Γιάννης Μοσχόπουλος: Να υπάρξει ένα τελικό κείμενο νόμου για να έχει πρόσβαση ο πολίτης στη νομοθεσία

mosxopoulos pro

Του Γιάννη Μοσχόπουλου

To ΠOTAMI μιλάει για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ πολιτική. Για να πάψουν τα μεγάλα συμφέροντα να λυμαίνονται τη χώρα και να την αντιμετωπίζουν σαν τσιφλίκι τους. Για να επικρατήσει η ισονομία και να έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες.

Επίσης όσον αφορά την δικαιϊκή ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ η πολυνομία είναι ένας από τους κρισιμότερους «αόρατους» εχθρούς της ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο, ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα το οποίο κανείς δεν γνωρίζει.

Εμείς προτείνουμε να υπάρχει το ΤΕΛΙΚΟ κείμενο Νόμου. Για τη φορολογία, για τα δάση, ή για τα πολεοδομικά. Όλες οι νέες ή καταργούμενες διατάξεις θα ενσωματώνονται στο κωδικοποιημένο ΤΕΛΙΚΟ κείμενο, που θα ισχύει και θα εφαρμόζεται. Τότε ο κάθε πολίτης θα έχει εύκολη πρόσβαση στη νομοθεσία.

Παράλληλα είναι γνωστό πως Δικαιοσύνη που καθυστερεί, είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται.

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αντικίνητρα για επενδύσεις στη χώρα, μαζί με την χρονοβόρα και απρόβλεπτη ακυρωτική διαδικασία (ΣΤΕ).

Κυρίαρχη επιταγή είναι και η φορολογική Δικαιοσύνη

Φορολογική και τελωνειακή απλοποίηση για τους πολλούς και μεταφορά πόρων στον έλεγχο της μεγάλης φοροδιαφυγής. Η πάταξη της φοροδιαφυγής να πάψει να είναι το πιο σύντομο ελληνικό ανέκδοτο.

Να κάνουμε τη φοροδιαφυγή πολύ ακριβή και τη νομιμότητα φθηνή και ελκυστική.

Όλοι να είναι σε θέση να αιτιολογούν με παραστατικά τις μεταβολές στο πόθεν έσχες. Να συνδέεται με τη φορολογική δήλωση και να γίνονται συνεχείς, απρόβλεπτες, τυχαίες έρευνες του πόθεν έσχες. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η δημιουργία αυτοτελούς οργανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων με διοικητή επί θητεία.

Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι έχοντες και κατέχοντες να επιστρέψουν τα λεφτά τους στις ελληνικές Τράπεζες με μια- και μόνο μια- ευκαιρία να τα νομιμοποιήσουν με εφάπαξ καταβολή 7% επί του ποσού και 1% το χρόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτά τα κρατικά έσοδα όμως πρέπει να διατεθούν για να στηθούν πρότυπα σχολεία σε όλες τις υποβαθμισμένες περιοχές και όχι μόνο στην Αθήνα και να χρηματοδοτηθούν τα ειδικά σχολεία.

Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των νέων. Από το εκπαιδευτικό σύστημα, ως την ενίσχυση νέων μικρών επενδύσεων από νέους, στην πληροφορική, στις σύγχρονες δυναμικές καλλιέργειες.
Επίσης ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ μιλάει για την ΠΑΙΔΕΙΑ

Όταν έχουμε 50.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό είναι αδιανόητο να απαγορεύονται με συνταγματική διάταξη τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Τα τελευταία χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο έγινε σάκος του μποξ από όψιμους μεταρρυθμιστές, ενώ έπρεπε να προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν αρχίζουν πάντως από τα Πανεπιστήμια. Αλλά από τα Δημοτικά, και καλύτερα ακόμη από τα Νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Όμως έχουμε από τα χειρότερα σχολεία, το χειρότερο περιβάλλον, την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία, το περισσότερο κάπνισμα σε όλη την Ευρώπη.

Υποστηρίζουμε τα Ευέλικτα Σχολεία– προϋπολογισμοί και δικαίωμα πρόσληψης ανά σχολείο, δημιουργία διοικητικού συμβουλίου σχολείου από γονείς και δασκάλους, η καινοτομία & η επιχειρηματικότητα να γίνει υποχρεωτικό μάθημα, πρόσληψη νέων διευθυντών σχολείων με διοικητικά προσόντα, εξάπλωση πρότυπων σχολείων σε όλη την περιφέρεια.

Οι παρεμβάσεις στην προσχολική ηλικία έχουν πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε σχέση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στο γυμνάσιο ή στο λύκειο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η προσχολική αγωγή και παιδεία, καθορίζει τουλάχιστον το ένα τρίτο της επιτυχίας/αποτυχίας του ανθρώπου.

Η ανισότητα λοιπόν δεν θα καταπολεμηθεί, αν δεν προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά την ίδια προσχολική αγωγή.
Σκοπός της παιδείας για μας είναι η καλλιέργεια ήθους και κριτικής αντίληψης. Δεν είναι η αποστήθιση και το αναμάσημα της κληρονομημένης γνώσης.

Για όλα αυτά προτείνουμε να ορίζεται υφυπουργός Παιδείας επί θητεία.

Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών ΚΑΙ κυρίως ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ήρθε για να αντικαταστήσει όλες τις αραχνιασμένες ιδέες του παλιού πολιτικού συστήματος με φρέσκιες και καθαρές θέσεις. Εγγύηση γι' αυτό είμαστε εμείς οι άνθρωποι του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, χωρίς κομματικό παρελθόν και βαρίδια, έτοιμοι να παλέψουμε για το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ.