Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο επίκεντρο της πολιτικής

Του Γιώργου Ουρσουζίδη

Αναντίρρητα το 2010 ήταν η χρονιά που πατρίδα μας βίωσε τις συνέπειες των πρακτικών που εφαρμόστηκαν - ερήμην του Ελληνικού λαού – από τις κυβερνήσεις των παρελθόντων δεκαετιών. Αλλά ακόμα και στα χρόνια που ακολούθησαν, στα χρόνια της τραγωδίας του Ελληνικού λαού, οι πρακτικές τους δεν άλλαξαν.

Έρμαια της αλητείας του οικονομικού κατεστημένου, επέτρεψαν τη συνέχιση της λεηλασίας, την εφαρμογή μέτρων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» που εξόντωσαν κάθε απόπειρα διατήρησης οικονομικής δραστηριότητας της πολυπληθέστερης κατηγορίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία άγγιξε το 30%, οι συνταξιούχοι απώλεσαν το 40% των συντάξεών τους, και σα να μην έφτανε αυτό, απώλεσαν και τα διαθέσιμα κεφάλαια των ταμείων τους με το περίφημο P.S.I.

Ενώ, ο τότε επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Ντομινίκ Στρος Καν βλέποντας την καταστροφή δήλωνε ότι έγιναν λάθη στις εκτιμήσεις του Δ.Ν.Τ.,… οι Σαμαράς και Βενιζέλος έπλαθαν τα δικά τους σενάρια επιτυχίας!!

Συνέπεια όλων των παραπάνω το 2015 παραλάβαμε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας:

- Χρηματοπιστωτική ασφυξία, με την απαίτηση να συνεχίσουμε το ίδιο αδιέξοδο έργο των προηγούμενων, χρεώνοντας τα πάντα στους Έλληνες πολίτες... που ζούσαν σε «βάρος» του πλούσιου βορά.

- Άδεια ταμεία, στη λογική της «καμένης γης» και της άμεσης επιστροφής των προηγούμενων στους υπουργικούς θώκους.

-   Σχολεία χωρίς βιβλία και εκπαίδευση χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

- Απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με στόχευση την ιδιωτικοποίηση, όλοι γνωρίσαμε τις συνέπειες – ιδιαίτερα οι οικονομικά αδύναμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο της Νάουσας, που το παραλάβαμε υπό κατάργηση και κυριολεκτικά το αναστήσαμε.

Και όμως, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες:

-   Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. σε 2.500.000 συμπολίτες, που λόγω των μέτρων «δημοσιονομικής πειθαρχίας» είχαν αποκλειστεί από την πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

- Διαγράψαμε όλα τα χρέη νοσηλείας που οι προηγούμενοι χρέωναν ανελέητα στους πολίτες που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

- Στηρίξαμε το ασφαλιστικό σύστημα που κατέρρεε, από το 2017 μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών δώσαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, έτσι για πρώτη φορά – εν μέσω δεινής κρίσης – δημιουργήθηκε απόθεμα 1,2 δις. Οι συνταξιούχοι επιτέλους ανασαίνουν, φεύγει οριστικά η αγωνία για το αν επαρκούν τα χρήματα για τις συντάξεις τους – αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο το 2014. Όλοι θυμόμαστε τη σύγκριση των Ελληνικών συντάξεων με εκείνες τις… Μολδαβίας, και πόσο πειστικός ήταν ο κ. Βενιζέλος !

- Ακυρώσαμε την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, κάτι που ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση… ενώ διακήρυττε ότι ήταν προϊόν άθλιας συναλλαγής, για τη Συμφωνία των Πρεσπών! .

-   Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η έντιμη και συνετή διαχείριση των τελευταίων ετών, έδωσαν τη δυνατότητα να ψηφιστεί πρόσφατα ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις με γενναίες περικοπές των προσαυξήσεων (85%) και των βασικών οφειλών σε ποσοστό (60%). Μια ρύθμιση που ήταν η αυτονόητη ενέργεια για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και αγωνίζονται να «κρατήσουν» τις επιχειρήσεις τους.

-   Η 13η σύνταξη (πλήρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους), που θεσπίστηκε το 2019 και για κάθε επόμενο έτος, ήταν η δίκαιη και συνετή επιλογή απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν την αξιοπρέπειά τους τα τελευταία χρόνια.

- Διασφαλίσαμε στα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά, με επάρκεια σε βιβλία και καθηγητές.

-   Τετραπλασιάσαμε τους πόρους (3 δις) για την Κοινωνική Πρόνοια και τη στήριξη των αδυνάμων πολιτών, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.

-   Προστατεύσαμε το αγροτικό εισόδημα με το αφορολόγητο που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού κόσμου, με τη δημιουργία ακατάσχετου ως 7.500 ευρώ και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων ως 12.000 στο πρώτο πυλώνα και πλήρες στο δεύτερο. Θυμίζω ότι παραλάβαμε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τόσο για τις επιδοτήσεις, όσο και για τις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών από τον ΕΛΓΑ !

Τέλος θέλω να τονίσω, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των πολιτών, αφορούν στην αυτονόητη ενέργεια απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα χρόνια, ιδιαίτερα την πενταετία 2010 - 2015, αφορούν σε στοχευμένες και μελετημένες πρωτοβουλίες που ήρθαν σαν αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του Ελληνικού λαού και της έντιμης διαχείρισης – επιτέλους – από το πολιτικό προσωπικό.

Οι εκλογές της Κυριακής αφορούν στους αντιπροσώπους μας στην Ευρωβουλή και στην ηγετική ομάδα σε επίπεδο Ε.Ε., έχει σημασία λοιπόν ποιοι θα επικρατήσουν, αυτοί που μας θεωρούσαν παράσιτα, όπως ο κύριος Βέμπερ, ή μια ηγετική ομάδα που θα σέβεται όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;