«Είσαι σημαντικός να το θυμάσαι…. άλλωστε, θα σε αγαπώ ό,τι και να γίνει»

Γράφει η Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η αξία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του. Έκαστος είναι σημαντικός και αξιόλογος ανεξάρτητα από την ποιότητα των επιτυχιών, των συντροφικών του σχέσεων ή από την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Καλό θα ήταν λοιπόν να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Είσαι ανεπανάληπτος και έχεις τα δικά σου ιδιαίτερα χαρίσματα. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα τα καταφέρνουν καλύτερα ή χειρότερα από σένα και είναι εντάξει αυτό. Ορθό είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας σήμερα με αυτό που ήμασταν χθες και μόνο! Η κάθε αλλαγή επιτυγχάνεται μόνο με πολύ αγάπη προς τον εαυτό μας. Οραματίσου αυτό που θες να φτάσεις και ξεκίνα ένα πλάνο για να το καταφέρεις. Κάνε μία λίστα με τις επιτυχίες σου όσο μικρές και αν είναι. Όταν αισθάνεσαι μειονεκτικά η θύμηση αυτών των επιτυχιών θα σου ανεβάζει τη διάθεση. Αξιολόγησε όμως και σωστά τις αποτυχίες σου και ανέλαβε τις ευθύνες, μάθε να μαθαίνεις μέσα από αυτές, πάντα με στόχο την βελτίωση του εαυτού σου και την πραγματοποίηση των δικών σου και μόνο στόχων και αναγκών. Κοίταξε τα λάθη σου μέσα από καθρέπτη και όχι μέσα από μεγεθυντικό φακό ή μέσα από τα μάτια άλλων. Μην κολλάς και μην παγιδεύεσαι στις αποτυχίες. Το ότι απέτυχες, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχεις στο μέλλον. Μάθε από την αποτυχία και προσπάθησε πάλι. Όλοι αποτυγχάνουν πριν φτάσουν στην επιτυχία. Τα λάθη σε κάνουν σοφότερο και δυνατότερο. Ο μόνος τρόπος για να μην κάνεις λάθη είναι ή να μην κάνεις τίποτα, πράγμα πολύ τραγικό ή να αποσύρεσαι από τη ζωή και να μην εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που σου δίνονται. Αποφεύγοντας τις προκλήσεις, μπαίνεις στο περιθώριο. Προχώρα μπροστά συντροφιά με το άγχος και την αγωνία σου. Όταν δεν ρισκάρεις μπορεί να νιώθεις ασφάλεια αλλά δεν βελτιώνεσαι και σίγουρα δεν προχωράς. Δεν είσαι όμως δέντρο, κουνήσου, περπάτα, δημιούργησε και ας κάνεις λάθος.

Μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει και βάλε κάποιους ρεαλιστικούς στόχους που θέλεις να πετύχεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Για παράδειγμα μια εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση, καλογυμνασμένο σώμα, βελτίωση της ικανότητας για επικοινωνία, ή εύρεση ερωτικού συντρόφου. Κάνε ένα ακριβές σχέδιο με τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις αυτούς τους στόχους. Ξεκαθάρισε ποιοι άνθρωποι, ποιες επιλογές και ποιες συμπεριφορές μπορούν να σε βοηθήσουν. Με επιμονή και συστηματική προσπάθεια είναι πιο βέβαιο ότι μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις. Όλες οι αλλαγές ξεκινούν πάντα με το πρώτο βήμα. Δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες των άλλων ούτε να δικαιολογείς ή να δίνεις εξηγήσεις στους άλλους γι αυτό που κάνεις, ή και όχι, γι’ αυτό που πιστεύεις ή γι αυτό που αισθάνεσαι.

Μείνε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους, βιβλία, ταινίες και καταστάσεις που σε καθηλώνουν στη παρακμή. Αναζήτησε ανθρώπους και ερεθίσματα που μπορούν να σου προσφέρουν ενθάρρυνση και στήριξη. Μη συζητάς τα σχέδια, τους στόχους και τα όνειρά σου με ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στον ενθουσιασμό σου. Με τον τρόπο τους μπορεί να σου δημιουργήσουν αμφιβολίες και να εμποδίσουν την επιτυχία σου. Μάθε κάποια τεχνική αυτοσυγκέντρωσης, χαλάρωσης και αυτοέλεγχου όπως για παράδειγμα πολεμικές τέχνες, χορό, θεατρική έκφραση, δυνάμωσε το σώμα σου με γυμναστική, σπορ και υγιεινή διατροφή. Μα πάνω από όλα αγάπησε το όπως είναι και μάθε να το φροντίζεις.

Κλείσε τα μάτια, χαλάρωσε και φαντάσου πως θα είναι ο εαυτός σου όταν θα έχει πετύχει τους στόχους του. Νιώσε τα αισθήματα που συνοδεύουν την επιτυχία. Νιώσε την εμπειρία της χαράς και της ικανοποίησης που θα προκύψει μέσα σου όταν για παράδειγμα θα έχεις βελτιώσει την ικανότητα της επικοινωνίας ή θα έχεις βρει χρόνο για ένα καινούργιο χόμπι ή μια καλύτερη δουλειά.

Α και πού είσαι ξεκίνα σήμερα, το αύριο είναι πολύ αργά ……..

Καλό καλοκαίρι λοιπόν σε όλους σας.

Μαρία Ξανθοπούλου, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 2333023336