Θεοχαρόπουλος: Να πάμε γρήγορα για τον δικό μας Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς

Ενα νέο και ενιαίο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, τον «Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης», προτείνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπό τη Φώφη Γεννηματά.

Χωρίς περιστροφές, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ δηλώνει με αφορμή την εκλογή Μητσοτάκη ότι η «Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από μεσσίες και σωτήρες», παραδέχεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει μετεκλογικά βήματα σημειωτόν και απευθύνει έκκληση σε όλους να «ξεπεράσουν τους κομματικούς εγωισμούς και τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις».

Το θέμα των ημερών στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ. Ποια είναι η θέση σας για την εξέλιξη αυτή;
Το κόμμα της ΝΔ εξέλεξε τον αρχηγό της και εύχομαι να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του ανατέθηκε στις τελευταίες εκλογές . Γιατί μέχρι τώρα ουσιαστικά στη Βουλή η μόνη παράταξη που διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα λειτουργήσει ως αρχηγός της ΝΔ και μετά να τον κρίνουμε. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης καλείται να υπηρετήσει τις θέσεις ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος, για την εκλογή του στηρίχθηκε σε δυνάμεις της σκληρής και λαϊκής Δεξιάς και αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα. Ομως θέλω να μείνω σε ένα γεγονός το οποίο παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα. Αναφέρομαι στην τάση γρήγορης μυθοποίησης και απομυθοποίησης ορισμένων προσώπων. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από τους μεσσίες και τους σωτήρες. Ας μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη.

Παρ' όλα αυτά, πολλοί λένε αλλά και φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη θα επηρεάσει σημαντικά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Κοιτάξτε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι πάγκος ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη. Είναι ο νέος πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει η παράταξη των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών και από την άλλη το Λαϊκό Κόμμα. Στη χώρα μας υπάρχει ένα παροδικό φαινόμενο, η ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με αυταπάτες και ιδεολογικές αγκυλώσεις που οδήγησαν στα αδιέξοδα του καλοκαιριού και σύντομα δυστυχώς θα οδηγήσουν και σε νέα. Για να μην οδηγηθούν οι πολίτες λοιπόν σε ακραίες λαϊκιστικές φωνές πρέπει να ισχυροποιηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη. Είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα βέβαια η εθνική συνεννόηση που είναι απαραίτητη με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και άλλης τάξεως ζήτημα η συγκρότηση των κομμάτων βάσει των υπαρκτών ιδεολογικών και προγραμματικών διαφορών. Τώρα όσον αφορά γι' αυτά που ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκού κόμματος, εμείς είμαστε σταθερά και διαχρονικά αταλάντευτα ευρωπαϊστές, αλλά τα κόμματα έχουν ιδεολογική και προγραμματική βάση. Για τον λόγο αυτό η ανασυγκρότηση της δεξιάς παράταξης είναι υπόθεση της Δεξιάς, υπόθεση δική μας είναι η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Να έρθω συνεπώς στον δικό σας χώρο. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, όπως έχετε δηλώσει ότι επιδιώκετε; Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη;
Κοιτάξτε, ένα από τα 11 σημεία στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ είναι ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος. Τον Σεπτέμβριο τα βήματα έγιναν πολύ γρήγορα και συμφωνήσαμε ότι η Συμπαράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Τα επόμενα όμως μετεκλογικά βήματα δεν είναι όσο γρήγορα θα έπρεπε. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η αδράνεια, το σημειωτόν και η κυριαρχία μιας τάσης δικαίωσης με όρους παρελθόντος αντί της φυγής προς τα εμπρός. Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Να υπερβούν όλοι τους κομματικούς εγωισμούς και τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Αλλιώς η Ιστορία θα μας προσπεράσει. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποκτήσει άμεσα πανελλαδική δομή, περιφερειακά όργανα και να μην είναι μόνο υπόθεση κορυφής. Να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μετατραπεί σε έναν ευρύ χώρο που να συμμετέχουν όσοι βρίσκονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Η συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης πρέπει να γίνει άμεσα εντός τριμήνου με στόχο τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό, την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος και να μπουν οι βάσεις ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να πάμε γρήγορα για τον δικό μας «Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης». Στόχος η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει το όχημα που θα μας οδηγήσει στον ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Το Ασφαλιστικό βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους και σε λίγες ημέρες μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Τι θα πράξετε;
Δεν συμφωνούμε με το κεντρικό πλαίσιο της πρότασης που μας παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας, και περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών. Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για μετατόπιση του προβλήματος στις επόμενες κυβερνήσεις και γενεές. Διαφωνούμε επίσης με την αύξηση των εισφορών, καθώς είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Εξάλλου, το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν μειωθεί η ανεργία και για το θέμα αυτό δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση 11 μήνες τώρα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επεξεργασμένες θέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό. Θα δώσουμε μάχη για να υιοθετηθούν και να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις.

πηγή: www.ethnos.gr