαστε πιο τυχεροί και να αντέξετε την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση και να μην μείνει πίσω ο ένας εκ των δύο και να προσπαθεί να ζήσει με τη σύνταξη των 400 ή 500 Ευρώ.

Λυπούμαστε ακόμα ότι στην πολυκατοικία σας -όπως σε χιλιάδες άλλες της πόλης- η κεντρική σελίδα θέρμανση μάλλον δεν θα λειτουργεί από το 2010 και εντεύθεν, διότι οι περισσότεροι θα αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο. Για τις κρύες ημέρες του χειμώνα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ηλεκτρικό σώμα και καλή τύχη.

Ας μην μιλήσουμε για φόρους, για ΕΜΦΙΑ κ.ά. Αν έχετε παιδιά που οικονομικά αντέχουν ακόμα και βοηθάνε έχει καλώς, άλλως πως, συσσίτιο κλπ. Τα χειρότερα τα βλέπετε δίπλα σας. Βλέπετε κόσμο να ψάχνει στα σκουπίδια. Εικόνες που θυμίζουν κατοχή.

Μιλάμε για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ήταν μέχρι χθες ανυποψίαστοι και που σήμερα βιώνουν δύσκολα και με την ψυχολογία στα τάρταρα. Οι ελπίδες όμως υπάρχουν και φαίνεται να προβάλουν μαζί με το νέο έτος. Τις αναπτερώνουν οι ευχές, που ως γνωστόν ούτε κοστίζουν αλλά ούτε και αλλάζουν τον κόσμο, αλλάζουν όμως θετικά τις διαθέσεις των ανθρώπων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι ελπίδες είναι βάσιμες. Λοιπόν, καλές γιορτές. Αίσιο το νέο έτος με τις αναμενόμενες και αναγκαίες ανατροπές και... «επί γης ειρήνη».

Κ. Καραγιάννης Φυσικός