Η παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» από την Ομάδα: «Σχέδιο A’ & Β’» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Οι Ομάδες «Σχέδιο Α’» & «Σχέδιο Β’» (παιδιά E’ & ΣΤ’ Δημοτικού) του Τμήματος Θεατρικής Υποδομής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας παρουσιάζουν την παράσταση “Ματίας ο Πρώτος”, της Άλκης Ζέη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Κυπαρισσόπουλου.

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019 στις 6μ.μ. στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με γενική είσοδο 3€.

Προπώληση εισιτηρίων: γραφεία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, 3ος όροφος Χώρου Τεχνών, τηλ. 2331078140.

Συντελεστές
Κειμένο: Άλκης Ζέη.
Σκηνοθεσία: Κυπαρισσόπουλος Χρήστος
Σκηνογραφία (σχεδιασμός & κατασκευή) / Ενδυματολογία: Γεωργόπουλος Δημήτρης,
Μουσική Επιμέλεια: Κυπαρισσόπουλος Χρήστος
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης.
Οργάνωση Παραγωγής – Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Μαϊόβης Γιώργος, Κωστόπουλος Σωτήριος-Ιάσων, Μαϊόβη Μάρθα, Μέλλιος Ορέστης, Μέλλιου Άννα, Τζωρτζίνης Αλέξανδρος, Γιοβανούλης Αλέξανδρος, Μπασιά Μαρία – Ελένη, Καραφέτζος Βασίλειος, Κύρτσιος Μανώλης, Καραγεωργίου Μαρία, Ζησέκα Γεωργία, Τσαβδαρίδου Δήμητρα, Νούλα Λυδία, Θεοδοσιάδου Ελευθερία – Άρτεμις, Κυβεντίδης Χαράλαμπος, Αβραμίδου Γεωργία, Παυλίδου Σοφία, Τρούπκος Φίλιππος, Μπατάνης Θωμάς Μωυσίδου Ελένη, Ατματζίδου Μαρία-Νεφέλη, Κρεμλίδου Φωτεινή, Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Πίπου Αρχοντούλα

Χορός:

Μπεκιαροπούλου Αρετή, Πιπελίδου Ζωή, Ζουμπούλογλου Σταυρούλα, Αποστόλου Ιωάννα, Ιωσηφίδης Κυριάκος, Τσανακτσίδου Ραφαηλία, Ακριβόπουλος Δημήτρης, Ιορδανίδου Ελευθερία, Γαλλίκα Κατερίνα, Σκράπα Νικολέτα, Μανακούλη Μαρία, Χατζόπουλος Αντώνης, Σαρηγιαννίδου Βάλια, Θεοχαροπούλου Ελένη – Μυρτώ, Χαλατζούκα Μελίνα, Τσακαλίδου Ζωή, Αμοιρίδου Σοφία – Ειρήνη, Τσιούντα Γαρυφαλιά, Καρανικόλα Άννα Μαρία, Δανδέλη Μαρία.

Κείμενο σκηνοθέτη
«Ποτέ στον κόσμο δεν ξανάγινε κυβέρνηση παιδιών! Ποτέ άλλη φορά τα παιδιά δεν απόχτησαν ίδια δικαιώματα με τους μεγάλους. Ποτέ δεν ξανάγιναν νόμοι απ’ τα παιδιά για τα παιδιά!
Ας κυβερνήσουν τα παιδιά λοιπόν!» φωνάζει ο μικρός Ματίας στο δεύτερο μέρος. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάστηκε αυτός και οι φίλοι του.
Μετά τον θάνατο των γονιών του, ο μικρός Ματίας, μοναδικός διάδοχος του θρόνου, στέφεται ο νεαρότερος βασιλιάς στην ιστορία. Απογοητευμένος από τον τρόπο, που οι μεγάλοι κυβερνούσαν μέχρι τότε τη χώρα και γνωρίζοντας το παράλογο παιχνίδι του πολέμου από κοντά, αποφασίζει να περάσει την εξουσία στα χέρια των παιδιών
Ένα αντιπολεμικό έργο που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα γίνεται παράσταση
Το κείμενο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρακολουθούμε τη βίαιη ενηλικίωση του μικρού Ματίας μέσα από τα χαρακώματα του πολέμου, ενώ στο δεύτερο έχουμε την συνειδητοποίηση των παιδιών πως αν θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τον κόσμο θα πρέπει να μάθουν πρώτα από τα λάθη των μεγάλων.
Να σημειωθεί ότι «Ο Ματίας ο πρώτος» είναι μυθιστόρημα του σπουδαίου πολωνού Janusz Korczak παιδαγωγού, συγγραφέα, δημοσιογράφου και αξιωματικού του πολωνικού στρατού που μένοντας πιστός στις αρχές του θανατώθηκε μαζί με τους μαθητές του στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα και έχει διασκευαστεί σε θεατρικό κείμενο από την αγαπημένη μικρών και μεγάλων Άλκη Ζέη