Ουρσουζίδης: "Άμεσα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις"

Συνέντευξη για τα νομοσχέδιο που φέρνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και αφορά την ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, παραχώρησε ο βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης. Συγκεκριμένα σημείωσε:

 Η κυβέρνηση προτίθεται σύντομα να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) και αμέσως μετά το αντίστοιχο νομοσχέδιο για οφειλές προς το Δημόσιο, ισχύει κ. Ουρσουζίδη;

Οι ρυθμίσεις είναι απαίτηση – κυρίως - της κοινωνίας των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανθρώπων που επιχειρούν, που η κρίση μετά το 2010 ανέτρεψε κάθε προγραμματισμό στις επιχειρήσεις τους.

Θα κατατεθούν άμεσα, αφού πλέον προκύπτουν τα δημοσιονομικά περιθώρια τα οποία δημιούργησε ο ελληνικός λαός, και μάλιστα, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης που μας κληροδότησε το προηγούμενο καθεστώς των ανίκανων, των αδιάφορων και των διαπλεκόμενων με τα οικονομικά συμφέροντα που χρεοκόπησαν τη χώρα.

 Ήδη έγινε ευρέως γνωστό - με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο - ότι θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο των 120 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ, το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, δηλαδή :

Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι - Φυσικά και Νομικά πρόσωπα, δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, αγρότες κ.λ.π., ανεξάρτητα από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε το χρέος προς τα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ).

Μοναδική εξαίρεση οφειλετών όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης της οφειλής τους και στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. 

Περιλαμβάνονται προς ρύθμιση οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31.12.2018

Προϋπόθεση η καταβολή των εισφορών του 2019.

Μπορούν να ενταχθούν και οι ενήμεροι οφειλέτες, εφόσον τους συμφέρει.

Κανένας περιορισμός, κανένα περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο.

Κούρεμα Βασικής Οφειλής που δημιουργήθηκε από το 01.2002 μέχρι και 31.12.2016, με επαναϋπολογισμό της οφειλής με βάση την κατώτατη εισφορά όπως ορίζεται στο ν.4387/2016 «ν. Κατρούγκαλου» (170€ ανά μήνα).

Κούρεμα προσαυξήσεων οφειλής κατά 75%

Κούρεμα Προσαυξήσεων οφειλής για αγρότες 100%

Εργοδοτικές εισφορές:

α) Εφόσον εξοφλήσουν την Βασική Οφειλή - κούρεμα προσαυξήσεων 100%

β) Εφόσον ενταχθούν στις 120 δόσεις - κούρεμα προσαυξήσεων   50%

Ελάχιστη μηνιαία δόση ρυθμισμένης οφειλής 50 €, για τους αγρότες 30 € ανά μήνα.

Πόσους πολίτες αφορά η ρύθμιση;

Η ρύθμιση που αφορά περίπου 1.300.000 πολίτες (εκ των οποίων 800.000 εργοδότες επιχειρήσεων, περί τους 300.000 ελ. επαγγελματίες/επιτηδευματίες και 200.000 αγρότες), στους οποίους εφόσον ενταχθούν, παρέχεται αυτομάτως:

α) Αναστολή των όποιων μέτρων είχαν επιβληθεί στον οφειλέτη.

β)   Ασφαλιστική ενημερότητα.

γ) Υποψήφιοι συνταξιοδότησης που έχουν εγκλωβιστεί λόγω οφειλής, εντάσσονται στη ρύθμιση και παρακρατείται μικρό μέρος της σύνταξης, ενώ απολαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα αυτής.

Τι προβλέπεται για τις Συντάξεις χηρείας;

  • Οι συντάξεις χηρείας καταβάλλονται στους επιζώντες δικαιούχους συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμη κι αν έχουν περάσει τρία χρόνια από τον θάνατο του εκλιπόντος συζύγου.
  • Αυξάνεται το ποσοστό της σύνταξης στο 70% της σύνταξης του θανόντος από το 50% που ισχύει.
  • Η σύνταξη θανάτου χορηγείται στα παιδιά μέχρι τα 24 έτη, ανεξάρτητα από το εάν σπουδάζουν ή όχι.
  • Οι διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας θα ισχύσουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αφορούν όχι μόνο τις μελλοντικές συντάξεις, αλλά και εκείνες που εκδόθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (ν.4387/2016).
  • Παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα παιδιά που δικαιούνται σύνταξη θανάτου, μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους και όχι μέχρι το 24ο που ισχύει έως σήμερα. 

Τι προβλέπεται για τα βαρέα και ανθυγιεινά;

Θα απαιτούνται στα τελευταία 17 έτη 1.000 ένσημα, αντί 1.000 στα τελευταία 13 έτη, που ισχύει σήμερα.

Σχετικά με το αντίστοιχο νομοσχέδιο των 120 δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών, για οφειλές προς το Δημόσιο, γνωρίζετε κάτι συγκεκριμένο να μας πείτε;

Αυτά που είναι ήδη γνωστά, αφορούν στα παρακάτω:

  1. Δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός, που να σχετίζεται με περιουσιακή κατάσταση – εντάσσονται όλοι.
  2. Οι δόσεις θα ποικίλουν ως προς τον αριθμό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, προκύπτει ο αριθμός των δόσεων και το ύψος της δόσης.
  3. Μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας- τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
  4. Όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση αποκτούν αυτομάτως φορολογική ενημερότητα.

Τέλος πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι σε συνθήκες εκτός μνημονίων, η λογική αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων που φόρτωσαν τη χώρα οι προηγούμενοι και οι «επαΐοντες» μίσθαρνοι τεχνοκράτες τους, έχει αλλάξει, αφορά στη λογική των «κοινών θνητών», των ανθρώπων της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Η επιβίωση του επιχειρηματικού κόσμου μας αφορά όλους - διευρύνεται ο κύκλος εργασιών, μπαίνει ρευστό στην αγορά, μειώνεται η ανεργία – κερδίζουν όλοι.

Ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιώσεις πριν την κατάθεση των νομοσχεδίων, ας περιμένουμε, λίγες μέρες μένουν.