Γιατί ερίζουν;

Του Τάσου Τασιόπουλου

Είναι βέβαιο πως δυο πολύ αγαπητοί Γιάννηδες (Γιάννης Γκιουρτζής πρώην πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου και Γιάννης Κιρκιλιανίδης πρώην και νυν δημοτικός σύμβουλος) εσχάτως έχουν- από ότι φαίνεται- εμπλακεί σε αδιέξοδη, ατέρμονη και ατελέσφορη ανταλλαγή ιδιότροπων και παρελθοντικών απόψεων στις οποίες κατά τη γνώμη μου λιγότερο ή περισσότερο δίκιο πολιτικής έχουν αμφότεροι, και εξηγούμαι:

Ο Γιάννης Γκιουρτζής είχε εκλεγεί και πίστευε τότε ακόμα- στην παράταξη ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και άρα εκ πολιτικού καθήκοντος έπρεπε να υπηρετεί -εκών, άκων αυτό δεν έχει σημασία – την παράταξη με την οποία εκλέχτηκε, η οποία τον τίμησε και στην οποία πίστευε.

Ο Γιάννης Κιρκιλιανίδης δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας τότε, και της πλειοψηφίας τώρα – η οποία για να καταστεί πλειοψηφία η συμβολή του ήταν μεγάλη- προερχόμενος εκ Τρικάλων ήταν υποχρεωμένος να αγωνιστεί πολιτικά σκληρά ώστε όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται να μην κλείσει το Γυμνάσιο Τρικάλων όπως η τότε πλειοψηφία είχε αποφασίσει να κάνει.

Έχουμε λοιπόν τα γεγονότα:

1) Στις 27 Ιανουαρίου του 2011 το υπουργείο απέστειλε εγκύκλιο και ζητούσε και την γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο Δ/ντης Εκπ/σης μέχρι 20 Φεβρουαρίου 2011 να στείλει την σχετική πρόταση.

Αυτό το έγγραφο που ήταν και της αρμοδιότητας του προεδρείου απεκρύβη από την αντιπολίτευση και δεν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εκφράσει την γνώμη του.

Εκ του γεγονότος αυτού το Υπουργείο, χωρίς δηλαδή γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδίδει προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 440/Β/18-3-2011) σύμφωνα με το οποίο συγχωνεύονται τα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής στο Γυμνάσιο Κορυφής -δηλαδή κλείνει το Γυμνάσιο Τρικάλων και υποβιβάζονται τα δημοτικά Καμποχωρίου- Βρυσακίου και Καβασίλων.

Στις 15 Μαρτίου- με πρωτοστάτη τον Κιρκιλιανίδη κατατίθεται αίτηση της αντιπολίτευσης-η οποία εξωδίκως έμαθε τι συμβαίνει- με θέμα: “περί της δια της συνένωσης, κατάργηση του Γυμνασίου Τρικάλων”.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με διαφορετική διατύπωση επί του θέματος κατά τα κέφια της πλειοψηφίας, αλλά έγινε.

Ναι, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσις – Γκιόνογλου – Τασιόπουλος -Κιρκιλιανίδης και εκ των δημοτών Μόσχος Κυτούδης και Δήμος Καρανάσιος μετέβησαν στην Αθήνα και έθεσαν υπ' όψη του Υπουργείου την πρότασή τους-
3 Σχολικά κτίρια- 3 σχολικές μονάδες- και η ποία έγινε δεκτή και με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1575/Β/27.6.2011) ανέτρεψε όλα τα προηγούμενα παρ' ότι μεταβάσεις στην Αθήνα κομματαρχών, δημαρχαίων και βουλευτάδων ήταν συνεχείς και το μόνο που κατάφερναν ήταν να πετυχαίνουν την αναστολή ισχύος για ένα χρόνο – κάθε χρόνο, μέχρι το 2016-.

Ο Κιρκιλιανίδης πράγματι αγωνίστηκε – αψηφώντας χρόνο και χρήμα – αφού φύτρωνε εκεί που οι κομματάρχες δεν τον περίμεναν με δικά του έξοδα καθώς ομόφωνα στις 27 Μαρτίου του 2011 το “όργανο χάραξης Δημοτικής πολιτικής” τον “καταδίκασε” γιατί, λέει, “ενήργησε αυτοβούλως και μετέβη στην Αθήνα” και προφανώς τους χάλασε την σούπα, όπου ήταν και ο Δήμαρχος και λοιποί με πληρωμένα από το Δήμο τα έξοδα.

Ενώ λοιπόν για το κλείσιμο του Γυμνασίου των Τρικάλων, με ΦΕΚ στις 18 ΜΑΡΤΊΟΥ ΤΟΥ 2011” κανένας δεν ήξερε τίποτα” και κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, - και αν δεν ενδιαφέρονταν κάποιοι κακοί θα έκλεινε, μόλις μαθαίνουν οι ίδιοι για το κλείσιμο του Γυμνασίου Πλατέος με ΦΕΚ στις 27.6.2011 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνεται ως κατεπείγουσα και καταφτάνουν οι κάμερες του κ.ΚΑΡΑΜΕΡΟΥ.

Σήμερα όμως είμαστε στο 2016, με άλλη κυβέρνηση, άλλους Περ/κούς Δ/ντές και πιστεύω κυρίως με άλλους τοπικούς παράγοντες που έχουν δυο δράμια μυαλό, άρα γιατί ερίζουν οι Γιάννηδες;

ΥΓ.1. Όσον αφορά τα υπονοούμενα περί εκλογών δεν νομίζουν ότι είναι πολύ μακριά το 2019; και καλά κάποιοι νεαροί περασμένης ηλικίας μπορεί να βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα, αλλά μήπως κάπου εκεί θα είναι και οι φιλοδοξίες όσων προτρέχουν;

ΥΓ.2. Τα παλιά τα χρόνια σε ένα φεϊγβολάν μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν και ορισμός του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα έγραφε: “Δημοσιογράφος είναι ένας λίγο αγράμματος, πολύ τεμπέλης αρκετά γλείφτης, πολύ κουτσομπόλης ελάχιστα ηθικός, πάρα πολύ της αρπαχτής, ελάχιστα ανιδιοτελής, φοβερά φιλοχρήματος, ελάχιστα αξιοπρεπής , φοβερά αναξιόπιστος, φτύσε με και ψιχαλίζει”.

Λέτε να είχαν τότε δίκιο ή ακόμα τα πιο παλιά χρόνια που έκοψαν και το μεροκάματο των συκοφαντών;

ΥΓ.3. Είναι προφανές πως όσοι πάνω από κάθε τι βάζουν την βόλεψή τους προτάσσοντας το πολιτικό κόστος και όσοι δημάρχοι αποδέχονται την απειλή του πολιτικού κόστους οδηγούνται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Υπάρχει έστω και ένας που να μη αντιλαμβάνεται ότι για το σχολικό ζήτημα στο Πλατύ έχουν περιπέσει σε στρατηγικό αδιέξοδο, όταν για να μην μετακινηθούν μια χούφτα άνθρωποι – είτε μαθητές είτε κυρίως δημόσιοι λειτουργοί- - διαμόρφωναν με ΝΟΒΟΠΑΝ αίθουσες ακόμα και τουαλέτες εν έτι 2011 αφήνοντας κτίρια -στολίδια κενά για να τρέχουν τα ποντίκια;

ΥΓ.4 Βέβαια είναι αλήθεια πως και όποιος δήμαρχος δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος δεν ξαναεκλέγεται. Γι' αυτό σωστά ο Πρόεδρος προφύλαγε την παράταξη του και ο Δημοτικός σύμβουλος αγωνίζονταν για το σχολείο του.

ΥΓ.5 Όλα αυτά βέβαια χωρίς να παίρνουν υπόψη τους ότι από του χρόνου ο κ. Φίλης ετοιμάζει γυμνάσιο τετραετούς φοίτησης.