Παρουσιάστηκε αφιερωματική θεατρική παράσταση στον Άγιο Λουκά – Βράβευση του Δήμου Βέροιας από την Μητρόπολη (φωτογραφίες, βίντεο)

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΙΑΤΡΟΣ: Εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου» παρουσιάστηκε την Τετάρτη 27 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών Βέροιας.

Το έργο, που ήταν η αληθινή ζωή του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που εργάστηκε ακατάβλητα για τον ευαγγελισμό των αδελφών του, μέσα στις αντίξοες συνθήκες του άθεου καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, που εργάστηκε ιεραποστολικά ως ιατρός, ως καθηγητής πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων των ΚΔ' Παυλείων.

Την μεταφορά της ζωής του Αγίου Λουκά στα κείμενα του έργου, έκανε ο Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας δούλεψαν σκληρά τους τελευταίους μήνες, παρά τις επαγγελματικές τους ή εξεταστικές τους υποχρεώσεις και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μοναχού Γεράσιμου Μπεκέ, παρουσίασαν ένα μοναδικό έργο, αληθινά στιγμιότυπα της ζωής του αγίου, που συγκίνησε και κέρδισε δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Όπως είπε ο Αρχιμ. Χαλδαιόπουλος, «ο Άγιος Λουκάς ήταν σημείο αμφιλεγόμενο στην εποχή του. Η παράσταση δεν φωτίζει όλον τον βίο του αγίου και το σωτήριο έργο του, αλλά μόνο κάποιες στιγμές της ζωής του. Πολλοί ήταν αυτοί που τον έβλεπαν εχθρικά, που δεν κατανόησαν την θυσιαστική του αγάπη, τον εξόρισαν, δεν τον προσφωνούσαν με το επισκοπικό του όνομα, αλλά κι από την άλλη πολλοί ήταν αυτοί που τον έβλεπαν ευλαβικά, που προσέτρεξαν στα χέρια του για την θεραπεία του σώματος και της ψυχής. Ο θαυματουργός Άγιος Λουκάς με την παρουσία του άλλαξε τη ζωή μας. Η σημερινή παράσταση αποτελεί ένα ευλαβές αφιέρωμα, ένα ανάθημα του Αγίου Λουκά του Ιατρού».

Στο τέλος της καλλιτεχνικής εκδήλωσης έγινε η βράβευση του Δήμου Βέροιας από την Μητρόπολη.

Στο πρόσωπο του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και στα πρόσωπα των Δημοτικών Συμβούλων τιμήθηκε ο Δήμος Βέροιας, που φέτος συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Επίσης και όλους τους διατελέσαντες Δημάρχους για την προσφορά τους στην πόλη και την εποικοδομητική συνεργασία τους με την Εκκλησία σε πολλές κοινές δράσεις. Στον Δήμαρχο απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αποστόλου Παύλου και στους υπολοίπους ένας συμβολικός σταυρός.

Μέσα από αυτήν την τελετή ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλον τον δήμο και στο πρόσωπο του Δημάρχου τιμήθηκαν όλα τα πρόσωπα.

Παρευρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Ανδρέας Βλαζάκης, Γιάννης Χασιώτης, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Παρευρέθηκαν επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι της Βέροιας.

Συντελεστές:

Αρχιμ. Αρσενίου Χαλδαιοπούλου: ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ο ΙΑΤΡΟΣ, ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Σκηνοθεσία: Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μοναχός Κοσμάς Καραγιάννης

Μουσική επιλογή: Μοναχός Αντώνιος Σισμανίδης

Καλλιτεχνικοί φωτισμοί: Παναγιώτης Πελαλίδης

Ηχολήπτης: Γεώργιος Ανδρεόπουλος

Κατασκευή σκηνικού: Στυλιανός Μαδενλής

Μακιγιάζ: Θεοδώρα Δημητριάδου

Κομμώσεις: Χρήστος Καραντουλαμάς

Ενδυματολόγοι: Μαρία καί Σωτηρία Χαλδαιοπούλου

Ύποβολεϊο: Αθανάσιος Μπαμπανέλος καί Χρυσόστομος Κασαμάκης

Διανομή:

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ: Παναγιώτης Τζιβόπουλος

ΝΟΣ. ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΕΒΙΡΝΟΒΑ: Συρμούλα Τζήμα Τόπη

ΝΟΣ. ΙΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΒΝΑ: Ευθυμία Χατζήκυριακίδου

ΝΟΣΟΚΟΜΑ Α: Σωτηρία Χαλδαιοπούλου

ΝΟΣΟΚΟΜΑ Β: Γιώτα Μανέα

ΝΟΣΟΚΟΜΑ Γ: Δάφνη Ταβλαντά

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΛΕΞΕΪ: Χρυσόστομος Κασαμάκης.

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΙΓΚΟΡ: Γιώργος Φρασαριώτης

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΤΜΙΤΡΙ: Σωκράτης Μπούσκας

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ: Γιάννης Σαββίδης

ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΙΒΑΝ: Αθανάσιος Τόπης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΒΑΝΙΑ: Θωμάς Ράντης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΣΑ: Αναστάσιος Στάμος

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Μιχαήλ Λιάγγος

ΣΟΦΙΑ ΣΕΡΓΓΕΠΕΒΝΑ: Ευγενία Τσιλιοπούλου

ΠΑΙΔΙ Α: Παναγιώτης Παμπούκας

ΠΑΙΔΙ Β: Γιώργος Τόπης

ΠΑΙΔΙ Γ: Αστέρης Τόπης

ΠΙΣΤΟΣ Α: Γεώργιος Ζέπης

ΠΙΣΤΟΙ Β: Χρήστος Καρανάσιος

ΠΙΣΤΟΣ Γ: Ευάγγελος Γελαδάρης

ΠΙΣΤΟΣ Δ: Αλέξανδρος Περμαντόγιαϊ

ΠΙΣΤΗ Α: Ανθή Γελαδάρη

ΠΙΣΤΗ Β: Ειρήνη Λαμπροπούλου

ΜΗΤΕΡΑ: Βασιλική Τσιλιοπούλου

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ: Ιωάννης Δημόκας

ΙΑΤΡΟΣ Α: Αθανάσιος Μπαμπανέλος

ΙΑΤΡΟΣ Β: Γεώργιος Γιαννόπουλος

Για την πραγματοποίηση αυτής της παράστασης βοήθησαν:

Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΛΚΜΗΝΗ» Τερπνής Σερρών, ο Στυλιανός Μανδενλής, η Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γεν. Νοσοκομείου Βέροιας Μαρία Παπαιωάννου και ο Δημήτριος Χρήστου.