Στερεά απόβλητα

Γράφει ο Τάσος Τασιόπουλος

- Από τα Ρωμαϊκά χρόνια προσδιορίστηκε ότι το ρητό του Πρωταγόρα το οποίο έλεγε “πάντων χρημάτων μέτρον” αφορούσε τους Έλληνες.

- Ο Έλληνας είναι άτομο αδέσμευτο, είναι άτομο ελεύθερο, ατίθασο καιπροπαντόςαυθαίρετο.

- Οι Ρωμαίοι έλεγαν πως το μυαλό των Ελλήνων δημιούργησε πολιτικά συστήματα, αλλά το εγώ τους τα κατέστρεφε, γιατί ο Έλληνας δεν παραδέχεται άλλη κρίση, δεν πιστεύει στον νόμο παρά μόνον όταν τον συμφέρει.

- Το συμφέρον των πολλών οι Έλληνες δεν το λογαριάζουν και δίκαιο θεωρούν τον νόμο που τους εξυπηρετεί.

- Ας μην συζητάμε για πολιτική σκέψη αφού η συκοφαντία είναι το μεγάλο όπλο καθώς ο ένας πολιτικός δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από το να φθείρει τον άλλο.

- Γιατί αλήθεια κάποιος να στρέξει με τα τα όσα έλεγαν οι Ρωμαίοι για τους Έλληνες;

- Μα γιατί το αύριο θα προσδιορίσουν οι δικές μας επιλογές του σήμερα. Και εδώ βρίσκεται η ευθύνη και το χρέος όλων μας.

- Για την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων από την Μάγκνα κάρτα του 1200 μ.χ. περίπου, στην Αγγλία επιβάλλονταν η καύση τους τουλάχιστον 200 γιάρδες έξω από τις κατοικημένες περιοχές και στην Ελλάδα αυτός ο τρόπος της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων συζητούνταν – ίσως να ισχύει ακόμα και σήμερα- μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 20ου αιώνα.

- Σήμερα στη χώρα μας προκρίνεται μια γερμανική τεχνολογία διαχείρισης στερεών αποβλήτων η οποία φέρει τον τίτλο “μονάδα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων” που μάλλον είναι ξεπερασμένης αντίληψης διότι δημιουργεί δευτερεύοντα παράγωγα και υποπροϊόντα τα οποία έτσι και αλλιώς απαιτούν και νέα κεφάλαια και δημιουργούν δευτερεύοντα αλλά άκρως επικίνδυνα προβλήματα.

- Εδώ έχουμε ντιρεκτίβες που επιβάλλουν στην τέλεια λειτουργία τους, αναγκαστικές ανακυκλώσεις, κάδους ανακύκλωσης, ρεύματα ανακυκλώσιμων, επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων, ποσοστώσεις ταφής υπολειμμάτων, πράγματα τα οποία δοκιμάζουν την οικιστική ανθεκτικότητα και τα οικιστικά δεδομένα.

- Προφανώς και δεν γίνεται αναφορά στην σημερινή κατάντια  πάρα πολλών δήμων – και του δικού μας βέβαια- όπου τα κάθε είδους αστικά απορρίμματα συσσωρεύονται και σχηματίζουν βουνά, ούτε βέβαια στην παντελή έλλειψη περιβαλλοντολογικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους μαζικής προσέλευσης, με αποτέλεσμα ο δήμος μας να είναιόπως και άλλοι δήμοι – ένα απέραντο και άκρως επικίνδυνο σκουπιδαριό.

- Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι δημότες να πληρώνουν πολλά χρήματα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς σωστές  λύσεις, χωρίς περιβαλλοντολογική προστασία της δημόσιας και προσωπικής υγείας. Να πληρώνει δηλαδή ο δημότης τέλη χωρίς ανταποδοτικότητα.

- Αλλού οι  αιρετοί γνωρίζουν – όσοι γνωρίζουν- ότι τα σκουπίδια με την κυκλική οικονομία και με σωστή διαχείριση μπορούν να αποδώσουν τρομακτικά έσοδα για τον δήμο που είναι ο φορέας  της ιδιοκτησίας των σκουπιδιών.

- Αλλού ξέρουν ότι το οικονομικό μέλλον των δήμων εξαρτάται από την σωστή, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση  των απορριμμάτων και αυτό δεν εξαρτάται από τον αν ένας δήμος έχει 5 ή 1005 απορριμματοφόρα δέκα (10) ή 1010 εργαζόμενους στην αποκομιδή.

- Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες ειδικά όταν σχολάζει ο στόλος των απορριμματοφόρων με ή χωρίς δικαιολογίες και η δημοτική αρχή δεν ξέρει που να απορρίψει τα απορρίμματα ως σκουπίδια και όχι να τα διαχειριστεί ως  ωφέλιμο και αποδοτικό έσοδο.

- Σήμερα υπάρχουν αειφόρες και νέες βιώσιμες τεχνολογίες και πρέπει να τελειώνουμε με τις χωματερές, τους ΧΥΤΑ ή τους ΧΥΤΥ  γιατί θα πρέπει για πολλά χρόνια μετά να καθαρίζουμε τα στραγγίδια με κοστοβόρα τεχνικά μέσα επειδή διαφορετικά θα παραμείνουν μολυσμένα τα υπόγεια νερά και οι λοιποί ανεξέλεγκτοι ρύποι.

- Τέτοιες τεχνολογίες είναι όσες δεν δημιουργούν δευτερογενή προϊόντα, ούτε στραγγίδια αλλά ούτε αέριους ρύπους με πρώτη προτεραιότητα στην διαχείριση της ημερήσιας παραγωγής αστικών στερεών αποβλήτων.

Προφανώς και αν ένας δήμος λόγω οικονομικού μεγέθους δεν μπορεί από μόνος του να προχωρήσει τότε δεν είναι δύσκολο να συσταθεί μια κοινοπραξία δήμων για την ταχύτατη οικονομική εξέλιξη των εμπλεκομένων προς όφελος της παρούσης αλλά και των μελλοντικών γενεών.

- Φυσικά τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες που ξεπερνούν το Γερμανικό μοντέλο της τεχνολογίας ΜΒΤ (Μηχανική – Βιολογία – Επεξεργασία ) απαιτούν επενδυτικά κεφάλαια υψηλής απόδοσης και στην περίπτωση αυτή εκτός της σύστασης κοινοπραξιών μεταξύ δήμων, επειδή λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που μπορούν να λύσουν μελετητικά, χρηματοδοτικά και κατασκευαστικά το πρόβλημα.

ΥΓ1. Όταν μια δημοτική αρχή νομίζει πως με τέσσερα- πέντε απορριμματοφόρα και καμιά δεκαριά εργαζόμενους θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, ζει στην εποχή του Ιωάννη του Ακτήμονα, βασιλιά της Αγγλίας του 11ου αιώνα που επέτρεπε την ταφή τους έξω από τα χωριά.

- Τα μάζεψες – ας πούμε- τα σκουπίδια, ε και;

- Τί θα τα κάνεις θα τα απλώσεις στις παλιομάνες εν έτει 2019 του 21ου αιώνα;

- Μπράβο σου, άξιος για τοπικός άρχοντας!! γιατί κάποια από αυτά μαζί με τα καθημερινά βοθρολύμματα μπορεί να είναι και ποινικά αδικήματα.

- Ίσως να χρειάζονται μερικές υπογραφές, μια καταγγελία και ένας εισαγγελέας, αφού υπάρχει ο ν.1650/86 σύμφωνα με τον οποίο ο “ρυπαίνων πληρώνει” και ένας τέτοιος δήμαρχος μαζί με τον καθ' ύλην αρμόδιο αντιδήμαρχο ρυπαίνουν!!

ΥΓ2. Με αφορμή θέματα της καθημερινής  και τρέχουσας επικαιρότητας είναι γελοίο να ακούει κανείς τους διάφορους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ να μιλούν για λαϊκισμούς και κωλοτούμπες μόλις κάνα δυο μήνες από όσες αρκουδιάρικες τούμπες έκαμναν όλοι αυτοί μαζί με την ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ δεξιά συνιστώσα τους.

ΥΓ3.Καλά αφού το ΠΑΣΟΚ είναι τόσο κακό γιατί όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ;

- Αλήθεια από που ξεθάβει οΤσίπρας και αντιγράφει τους λόγους του Αντρέα που το κόμμα του ως συγκατήγορος συνήργησε για να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο;

ΥΓ4. Ξαφνικά αποδήμησε εις Κύριον ο <<αρχηγός>> του χωριού.  Άφησε όμως παρακαταθήκη το αγαπημένο του δίστιχο:

Όποιος στο δρόμο περπατεί

σκουπίδια και βοθρόνερα πατεί