Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή αποφάσισε το Μαξίμου - Αρνητική η κυβέρνηση στην συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί

kalpes

Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή αποφάσισε το Μαξίμου. Tο ερώτημα θα είναι ναι ή όχι στη συμφωνία. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής το Σάββατο προκειμένου να αποφασίσει τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος και αυτό να διεξαχθεί σε επτά ημέρες, την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ναι ή όχι στη συμφωνία.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. Αργά το βράδυ η συνεδρίαση μετατράπηκε σε διευρυμένο Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των αναπληρωτών υπουργών.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία ως "συνέχεια του Μνημονίου" και κάλεσε τον ελληνικό λαό να απαντήσει κυρίαρχα και περήφανα. "Στον αυταρχισμό και στη λιτότητα να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και Δημοκρατία¨είπε χαρακτηριστικά. 

Σε διάγγελμά του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

"Μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές. Δυστυχώς οι εταίροι κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν οτι στόχος κάποιων είναι ισως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται απο τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.

Ενημέρωσα τους ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα. Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα. Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα. Δεσμεύομαι προσωπικά οτι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Οπως και η Ευρωπη θα παραμείνει στην Ελλαα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας".