Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα δημιουργήσει ο Δήμος Αλεξάνδρειας

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας με συνδικαιούχο το Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας, κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ενός «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», συνολικού προϋπολογισμού 1.898.142,81 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ). Στην πρόταση δήλωσαν τη συμμετοχή τους συνολικά 174 τοπικές επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 133 είναι εμπορικές επιχειρήσεις και οι 41 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση τοπικής, λειτουργικής και οικονομικής ανάπτυξης της εμπορικής κοινότητας της περιοχής σε αντιστοιχία πάντα με τον αναπτυξιακό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου. Οι στρατηγικοί στόχοι του παρόντος σχεδίου είναι:

  1. Υποστήριξη και προώθηση του Κέντρου ως τόπου ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας με στόχο την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, επενδυτών, καταναλωτών και επισκεπτών,
  2. Διαμόρφωση της εικόνας του Κέντρου ως τόπου εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, χώρου πρασίνου, καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών για εργαζόμενους και επισκέπτες.
  3. Η παροχή σύγχρονων εμπορικών υπηρεσιών λιανικής, οι οποίες θα είναι ακόλουθες των πλέον πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων και θα απευθύνονται τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους επισκέπτες της περιοχής
  4. Η ενίσχυση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
  5. Η ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.
  6. Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για την ανάπτυξη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου του Δήμου Αλεξάνδρειας βρίσκεται κεντρικά του οικισμού, εφάπτεται στον υπαίθριο χώρο, όπου χωροθετείται το Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ιστορίας & Λαογραφίας του Δήμου καθώς και η Πλατεία Ηρώων και εκτείνεται προς τα νότια και ανατολικά, έως το πάρκο έμπροσθεν του σταθμού του ΟΣΕ. Περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως, Βετσοπούλου, Μεγ. Αλεξάνδρου και Νικ. Πλαστήρα.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Ανάπλαση πλατείας ΟΣΕ
  • Προμήθεια ηλεκτρικού λεωφορείου για την αύξηση της προσβασιμότητας της περιοχής
  • Εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων
  • Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (έξυπνα παγκάκια με WiFi sensors, πινακίδες βαδίσματος, κάδοι, γλάστρες κλπ.)
  • Δωρεάν ασύρματο δίκτυο στην περιοχή παρέμβασης
  • Συστήματα έξυπνης διαχείρισης σχετικά με την πληρότητα κάδων απορριμμάτων
  • Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου & κοινό
  • Εγκατάσταση ψηφιακής σήμανσης για την διαδραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών
  • Συστήματα ελέγχου στάθμευσης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας από την άλλη θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

  • Επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων & τεντών
  • Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή & προώθηση της εμπορικής περιοχής
  • Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά και άλλα μέσα βάσει επικοινωνιακής καμπάνιας
  • Δημιουργία & διαχείριση λογαριασμού social media (Facebook) του Open Mall
  • Δημιουργία συστημάτων/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας & επιβράβευσης επισκεπτών.

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης δήλωσε σχετικά πως «Πολλά είναι τα οφέλη που θα προκύψουν βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα από τη δημιουργία ενός έξυπνου Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου για το σύνολο των κατοίκων, των επισκεπτών, αλλά και των καταστημάτων του κέντρου της Αλεξάνδρειας. Η επιλέξιμη περιοχή θα αποκτήσει μια εικόνα σύγχρονης πόλης με αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και σίγουρα με αυξημένη επισκεψιμότητα. Μέσω των προτεινόμενων δράσεων θα διευκολυνθεί η προσβασιμότητα τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης μας και επιτέλους θα συνδέσουμε με ηλεκτρική αστική συγκοινωνία το κέντρο της πόλης μας με τους γύρω οικισμούς και τις πιο απομακρυσμένες οδούς.

Απώτερο στόχο της Διοίκησης μας αποτελεί η μετατροπή του Δήμου μας σε έναν Ευφυή Δήμο, ο οποίος θα παρέχει στους πολίτες του νέους και πιο εύκολους τρόπους εξυπηρέτησης, καθώς και αυξημένο Δείκτη ποιότητας ζωής. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τους συνεργάτες μου όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους στη μετατροπή του οράματος μας σε εφαρμόσιμη πράξη μέσω των επιστημονικών γνώσεων τους και εξεύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Δημητριάδης, τόνισε με τη σειρά του πως «στοχεύοντας στην αισθητική ομοιομορφία των επιχειρήσεων της επιλέξιμης περιοχής θα βελτιωθεί αισθητά η προβολή τους τόσο σε τοπική όσο και σε εθνική βάση και θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ενιαίας και κοινής ταυτότητας με το αγοραστικό κοινό. Ο επαναπροσανατολισμός του κοινού προς στα τοπικά καταστήματα, η συγκράτηση και ενίσχυση της πιστότητάς του αποτελεί κύριο στόχο μας. Ελπίζω η άριστη συνεργασία που είχαμε με τα στελέχη του Δήμου να συνεχιστεί και στην υλοποίηση της πράξης, ώστε να προσδώσουμε στο Δήμο μας ένα ακόμη θετικό πρόσημο προς όφελος όλων μας».